Reuters
StoryEditor

Európske médiá komentujú brexit: Medzi Britániou a Úniou hrozí hlbšia kríza

01.02.2020, 10:38
Autor:
ČTKČTK
Nemecký denník Die Welt sa domnieva, že skutočne prelomová zmena pre Britániu nastane až s koncom tohto roka.

Európska tlač dnes upozorňuje, že citeľné zmeny Britániu po piatkovom brexite ešte len čakajú. Napríklad podľa nemeckého denníka Die Welt bude prelom hmatateľnejší až 31. decembra tohto roku, kedy sa skončí prechodné obdobie.

​Holandský denník De Telegraaf očakáva, že nadchádzajúce rokovania medzi Britániou a EÚ o budúcich vzťahoch sa premenia v prudký spor. Švajčiarsky Tages-Anzeiger konštatuje, že plná národná suverenita je ilúziou. Nové usporiadanie potrebuje aj Európa, píše rakúsky Der Standard.

Nemecký denník Die Welt sa domnieva, že skutočne prelomová zmena pre Britániu nastane až s koncom tohto roka, kedy bude viac jasno o detailoch budúcich obchodných vzťahov.

V štáte Britov je pritom veľa zhnitého, píše denník. "Takmer štyri roky sa im poriadne nevládol, zatiaľ čo zúrila brexitová občianska vojna, a na stave krajiny je to vidieť, zanedbávanie domácej agendy sa v mnohých oblastiach krízovo vyhrotilo. Na zvládnutie týchto úloh občan uvidí, čo mu toľko zaklínaná suverenita prinesie," poznamenal Die Welt.

Ďalší popredný nemecký denník Süddeutsche Zeitung konštatuje, že ani Británia nie je len ostrov. "So spokojnou ignoranciou sa spieva pieseň o konci vazalstva a pokorovania. Veľké idey pre budúcnosť však chýba, neexistuje ani zámer nových vzťahov so starými susedmi, nehovoriac o nápadoch, ako uzmieriť nanajvýš rozpoltenú vlasť," píše o Británii denník vychádzajúci v Mníchove.

"Predstava o novej veľkosti svedčí doteraz len o úzkoprsom popieraní skutočnosti a trivializácia problémov," stojí v poznámkach.

Rakúsky Der Standard nahliada na dôsledky brexitu aj z pohľadu EÚ. "Obe strany mieria napriek všetkým uisťovaniam v ústrety nanajvýš neistej budúcnosti. Brexit značí hlboký zlom v doterajšej politike EÚ. Potrebné by bolo celkové nové usporiadanie. Na to obe strany nie sú pripravené," varuje Der Standard.

​Španielsky denník La Vanguardia napísal, že za chybu, ktorou je brexit, zaplatia budúce generácie. "Ani Spojené kráľovstvo, ani Európska únia z toho nebudú mať akékoľvek výhody. Naopak, ide o priateľský rozvod, ktorý bude niečo stáť - ale dejiny sveta sú dejinami omylov jeho národov, oživovanie demagógov, opätovným výskytom takých, ktorí si vymýšľajú nepriateľov. Najhoršie je , že za chyby sa nezaplatí budúci deň, ale je to často budúcej generácie, ktoré budú vystavené účty," napísal denník vychádzajúci v Barcelone.

Holandský De Telegraaf napísal, že v rokovaniach Británie a EÚ o obchodných vzťahoch, pravidlách a štandardoch je predprogramovaný spor. "EÚ prisahá, že chce s britským susedom udržiavať dobré vzťahy. Ale má skutočne na mysli to najlepšie pre Veľkú Britániu? Predstavme si, že Briti dostanú fantastickú dohodu, čím sa brexit stane vzorom úspechu. To by mohlo vyvolať pomyslenie u ďalších krajín. A to prirodzene nie je niečo, čo chce EÚ," predpokladá De Telegraaf.

Denník Tages-Anzeiger z neunijného Švajčiarska dnes upozorňuje, že plná národná suverenita je ilúziou. Tešiť sa z brexitu podľa neho môžu len ruský prezident Vladimir Putin, čínsky Si Ťin-pching a americký prezident Donald Trump.

"Všetci traja majú záujem na oslabení Európy. Teraz ide o to, či sa celosvetovo presadia autoritársky spoločenský model, alebo či sa môžu upevniť demokracia a právny štát. Pokušenie národného znovuuuvedomenia sa existuje všade v Európe. Pričom nacionalizmus kontinentu v histórii priniesol len nešťastie. Myšlienka úplnej národnej suverenity je dnes ilúziou. Žiadnu z výziev - od digitalizácie cez klimatické zmeny po migrácii - nemôže zdolať sám národný štát. Ide teda len o to, či spoločne s ďalšími demokratickými štátmi určujeme pravidlá, alebo si ich necháme diktovať od autokratov," zamýšľa sa všeobecnejšie komentátor švajčiarskeho denníka.

01 - Modified: 2020-01-31 19:39:17 - Feat.: 0 - Title: Brexit robí z Británie piraňu, nie žraloka (kapitalizmu) 02 - Modified: 2020-01-31 21:48:22 - Feat.: 0 - Title: Johnson tesne pred brexitom: Nie je to koniec, ale začiatok 03 - Modified: 2020-02-01 06:00:29 - Feat.: 0 - Title: "Deň, kedy sme povedali zbohom." Britské médiá si po brexite kladú zásadnú otázku 04 - Modified: 2020-02-01 06:00:55 - Feat.: 0 - Title: "Šťastný brexitový deň", ale aj smútok. Briti sa rozlúčili s Úniou
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:08