Reuters
StoryEditor

V sýrskom Idlibe zúria veľké boje. Asadova armáda a turecké vojská sa vzájomne ostreľovali

03.02.2020, 09:46
Autor:
ČTKČTK
Vzájomné ostreľovanie nasledovalo deň po tom, čo do provincie Idlib vošiel veľký turecký vojenský konvoj.

Najmenej štyria tureckí vojaci boli dnes zabití a ďalších deväť utrpelo zranenia v provincii Idlib na severozápade Sýrie pri ostreľovaní vedenom sýrskymi vládnymi vojskami.

Ankara ostreľovanie opätovala a zabila tri desiatky sýrskych vojakov, povedal podľa agentúry TASS turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva zomrelo pri odvete Turecka v Idlib šesť sýrskych vojakov.

​SOHR, ktorá dianie v Sýrii monitoruje z Británie prostredníctvom svojich zdrojov z miesta, dnes podľa agentúry AFP uviedla, že turecká armáda v reakcii na ostreľovanie svojich jednotiek zabila šesť sýrskych vojakov a ďalších 20 zranila.

Vzájomné ostreľovanie nasledovalo podľa agentúry AP deň po tom, čo do provincie Idlib vošiel veľký turecký vojenský konvoj.

Erdogan pohrozil novou ofenzívou

Turecko má v oblasti bojov na severozápade Sýrie niekoľko pozorovateľských stanovíšť v rámci dohody, ktorú Ankara uzavrela v roku 2018 s Ruskom.

Minulý piatok prezident Erdogan pohrozil novou vojenskou operáciou v regióne, ak sa situácia v provincii Idlib rýchlo nevyrieši. Kvôli bojom totiž k hraniciam utiekli od vlaňajška státisíce Sýrčanov.

Podľa Erdogana zabili turecké sily 30 až 35 sýrskych vojakov v odvete za zabitie štyroch vojakov sýrskou armádou. Erdogan dnes novinárom pred odletom na Ukrajinu takisto povedal, že turecké vojenské velenie je v kontakte s ruským velením.

Moskva je v sýrskej občianskej vojne spojencom režimu tamojšieho prezidenta Asada a Turecko podporuje niektoré povstalecké skupiny.

Posledná bašta

V provincii Idlib teraz zúria najväčšie boje v sýrskej občianskej vojne. Táto oblasť je totiž poslednou provinciou, ktorou sa sýrskemu režimu ešte nepodarilo dostať späť pod kontrolu od vypuknutia vojny v roku 2011. Značnú časť provincie kontroluje niekdajšia sýrska odnož teroristickej siete al-Kájda a menšie skupiny odporcov sýrskej vlády.

Ofenzívu v Idlibe začala sýrska armáda vlani v apríli a do augusta, kedy bolo prerokované krehké prímerie oznámené Moskvou, tam zahynula tisícka civilistov a 400-tisíc ľudí muselo podľa OSN opustiť domovy.

Boje znovu zosilneli koncom novembra. Odvtedy utieklo k tureckým hraniciam ďalšie státisíce Sýrčanov, väčšinou žien a detí.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:42