StoryEditor

Observer: "Americké ucho" v Bezpečnostnej rade

02.03.2003, 23:00
USA rozohrali v súvislosti s bojom o hlasy v prospech začatia vojny proti Iraku kampaň "špinavých trikov" proti delegáciám Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku. Takto tvrdo informoval včera o svojich odhaleniach britský týždenník The Observer.
  • Vojna v Iraku sa nezadržateľne blíži
  • Saddám: Zomriem v Iraku, chcem debatu s Bushom
  • Podarilo sa mu totiž získať memorandum napísané popredným predstaviteľom Agentúry pre národnú bezpečnosť (NSA), amerického orgánu, ktorý zachytáva komunikáciu po celom svete a následne údaje postupuje svojim agentom a spriateleným cudzím spravodajským službám, ktoré o to požiadajú. Obežník opisuje príkazy zamestnancom agentúry, ktorých práca je zahalená pláštikom tajomstva, aby zintenzívnili pozorovanie "obzvlášť pri členoch BR, aby dodali najaktuálnejšie informácie spravodajského charakteru o ich úmysloch v súvislosti s Irakom predstaviteľom vlády Georgea W. Busha". Pravosť obežníka však nikto okrem Observeru nepotvrdil.
    Podľa Observeru e-mail jasne hovorí, že agenti sa majú zamerať najmä na šesť dnes nerozhodnutých členov BR (predtým sedem, no Bulharsko medzičasom z tejto skupiny vypadlo). Memorandum bolo údajne adresované popredným predstaviteľom NSA a datuje sa 31. januárom 2003. Mali ho teda rozposielať štyri dni po správe šéfa zbrojných inšpektorov Hansa Blixa o odzbrojovacom procese v Iraku na základe rezolúcie BR OSN č. 1441. Odosielateľom týchto šokujúcich informácií má byť Frank Koza, šéf odboru tzv. regionálnych cieľov (ide o špionáž v súvislosti s krajinami, ktoré sú pre Washington strategicky dôležité). Cudzím spravodajským službám má byť adresovaná pasáž o poďakovaní za podporu, ktorú by mali poskytnúť aj ich analytici. Observer pravosť obežníka dokazuje tým, že ju potvrdili traja bývalí agenti tajných služieb. Mnohí diplomati pritom sami predpokladajú, že sú odpočúvaní, má ísť aj o monitoring elektronickej pošty.
    Nemecko-americký internetový server cnn.de konštatoval, že ak nejde o falzifikát či provokáciu, môže sa táto aféra stať rozsiahlym politickým škandálom Bushovej vlády.
    Kampaň, tentoraz však diplomatickú, zintenzívňuje smerom k nerozhodnutým členom BR aj Rusko. Šéf ruskej diplomacie sa počas víkendu stretol s kolegami zo zatiaľ nerozhodnutých krajín. Prezident Vladimir Putin sa pokúšal od proamerického postoja odhovoriť Bulharov, no bez väčšieho úspechu.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    11. máj 2024 04:57