Premiér kritizuje prezidenta za stretnutie s finančníkom Sorosom a opozíciu upodozrieva z pokusu o štátny prevrat.Reuters
StoryEditor

Voľby v USA začali na Facebooku. Soros kritizuje Zuckerberga, že sa kvôli zisku spojil s Trumpom

04.02.2020, 20:00
Vplyvný americký investor maďarského pôvodu George Soros stupňuje svoju kritiku sociálnej siete Facebook.

"Facebook pomôže prezidentovi Trumpovi k znovuzvoleniu a Trump na oplátku bude brániť Facebook proti regulátorom a médiám," napísal Soros koncom minulého týždňa v komentári pre denník New York Times. Filantrop Soros patrí dlhodobo k najväčším sponzorom demokratickej strany, Facebook je jeho téma aj preto, že podporuje niekoľko projektov bojujúcich s dezinformáciami na internete.

Mark Zuckerberg sa kvôli snahe demokratov jeho internetovú firmu kontrolovať stavia na stranu republikánov. Podľa agentúry Reuters aj pred zamestnancami hovoril o nutnosti poraziť demokratickú kandidátku Elizabeth Warrenovú, ktorá chce Facebook rozdeliť na menšie firmy.

Po Sorosovi sa cez víkend proti Facebooku postavil aj známy americký spisovateľ Stephen King. Zmazal svoj facebookový účet a pochválil sa o tom na inej sociálnej sieti, na Twitteri: "Nepáči sa mi záplava nepravdivých informácií, ktoré (Facebook) povoľuje vo svojej politickej inzercii," napísal.

Soros sociálnu sieť kritizuje dlho. Tvrdí, že neschopnosť Facebooku zabrániť zdieľaniu dezinformácií pomohla Trumpovi vyhrať voľby v roku 2016 a že sa to isté pravdepodobne podarí aj tento rok. Facebook totiž odmieta v politickej inzercii skúmať, či obsahuje fakty, či lži. Podľa Sorosa tým zvýhodní práve Trumpa.

Lákavé polopravdy

Facebook sa bráni a slovami svojho hovorcu opakuje, že nenadržuje žiadnej politickej strane. "Pokračujeme v nevídaných investíciách, aby sme udržali našu platformu bezpečnú, bojovali proti zahraničným zásahom vo voľbách po celom svete a postavili sa dezinformáciám," citovali z vyhlásenia Facebooku v televízii Fox News.

Problém Facebooku je však v tomto prípade zložitejší. Pekné, ale nie úplne pravdivé tvrdenia sú pre sociálne siete atraktívnejšie než vecná debata. Ak politická reklama vyvolá emócie, ľudia na ňu skôr reagujú, skôr ju zdieľajú (aj ako prejav nesúhlasu) a tieto reakcie vo výsledku spôsobia, že sa objaví viac ľuďom - a tí na sociálnej sieti strávia viac času a uvidia viac reklám, čím vytvoria vyšší príjem.

Čím viac tak bude Facebook politickú reklamu strážiť a overovať tvrdenia, ktoré obsahuje, tým skôr sa sám pripraví o výnosy. Používatelia sa navyše môžu presunúť inam, kde informácie, ktoré chcú - bez ohľadu na ich pravdivosť -, dostanú.

Soros kritizuje hlavne to, že americký zákon v tomto prípade Facebook chráni, pretože čoby sociálna platforma nenesie zodpovednosť za obsah, ktorý šíri - na rozdiel od tradičných médií. Tie môžu ľahko skončiť na súde, ak niekoho poškodia uverejnením nepravdivých informácií, ktoré sa dali pred vydaním overiť. Facebook napríklad vlani uverejnil inzerát kritizujúci demokrata Joea Bidena, ktorý televízia CNN odmietla s tým, že obsahuje dávno vyvrátené tvrdenia.

"Facebook môže uverejňovať zámerne zavádzajúce alebo nepravdivé tvrdenia kandidátov na verejnú funkciu a nenesie za ne žiadnu zodpovednosť," hnevá sa Soros. A varuje, že úloha Facebooku v prezidentských voľbách roku 2016 bola iba predohrou k tým tohtoročným.

O to aj preto, že algoritmy sociálnej siete oceňujú zdieľanie trebárs aj nezmyslov z obskúrnych zdrojov a netrestajú tých, ktorí ich ďalej šíria. Zároveň podľa neho Facebook zlyháva v tom, aby užívateľov varoval, že čelia klamstvám. Šéf Facebooku Zuckerberg však sľubuje, že relevantnosť príspevkov už nebudú určovať len stroje, ale v stále väčšej miere aj ľudia.

Vplyvný burzový maklér

Dôkazy o spojenectve medzi Zuckerbergom a Trumpom však Soros neprináša. Argumentuje napríklad vyhlásením šéfa Trumpovej kampane Brada Parscalea, že im pred štyrmi rokmi práve Facebook vyhral voľby. Rovnako tak Soros pripomína, že sa obaja muži stretli v Oválnej pracovni, pričom zdôrazňuje, že nie je verejne známe, čo presne si vtedy vlastne povedali.

George Soros zbohatol predovšetkým na špekuláciách. Tou najznámejšou bola stávka na oslabenie britskej libry v roku 1992. Zatiaľ čo on zarobil miliardu libier, Briti o miliardy prišli. Soros - pôvodom maďarský Žid - zarobené miliardy dlhodobo dáva do rôznych projektov na, ako sám hovorí, zlepšovanie sveta. V poslednej dobe ide o miliardu dolárov ročne.

Pozornosť venuje aj strednej Európe, v minulosti podporoval tiež napríklad Chartu 77.

01 - Modified: 2019-11-02 19:29:01 - Feat.: 0 - Title: Soros je hrdý na to, akých má nepriateľov: Keď sa pozriem na mená, mám pocit, že niečo robím dobre 02 - Modified: 2020-01-24 08:44:38 - Feat.: 0 - Title: Soros investuje miliardu dolárov, aby zastavil diktátorov. Varoval aj pred Trumpom
01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-06 10:04:34 - Feat.: - Title: Celosvetový výpadok Facebooku spôsobil chaos, paniku ale aj obrovské straty pre Metu. Meme stránky však mali raj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:20