Európska úniaReuters
StoryEditor

Únia sa chce rozrásť o šesť balkánskych štátov. Brusel predstavil zmeny v procese rozširovania

05.02.2020, 12:55
Autor:
ČTKČTK
Komisia s novou metodológiou prichádza potom, čo vlani v októbri nesplnila sľub daný Albánsku a Severnému Macedónsku.

Proces prijímania nových členov Európskej únie by malo byť možné kedykoľvek prerušiť, ak niektorá z krajín prestane plniť požadované kritériá. Počíta s tým plán, ktorý dnes zverejnila Európska komisia v snahe odblokovať začatie prístupových rozhovorov s balkánskymi krajinami.

O ne sa usiluje drvivá väčšina úniových štátov, niekoľko krajín na čele s Francúzskom vec však podmieňuje práve zmenou prijímacích kritérií. Podľa eurokomisára Olivera Várhelyiho zostáva zásadným cieľom EK rozšírenie Únie o šesť balkánskych štátov.

Komisia s novou metodológiou prichádza potom, čo vlani v októbri nesplnila sľub daný Albánsku a Severnému Macedónsku. Obe krajiny splnili podmienky na začatie prístupových rozhovorov a väčšina prezidentov a premiérov sa na októbrovom summite vyslovila pre štart rokovania, odpor francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona však situáciu zablokoval.

S dvomi krajinami už bežia rokovania

Paríž následne predložil vlastný podnet k reforme počítajúci okrem iného s rozdelením doteraz jednoliateho procesu do radu postupných krokov. Francúzsko tiež požadovalo, aby sa prijímacie konanie mohlo v ktoromkoľvek štádiu vrátiť na úplný začiatok, ak krajina prestane nejaké kritérium plniť.

"Musíme dať jasne najavo, že keď niektoré krajiny prestanú plniť (požiadavky) alebo zvrátia (predtým prijaté) reformy, aj my sa môžeme vydať opačným smerom," povedal dnes novinárom komisár pre rozšírenie Várhelyi, podľa ktorého komisia vychádza v ústrety požiadavkám členských krajín.

Rozšírenie o šesticu balkánskych štátov - teda Srbsko, Čiernu horu, Albánsko, Severné Macedónsko, Kosovo a Bosnu a Hercegovinu zostáva podľa neho naďalej cieľom Bruselu. S prvými dvoma spomínanými krajinami Únia už prístupové rokovania vedie, Kosovo a Bosna sú naopak od ich začiatku zatiaľ ďaleko.

Francúzi sú spokojní, ale...

Francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová po pondelkovom bruselskom stretnutí s Várhelyim pripustila, že plán EK vníma jej krajina pozitívne. Podľa diplomatov však nie je isté, či bude Paríž ochotný súhlasiť so začatím prístupových rozhovorov so spomínanou dvojicou krajín už na summite v marci.

Práve o to sa pritom usiluje predseda Európskej rady Charles Michel rovnako ako šéfka EK Ursula von der Leyenová.

O návrhu komisie budú teraz rokovať členské štáty. Ich veľká väčšina podporuje čo najrýchlejšie začatie rozhovorov s balkánskymi štátmi a je ochotná s reformou prijímacieho postupu súhlasiť. Požadujú však, aby Francúzsko prestalo rokovania blokovať aj v prípade, ak by sa nové pravidlá do marca schváliť nepodarilo.

01 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 02 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 03 - Modified: 2024-04-25 17:49:42 - Feat.: - Title: Prvá tranža bude 500 miliónov. Nástroj Únie na podporu partnerov na Balkáne má urýchliť reformy, tvrdí Bilčík 04 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 05 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:29