StoryEditor

Cingeľ: Mesto je plné hladných utečencov

03.01.2008, 14:54
Slovenský kňaz v Keni Martin Cingeľ v rozhovore pre Hospodárske noviny popisuje aktuálnu situáciu vnepokojnej oblasti Keni.

Z Kene chodia do sveta zábery vyhorených dedín. Ako to vidíte vy?
V Eldorete to už nie je ani o politike, ale o súboji kmeňov. Jeden kmeň sa snaží vyhnať z mesta iný kmeň, preto sa tu nepokoje zintenzívnili. Mnohí opúšťajú mesto, aby sa dostali do bezpečia. Mesto je plné policajtov, nakoľko bolo ohlásené, že tam prichádza mládež, ktorá chce robiť nejaké protesty. Všetci ľudia utekajú do kostolov alebo na policajné stanice.

Naša farnosť je od mesta asi šesť kilometrov. Máme tu už od nedele šesť tisíc ľudí. Situácia je dosť zlá. Problém je v tom, že nemáme jedlo, vodu, mlieko. Deti plačú od hladu, matky nariekajú, že im nemajú dať čo jesť. Asi 500 metrov od nás je policajná stanica, ktorá je takisto plná hladných utečencov. Obchody sú zatvorené a keď ich otvoria, nič nezoženiete, nie je tu žiadna dodávka potravín.

Takisto je problém so sociálnymi zariadeniami, neboli sme na to pripravení. Tie čo máme tu na fare jednoducho nestačia. Bojíme sa, aby tu nevypukla nejaká choroba.

Žiadali sme políciu, ambasády, aby nám pomohli s trvalou ochranou, je to však veľmi ťažké dostať nejakých policajtov, ktorí by nás strážili.



Viac o téme nájdete v piatkových
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 00:56