Reuters
StoryEditor

Merkelovej nástupkyňa opúšťa vedenie CDU. Odmieta spoluprácu s radikálmi

10.02.2020, 09:58
Autor:
ČTKČTK
Krampová-Karrenbauerová sa šéfkou CDU stala v decembri 2018, kedy v tejto funkcii nahradila kancelárku Angelu Merkelovú.

Predsedníčka nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová skončí tento rok v čele strany a budúci rok nebude kandidovať na kancelárku.

Politička to dnes oznámila na zasadnutí vedenia kresťanských demokratov v Berlíne. Jej krok je aj dôsledkom politickej krízy v Durínsku, pri ktorej sa ukázalo, že v strane, ktorá v Nemecku najčastejšie nominuje kancelára, nemá dostatočnú autoritu.

57-ročná Krampová-Karrenbauerová dnes svojim kolegom povedala, že chce do leta zorganizovať proces výberu kandidáta na kancelára, a potom sa vzdať svojho predsedníctva. Oba tieto posty by podľa nej mal zastávať jeden politik.

Viaceré mená

Doteraz sa počítalo s tým, že kresťanskí demokrati kandidáta na kancelára vyberú na decembrovom zjazde. Opakovane sa pritom hovorilo o tom, že by sa ním nemusela stať ministerka obrany, teda Krampová-Karrenbauerová, ktorá chce naďalej ostať členkou vlády, ale niekto iný.

Najčastejšie sa skloňovali mená ministerského predsedu najväčšej spolkovej krajiny Severného Porýnia-Vestfálska Armina Lascheta, ministra zdravotníctva Jensa Spahna a bývalého šéfa poslancov konzervatívnej únie CDU/CSU Friedricha Merza.

Dvojicu posledných menovaných politikov Krampová-Karrenbauerová porazila v súboji o predsednícky post CDU v decembri 2018, kedy v čele dlhodobo najsilnejšej nemeckej strany po viac ako 18 rokoch nahradila kancelárku Angelu Merkelovú.

Bývalej Sárskej premiérke, ktorá svojím pokojným a pragmatickým politickým štýlom značne pripomína práve Merkelovú, sa ale nepodarilo kresťanských demokratov doviesť k výrazným úspechom. Naopak, pod jej vedením v niekoľkých krajinských voľbách utrpeli výrazné straty, čo oslabilo autoritu predsedníčka strany.

Pomoc od radikálov

Všetko vyvrcholilo minulý týždeň v stredu vo východonemeckom Durínsku, keď napriek naliehaniu a prosbám Krampovej-Karrenbauerovej tamojšej kresťanskí demokrati pri voľbe predsedu vlády hlasovali za Thomasa Kemmericha (FDP).

Ten bol tiež nakoniec prekvapivo vďaka ich hlasom aj hlasom slobodných demokratov a politikov pravicovo populistickej až radikálnej Alternatívy pre Nemecko (AFD) zvolený. Bolo to vôbec prvýkrát, kedy AFD niekomu pomohla do premiérskeho postu.

Durínske hlasovanie je v Nemecku vnímané ako prelomenie tabu a napríklad Merkelová, ktorá je dôsledne proti akejkoľvek spolupráci s AFD, ho označila za neodpustiteľné.

Práve stredajšiou voľbou dnes argumentovala aj Krampová-Karrenbauerová. Existuje podľa nej nevyjasnený vzťah medzi časťami CDU na jednej strane a AFD a ľavice na strane druhej. Ona je pritom proti spolupráci s oboma.

Spolu so sesterskou Kresťansko úniou (CSU), ktorej šéf Markus Söder by sa možno tiež mohol stať kandidátom na kancelára, je CDU dlhodobo najsilnejšou politickou silou spolkovej republiky. Jej členmi boli všetci najdlhšie pôsobiaci povojnoví kancelári - Konrad Adenauer (14 rokov), Helmut Kohl (16 rokov) aj Merkelová (zatiaľ cez 14 rokov).

01 - Modified: 2024-02-14 11:34:29 - Feat.: - Title: Predčasný zákaz AfD by strane mohol skôr pomôcť, tvrdí nemecký politik 02 - Modified: 2024-02-11 20:39:08 - Feat.: - Title: V Berlíne sa konali opakované voľby. Pomohli konzervatívcom a populistom 03 - Modified: 2023-12-18 10:51:38 - Feat.: - Title: Chcú sa odstrihnúť od Merkelovej éry. Nemecká CDU sa snaží nalákať voličov rwandským plánom 04 - Modified: 2023-10-04 08:42:13 - Feat.: - Title: Nemcov desí chabá ekonomika aj migrácia. Zo zmätku ťaží silnejúca antisystémová strana 05 - Modified: 2023-04-17 20:03:42 - Feat.: - Title: Merkelovej udelili najvyššie štátne vyznamenanie Nemecka. Zmenila svet aj Európu, odkazujú štátnici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:56