StoryEditor

Dean nemá síl zápasiť s Kerrym, možno Edwards

17.02.2004, 23:00

Favorit Demokratickej strany na prezidentskú nomináciu, massachusettský senátor John Kerry, mal podľa všetkých prieskumov verejnej mienky ešte výraznejšie upevniť svoju pozíciu po víťazstve v primárkach v štáte Wisconsin, kde sa hlasovanie uskutočnilo v noci nadnes. Zo 17 štátov by tak vyhral už v 15. Naopak, umieračik hlasnejšie zvoní padlému favoritovi Howardovi Deanovi, pre ktorého Wisconsin predstavoval posledné relevantné bojisko. Dean pred časom sľuboval, že po prehre vo Wisonsine z kampane odstúpi, no v posledných dňoch svoju rétoriku zmenil a tvrdil, že v boji bude pokračovať prinajmenšom do marcového superutorka, keď rozhodne 10 štátov vrátane tých najväčších -- New York a Kalifornia. No fakt, že jeho kampaň je efektívne mŕtva, dokazuje aj to, že po Wisconsine už nemá Dean v pláne žiadne predvolebné podujatia a chce oddychovať doma vo Vermonte. To otvára dvere pre severokarolínskeho senátora Johna Edwardsa, ktorý chce s Kerrym súboj tvárou v tvár.
V predvečer wisconsinských primárok utrpela Deanova kampaň ďalší otras, keď jej šéf Steve Grossman vyhlásil, že od Deana odchádza a poskytuje svoje služby pravdepodobnému kandidátovi demokratov v novembrových voľbách Johnovi Kerrymu. To, že bývalý guvernér Vermontu si už pragmaticky uvedomuje svoju bezvýchodiskovú situáciu, naznačuje aj jeho vystúpenie v poslednej prezidentskej debate, kde proti Kerrymu neútočil, aj keď mu moderátori dali hneď niekoľko podnetov. Dokonca sa ho zastal proti republikánskym útokom, podľa ktorých je financovaný záujmovými skupinami. No bol to pritom aj on sám, ktorý to často tvrdil. "Myslím si, že George W. Bush má pevné nervy, keď niekoho napáda v súvislosti s lobistami," povedal Dean. Jediné, čo by mohlo Deana presvedčiť, aby síce suspendoval svoju kampaň, ale nestiahol kandidatúru a zostal formálne v hre, je pokračujúca podpora mladých prívržencov, v médiách nazývaných aj "deaniacs". To by však sťažilo jeho podporu demokratickému kandidátovi v súboji proti Bushovi. A ten jediný spája všetkých demokratov.
Kerryho pozícia lídra je už takmer neotrasiteľná, čo zdôraznil aj posledný škandál týkajúci sa záhadnej praktikantky. Bublina, za ktorou stál republikánsky novinár Matt Drudge, však spľasla rýchlejšie než sa stihla poriadne nafúknuť. Osoba v centre klebety, mladá novinárka Alex Plierová, totiž v agentúre AP zverejnila svoje stanovisko a akúkoľvek aféru s Kerrym odmietla. Navyše preňho nikdy nepracovala.
Kerry sa tak môže čoraz viac sústreďovať priamo na prezidenta Busha. Avšak senátor Edwards mu odkázal: "Nie tak rýchlo," a chce v kampani pokračovať (v pláne má už niekoľko predvolebných zhromaždení v štátoch superutorka). Navyše aj Dean sa o ňom pred časom vyjadril, že by si ho vedel lepšie predstaviť ako nominanta než Kerryho. Ak by sa jeho priaznivci postavili na Edwardsovu stranu, mohol by Kerryho teoreticky ešte ohroziť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 12:26