StoryEditor

Česi strácajú vicepremiéra Čunka

01.11.2007, 23:00
Česká vláda prichádza o svojho vicepremiéra. Jiří Čunek, ktorý okrem pozície podpredsedu vlády zastáva aj kreslo ministra pre miestny rozvoj, šéfa koaličnej KDÚ-ČSL a senátora, včera potvrdil, že v stredu opustí kabinet premiéra Mirka Topolánka.

A dôvod? Oficiálne preto, že najvyššia štátna zástupkyňa Renáta Vesecká opäť otvorila jeho korupčnú kauzu ešte z čias, keď bol starostom Vsetína. "Rozhodol som sa tak, aby vyšetrovanie bolo pre verejnosť nezávislé," vyhlásil Čunek na mimoriadnej tlačovej konferencii. Neoficiálnym dôvodom sú sociálne dávky, ktoré jeho rodina mala poberať v čase, keď on mal na účte tri a pol milióna českých korún.

Nešťastné sociálne dávky
Je viac ako pravdepodobné, že práve tieto dôvody prispeli k jeho odstúpeniu. "Určite to bola reakcia na mnohé tlaky - médií, politických kruhov i funkcionárov jeho vlastnej strany," povedal pre HN šéf koaličnej Strany zelených Martin Bursík.
Mnohí politici, dokonca aj Čunkovi stranícki kolegovia, označili takéto správanie za neetické. "Práve Čunek sa dostal do vysokej politiky vďaka heslu, že sa nesmie zneužívať sociálny systém," komentoval pre HN politológ Michal Klíma.
Čunkova politická kariéra odštartovala veľmi rýchlo. Zo starostu Vsetína sa zrazu stal senátorom, predsedom ľudovcov, ministrom i vicepremiérom. Začiatkom roka však prišli podozrenia z korupcie. Ešte v roku 2002 mal ako starosta Vsetína prijať polmiliónový úplatok od realitnej spoločnosti, ktorá v tomto meste obchodovala s bytmi. Tieto peniaze sa mu podarilo ako-tak vysvetliť a trestné stíhanie zastavili pre nedostatok dôkazov. Čunka "podržal" aj premiér Topolánek.
Tentoraz však došla trpezlivosť aj premiérovi. Ten si Čunka pozval "na koberec" ešte pred včerajšou tlačovou konferenciou. Na nej už predseda ľudovcov povedal, že odchádza. Podľa premiérovho hovorcu však Topolánek na neho nátlak nevyvíjal. "Bolo to jeho osobné rozhodnutie, na základe situácie," povedal pre HN Martin Schmarz.
Čunek tak odstupuje z postu vicepremiéra a ministra pre miestny rozvoj. Stabilitu vládnej koalície by to však narušiť nemalo. Práve toto rozhodnutie ukazuje, že koalícia je pevná," dodal Schmarz.
Predseda najsilnejšej opozičnej strany ČSSD Jiří Paroubek je však k ďalšiemu osudu vlády skeptický. "Tým, že Topolánek a Bursík držali Čunka vo funkcii, majú podiel na hanbe a podivných okolnostiach jeho vyšetrovania. Sú vlastne spolupáchatelia. A spolu s nimi aj poslanci, ktorí túto vládu podporujú. ČSSD preto vyzve všetkých vládnych poslancov, aby si rozmysleli, či nimi chcú byť tiež," povedal pre HN Paroubek.

Bitka o kreslo predsedu
Otázne však zostáva, či si Čunek udrží svoju predsednícku stoličku v strane. V utorok na celoštátnej konferencii ľudovcov by mal vysvetliť všetky nejasnosti okolo poberania sociálnych dávok. "Momentálne nie je namieste robiť predčasné rozhodnutia, podľahnúť všeobecnej vlne hystérie," odpovedal hovorca ľudovcov Martin Horálek na otázku HN, aké názory v strane prevládajú. Podľa neho sú všetci ochotní so svojím rozhodnutím počkať do utorka. "Všetci očakávajú, že Čunek jednoznačne preukáže pôvod tých peňazí a že sa nedopustil žiadneho protiprávneho činu." Sám však z predsedníctva strany odísť nechce.
Ľudovci by v najbližších dňoch mali vybrať Čunkovho nástupcu do funkcie vicepremiéra a ministra pre miestny rozvoj. Vplyvný rezort, ktorý má na starosti rozdeľovanie miliárd z európskych fondov, by mohol riadiť prvý podpredseda KDU-ČSL Roman Línek.
Podľa Klímu táto kauza Čunkovou pozíciou v strane otrasie. "Myslím si, že relatívne v krátkom čase dôjde k zmene, netreba to však spájať s pádom vlády."

Aféry aj na Slovensku
Problémy s dokladovaním pôvodu peňazí sa nevyhýbajú ani slovenským politikom. Napríklad bývalý premiér Vladimír Mečiar mal veľa práce s vysvetľovaním, odkiaľ vzal vyše 40 miliónov na svoju vilu Elektra. Nedávno sa v médiách zase prepierali okolnosti, za akých získala byt v Bratislave matka súčasného premiéra Roberta Fica. Odstúpenie z funkcie podobné Čunkovi však u nás nevidieť. Podľa politológa Miroslava Kusého je rozdiel medzi krajinami v tlaku občianskej spoločnosti. "Na Slovensku nemôžeme ani snívať, že by niekto z takýchto dôvodov odstupoval. Aj keď ani v Čechách to nie je ideálne, je to tam podstatne lepšie, ako u nás. Je tam silnejší tlak občianskej spoločnosti, ktorá dáva najavo svoj nesúhlas."
Ďalšie Čunkove hriechy
- Trestné oznámenie pre šírenie rasizmu - ešte ako starosta Vsetína nechal násilne vysťahovať viac ako sto Rómov, ktorí neplatili nájomné v centre mesta. Rodiny žili v domoch, ktoré boli určené na zbúranie.
- obvinenia z korupcie - mal prijať polmiliónový úplatok od spoločnosti H&B Real. Jej prostredníctvom predávalo mesto Vsetín nájomníkom podnikové byty skrachovanej Zbrojovky v čase, keď bol Čunek starostom obce.
- Trestné oznámenie za sexuálne obťažovanie - bývalá vedúca sekretariátu radnice vo Vsetíne Marcela Urbanová ho obvinila zo sexuálneho obťažovania a vydierania. Čunek na ňu podal trestné oznámenie pre ohováranie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:27