StoryEditor

Egypt prekonal sto miliónov obyvateľov. Nerozmnožujte sa toľko, vyzýva vláda

15.02.2020, 15:00
Autor:
ahaaha
V krajine na Níle totiž pre toľko ľudí nie je miesto.

Kým Európa pomaly vymiera, Egypt má opačný problém. Pred niekoľkými dňami dosiahol hranicu sto miliónov obyvateľov a nezdá sa, že populačný rast sa v najbližšej budúcnosti spomalí.

Vláda sa ho síce snaží krotiť, podľa expertov by ale mala robiť viac. V krajine na Níle totiž pre toľko ľudí nie je miesto, píše denník The New York Times.

Volá sa Jasmine Rabie a narodila sa minulý utorok v guvernorátu Minya v strednom Egypte. S jej príchodom na svet sa na obrovskom počítadle umiestnenom na budove národného štatistického úradu v Káhire rozsvietilo číslo 100 miliónov.

Najľudnatejšia krajina Blízkeho východu, ktorá mala ešte v polovici minulého storočia dvadsať miliónov obyvateľov, sa v posledných rokoch k tejto symbolickej hranici rútila čoraz rýchlejšie.

Každý rok si pripočíta 2,6 milióna duší a v polovici tohto storočia by mala dosiahnuť čísla sto šesťdesiat miliónov obyvateľov.

Populačná explózia v krajine vyvoláva obavy z ďalšieho nárastu chudoby a nezamestnanosti. Situáciu zhoršujú geografické podmienky. Egypt je síce veľká krajina, drvivú väčšinu územia však zaberá púšť.

Asi 95 percent obyvateľstva žije v zelenom páse pozdĺž Nílu a v jeho delte, čo predstavuje sedem percent rozlohy krajiny.

Káhira je dnes dvadsaťmiliónovou metropolou, ktorá praská vo švíkoch. Betónové more sa čím ďalej viac rozlieva do púšte a pomaly obkľučuje slávne pyramídy v Gíze.

Mesto dusí smog, linky MHD len ťažko zvládajú nápor cestujúcich. Nad večnými dopravnými zápchami sa neustále ozývajú klaksóny.

Dve sú dosť

Egyptská vláda tvrdí, že sa s rastom populácie snaží bojovať. Prezident Abdal Fattah Sisi ho podobne ako terorizmus označil za hrozbu pre národnú bezpečnosť a nechal vypracovať osvetovú kampaň nazvanú "Dve sú dosť", ktorej cieľom je presvedčiť rodičov, aby mali menej detí.

Tisíce dobrovoľníkov zamierili vysvetľovať výhody plánovaného rodičovstva na vidiek, kde je veľká rodina stále považovaná za požehnanie.

Štát dotuje antikoncepčné prostriedky, takže balík troch kondómov stojí v prepočte pár centov a vnútromaternicové teliesko dvojnásobok. Dokonca aj imámovia zo známej univerzity al-Azhar potvrdili, že plánované rodičovstvo nie je v islame zakázané.

Kritici si však myslia, že zostáva len pri sloganoch. "Nemám pocit, že by sa vláda príliš snažila. Problém je, že nemáme žiadnu stratégiu, ako s tým bojovať," povedal americkému denníku gynekológ Amr Nadim z Univerzity Ajn Ajn Sams.

Antikoncepčné prostriedky sú podľa neho nekvalitné a ich dodávky nepravidelné, problém vidí aj v tom, že mladí lekári už nemusia absolvovať kurzy plánovaného rodičovstva. Za vlády Husního Mubaraka sa pritom darilo populačný boom krotiť.

Ak v roku 1990 rodili egyptské ženy v priemere päť detí, v roku 2005 už len tri. Po arabskej jari však zase došlo k nárastu na hodnotu 3,5. Dôvody nie sú úplne zrejmé.

Môže za tým byť ekonomická neistota, politické turbulencie aj pozastavenie americkej rozvojovej pomoci, z ktorej boli podporované programy na obmedzenie plodnosti.

Málo práce, nedostatok bývania

Preľudnenie vyvoláva obrovské sociálne problémy. Tretina obyvateľstva žije pod hranicou chudoby, pred piatimi rokmi to bolo "len" 28 percent.

Nezamestnanosť sa pohybuje okolo desiatich percent a každý rok na trh práce vstupuje ďalších 700-tisíc ľudí.

Toľko pracovných miest egyptská ekonomika jednoducho nevygeneruje. Ďalším problémom je nedostatok bytov. Sísího vláda síce investuje miliardy do megaprojektu ako je stavba nového hlavného mesta, obyčajní Egypťania si ale tak luxusné bývanie nemôžu dovoliť.

Čím ďalej viac ľudí sa tak tiesnia v slumoch rozrastajúcich sa okolo veľkých miest a divoká výstavba odhrýza z cennej poľnohospodárskej pôdy.

Otázkou tiež je, či bude dosť vody. Nejde len o klimatickú zmenu, ale aj o novú etiópsku priehradu na Modrom Níle, ktorej napúšťanie by mohlo mať pre Egypt katastrofické následky.

Niektorí Egypťania si napriek tomu myslia, že do veľkosti rodiny im štát nemá čo hovoriť. "Ľudský kapitál je veľmi cenný. Rodina je odrazom mužovho príjmu a to by tiež malo určovať, koľko budem mať detí. A nie že mi to niekto bude diktovať," vysvetlil reportérovi The New York Times taxikár a hrdý otec štyroch detí Ahmed Abdel-Hadí.

01 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom 04 - Modified: 2024-04-05 11:08:40 - Feat.: - Title: V Káhire sa cez víkend stretnú šéfovia spravodajských služieb na rokovanie o Gaze 05 - Modified: 2024-03-21 14:42:48 - Feat.: - Title: Blinken sa stretol s egyptským prezidentom Sísím, hovorili o vojne v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:34