Reuters
StoryEditor

Zomrel bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

25.02.2020, 11:13
Autor:
ČTKČTK
Mubarak bol egyptským prezidentom 30 rokov, až do zvrhnutia v roku 2011.

Zomrel bývalý egyptský prezident Husní Mubarak. Mal 91 rokov a na čele krajiny stál ako jej štvrtý prezident 30 rokov, do revolučného roku 2011. O jeho úmrtí dnes informovala egyptská štátna televízia. Mubarak sa podľa nej nedávno podrobil chirurgickému zákroku.

Bývalý vládca strávil väčšinu z posledných rokov vo vojenskej nemocnici v Káhire. Za svoj život ustál najmenej šesť pokusov o atentát, z úradu ho nakoniec donútili odísť milióny Egypťanov počas takzvanej arabskej jari.

Inšpirovaní zmenami v neďalekom Tunisku požadovali prevažne mladí ľudia v uliciach Káhiry a ďalších miest demokratizáciu krajiny. Po masových protestoch sa k nemu chrbtom obrátila aj armáda, ktorá následne v Egypte prevzala moc.

Mubarak bol obvinený z vraždy stoviek demonštrantov, zneužitia moci, plytvania verejnými prostriedkami a z nezákonného obohacovania a v júni 2012 odsúdený na doživotné väzenie za podiel na smrti demonštrantov. Súd ho nakoniec pred tromi rokmi zbavil väčšiny obvinenia a prepustil.

Politik sa narodil štvrtého mája 1928. V Egypte a neskôr v Sovietskom zväze získal vojenské vzdelanie a na začiatku 70. rokov sa stal vrchným veliteľom egyptského letectva, za ktoré bojoval napríklad v jompkipurskej vojne proti Izraelu. Medzi rokmi 1975 až 1981 pôsobil ako viceprezident svojho predchodcu Anvara Sadata, po jeho zavraždení stál na čele severoafrickej krajiny.

Terajší egyptský prezident Abdal Fattah Sisi dnes vyjadril úprimnú sústrasť a ocenil Mubarakovu vojenskú službu za vojny v roku 1973. Svojho predchodcu označil za "vojnového hrdinu". Téme Mubarakovho pôsobenia v prezidentskej funkcii sa však vyhol, poznamenala agentúra AP.

"Hlboký zármutok" nad Mubarakovým skonom vyjadril izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Prezident Mubarak, môj osobný priateľ, svojich ľudí doviedol k mieru a bezpečiu, k mieru s Izraelom," uviedol Netanjahu.

Mubarak "zasvätil svoj život službe svojej domovine a problematike spravodlivosti vo svete," domnieva sa predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás, podľa ktorého sa egyptský exprezident zaujímal o záležitosti palestínskeho ľudu.

01 - Modified: 2020-02-22 16:17:53 - Feat.: - Title: Egyptský súd oslobodil synov exprezidenta Mubaraka. Tí čelili obvineniam z podvodov na burze 02 - Modified: 2018-09-15 20:09:07 - Feat.: - Title: Synov egyptského exprezidenta Mubaraka zatkli pre podozrenia z podvodov na burze 03 - Modified: 2017-03-02 15:36:44 - Feat.: - Title: Egyptského exprezidenta Mubaraka zbavili viny. Nemôže za smrť demonštrantov, rozhodol súd
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:35