StoryEditor

Vírus sa šíri ďalej. Ministerstvo zdravotníctva varovalo pred cestou do Talianska

26.02.2020, 08:05
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Prítomné osoby museli budovu preventívne opustiť, aby sa zabránilo možnému rozšíreniu nákazy.

Úrady vo Viedni evakuovali v stredu jednu z miestnych škôl pre podozrenie z prítomnosti osoby nakazenej novým druhom koronavírusu. Informovali o tom spravodajský portál krone.at a verejnoprávna stanica ORF.

Poplach v gymnáziu na ulici Albertgasse v ôsmom viedenskom obvode Josefstadt vyvolala podľa týchto správ učiteľka, ktorá sa mohla koronavírusom nakaziť počas pobytu v severnom Taliansku. Prítomné osoby museli budovu preventívne opustiť, aby sa zabránilo možnému rozšíreniu nákazy.

Prvé dva potvrdené prípady osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje akútne respiračné ochorenie, hlásili z Rakúska v utorok. Ide o dvojicu, ktorá pricestovala do spolkovej krajiny Tirolsko z najhoršie postihnutého talianskeho regiónu Lombardsko.

Podozrenie z nakazenia vyvolal aj prípad dovolenkárky z Talianska, ktorá zomrela v noci na stredu na území rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko. V tomto prípade sa zatiaľ čaká na výsledky testov.


Situácia ohľadne koronavírusu vo svete 23:54 Rumunsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Nakazený muž bol v kontakte s talianskym občanom, ktorý Rumunsko navštívil minulý týždeň. Oznámil to rumunský minister zdravotníctva Victor Costache.
"Pacient, ktorý je v dobrom zdravotnom stave a nevykazuje nijaké symptómy, bude prevezený do bukureštskej nemocnice infekčných chorôb," povedal podľa agentúry AFP Costache na tlačovej konferencii.
U siedmich ďalších osôb, ktoré bývajú na rovnakej adrese ako nakazený, nachádzajúcej sa v župe Gorj na juhovýchode Rumunska, lekárske testy výskyt koronavírusu nepotvrdili. V karanténe však z preventívnych dôvodov strávia nasledovných 14 dní, uviedol Raed Arafat, predstaviteľ ministerstva zdravotníctva.
Zdrojom vírusu v Rumunsku je pravdepodobne zmienený Talian, ktorý sa po štvordňovej návšteve Gorj vrátil do vlasti.
23:22 Prvého pacienta, ktorý sa koronavírusom SARS-CoV-2 nakazil v Taliansku, identifikoval v stredu taliansky denník Corriere della Sera. Ide o 38-ročného muža, ktorý bol so zápalom pľúc hospitalizovaný v nemocnici v meste Codogno a test na koronavírus mu zdravotníci spravili až po 36 hodinách.
Muž sa tak dostal do kontaktu s rodinou a známymi, ako aj so zdravotníckym personálom bez toho, aby boli podniknuté špeciálne bezpečnostné opatrenia.
21:53 Nórsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámil to nórsky inštitút verejného zdravia (NIPH) s tým, že osoba, u ktorej testy koronavírus potvrdili, je v domácej izolácii, informovala agentúra Reuters.
Ide o človeka, ktorý sa minulý týždeň vrátil z Číny. Podľa NIPH nie je chorý ani nevykazuje nijaké symptómy.

19:49 Gruzínsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Zároveň ide o prvý prípad infekcie v regióne južného Kaukazu. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.
Podľa spravodajského portálu ghn.ge je infikovaným 50-ročný Gruzínec, ktorý sa vrátil do vlasti z Iránu cez Azerbajdžan. Hospitalizovaný bol na infekčnom oddelení nemocnice a jeho zdravotný stav je uspokojivý.
19:36 "Na základe aktuálnych informácií o výskyte nového koronavírusu v Taliansku Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča zvážiť občanom Slovenskej republiky cestovať do krajín, resp. oblastí, kde je zaznamenané šírenie koronavírusových ochorení. Cestovaním do oblastí, kde sa šíri koronavírus, sa občania vystavia riziku, že sa nakazia a môžu byť prameňom nákazy pre ďalšie osoby," informovalo ministerstvo zdravotníctva.  19:04 Severné Macedónsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o ženu, ktorá sa nedávno vrátila z Talianska, oznámilo severomacedónske ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra Reuters.
"Pacientka bola pozitívne testovaná na koronavírus... Je prvou pacientkou v Severnom Macedónsku, ktorá mala pozitívny test na tento patogén," povedal minister zdravotníctva Venko Filipče s tým, že žena je v stabilizovanom stave.
Občianka Severného Macedónska sa vrátila do vlasti v dodávke s dvoma ďalšími ľuďmi, ktorí teraz podstupujú testy, spresnil Filipče.
16:03 Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc požiadal ministerstvo zahraničných vecí, aby občanom zo štátov postihnutých koronavírusom zakázalo vstup na územie krajiny. S odvolaním sa na štátne médiá o tom v stredu informovala agentúra DPA.
Zákaz by sa mal byť zameraný na krajiny, ktoré koronavírus zasiahol najviac. Okrem Číny sú to Taliansko, Irán, Južná Kórea a Japonsko.
15:43 Infekciu koronavírusom u 37-ročného pacienta, ktorého v utorok priviezli do Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, nepotvrdili. Pacient srbského pôvodu, ktorý žije s rodinou v Ružomberku, mal suchý kašeľ a zvýšenú teplotu. Keďže sa nachádzal v oblasti s výskytom koronavírusu, privolaná záchranná služba ho priviezla na kliniku infektológie. 15:35 Dovolenka v hoteli H10 Costa Adeje Palace na slnečnom španielskom ostrove Tenerife sa pre päťčlennú českú rodinu premenila na nočnú moru. Kvôli nakazeným talianskym turistom nesmú teraz vychádzať z izby, jedlo dostávajú v balíčkoch vo dverách a nikto s nimi príliš nekomunikuje, opisujú psychicky náročnú situáciu manželia Eva a Michal. Celý článok nájdete TU.
15:29 Opatrenia zamerané na zastavenie šírenia tohto vírusu, ktorým sa infikovalo po celom svete vyše 80-tisíc ľudí a zomrelo naň vyše 2 700 ľudí, nakoniec zrejme pomôžu množstvu ohrozených zvierat - ale iba ak sa bude zákaz dodržiavať dlhodobo. 15:24 Epidémia nového koronavírusu v Číne možno nakoniec zachráni šupinavca - jedno zo zvierat, s ktorým sa najviac na svete nelegálne obchoduje. Peking totiž tento týždeň oznámil úplný zákaz predaja a konzumácie šupinavca. 14:48 Podozrenie z nakazenia novým druhom koronavírusu sa nepotvrdilo u dovolenkárky z Talianska, ktorá zomrela v noci na stredu na území rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko. Krajinská samospráva to oznámila po získaní výsledku laboratórnych testov zo vzorky odobratej zosnulej žene. 13:59 Eurokomisárka pre zdravie Kyriakidesová povedala, že EÚ robí všetko, čo je v jej silách, aby chránila svojich občanov. Zároveň vyzvala všetky členské štáty, aby prepracovali svoje plány boja proti šíreniu koronavírusu. 13:59 "Nemôžeme podľahnúť panike" Šírenie nákazy koronavírusom v Európe je znepokojujúce, ale nie je dôvodom na paniku. Vyhlásila to v stredu v Ríme eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová.
"Táto situácia je znepokojujúca, ale nemôžeme podľahnúť panike," povedala Kyriakidesová pred novinármi po stretnutí s talianskym ministrom zdravotníctva Robertom Speranzom.
13:39 V Brazílii bol zaznamenaný ďalší človek s nákazou novým koronavírusom, ide tak o druhý prípad v celej Južnej Amerike. Prítomnosť vírusu sa potvrdil test vo vládnej laboratóriu, uviedol brazílsky denník Folha de S.Paulo. 13:04 38 prípadov na ostrove Hokkaidó Na japonskom ostrove Hokkaidó bolo potvrdené 38 prípadov a jedna obeť nákazy novým koronavírusy. Počet nakazených je tu najvyššia mimo metropolu Tokio. 13:03 Chorých pribudlo aj v Bahrajne Chorých pribudlo tiež v Bahrajne, kde je 26 nakazených pacientov. Všetky tri nové prípady sú bahrajnské ženy, ktoré pricestovali nepriamymi letmi z Iránu. 12:59 U nás boli všetky testy negatívne Všetky vzorky, ktoré boli s podozrením na ochorenie COVID-19, teda nový koronavírus, zaslané na laboratórne testy na Slovensku, sú negatívne. V stredu o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, pričom uviedlo, že aktuálne eviduje 80 testovaných vzoriek s negatívnym výsledkom. 12:53 Grécky minister zdravotníctva Vasilis Kikilias uviedol, že pacientku hospitalizovali v nemocnici v meste Solún a je v dobrom stave.
Taliansko sa s počtom vyše 300 infikovaných ľudí dostalo na prvé miesto v Európe, pričom je zároveň tretie vo svete za Čínou a Južnou Kóreou.
12:39 Vo Svetovom pohári obmedzia počet divákov Víkendové podujatie Svetového pohára alpských lyžiarok v talianskom stredisku La Thuile sa uskutoční podľa plánu. V dôsledku šírenia nového koronavírusu však organizátori pristúpili k zníženiu počtu divákov, konkrétne čísla však neuviedli. 12:27 12:24 Grécko potvrdilo prvý prípad koronavírusu Grécko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom v krajine. Ide o 38-ročnú grécku občianku, ktorá sa vrátila zo severného Talianska. 12:17 Irán potvrdil už 19 obetí V Iráne potvrdili v stredu ďalšie štyri úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, tak v Iráne podľa štátnych médií stúpla na 19 mŕtvych.

Koronavírus v Iráne
Zdroj: TASR/AP
11:59 Evakuovali školu vo Viedni Úrady vo Viedni evakuovali v stredu jednu z miestnych škôl pre podozrenie z prítomnosti osoby nakazenej novým druhom koronavírusu. 11:58 Tri najväčšie vietnamské letecké spoločnosti už pozastavili lety do Južnej Kórey. 11:58 Vietnam zakázal vstup do krajiny turistom z Južnej Kórey Vietnam zakázal v stredu vstup do krajiny turistom prichádzajúcim z oblastí zasiahnutých koronavírusom v Južnej Kórei. 11:56 Podozrenie na vírus v Brazílii V Brazílii testujú pre podozrenie z nákazy novým koronavírusom 61-ročného obyvateľa mesta Sao Paulo, ktorý nedávno navštívil Taliansko. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva s tým, že by tak šlo o prvý prípad nákazy v Južnej Amerike.
Zdroj: Reuters
11:54 Stav núdze v San Franciscu Kalifornské mesto San Francisco vyhlásilo pre koronavírus miestny stav núdze i napriek tomu, že nemá žiadne prípady nákazy. 11:52 Koronavírus u amerického vojaka Podľa oznámenia amerických jednotiek v Južnej Kórei sa koronavírus potvrdil u amerického vojaka slúžiaceho v krajine. Ide o prvý potvrdený prípad nákazy u príslušníka americkej armády 11:51 406 nových prípadov nákazy v Číne Úrady taktiež informovali o 406 nových prípadoch nákazy v Číne. V krajine sa tak dosiaľ novým koronavírusom nakazilo viac ako 78-tisíc ľudí. 11:25 2 715 obetí Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne sa v stredu zvýšil na 2715 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 52 ľudí v najviac postihnutej provincii Chu-pej v strednej časti krajiny - epicentre šírenia nákazy.

01 - Modified: 2020-02-25 12:33:09 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko hlási prvé dva prípady koronavírusu, nákazu potvrdili aj v Chorvátsku 02 - Modified: 2020-02-26 09:46:20 - Feat.: 0 - Title: Počet nakazených koronavírusom v Taliansku stúpol na 324, jedenásť ľudí zomrelo 03 - Modified: 2020-02-26 09:45:28 - Feat.: 0 - Title: Počet nakazených koronavírusom v Južnej Kórei rastie. Je medzi nimi aj americký vojak
01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 03 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 04 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 05 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:04