StoryEditor

Tadič v prieskumoch vedie, ale len veľmi tesne

30.01.2008, 15:21
Autor:
SITASITA

Pred druhým kolom srbských prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční v nedeľu, vedie v prieskumoch preferencií súčasný prozápadný srbský prezident Boris Tadič. Jeho odstup od nacionalistu Tomislava Nikoliča je však minimálny. Srbské médiá v stredu informovali o troch od seba nezávislých prieskumoch verejnej mienky, z ktorých v každom o vlások vedie Tadič. Európska únia začína v stredu rokovať s Belehradom o uvoľnení vízového režimu, čím chce na poslednú chvíľu prispieť k volebnému víťazstvu Tadiča. Nálady srbských voličov môže ovplyvniť aj stredajšie vyjadrenie kosovského premiéra Hashima Thaciho, ktorý povedal, že Kosovo vyhlási nezávislosť v priebehu niekoľkých dní, a to bez ohľadu na výsledky srbských parlamentných volieb.
"Medzi tými, ktorí otvorene hovoria o tom, koho budú voliť, tesne vedie Tadič. Je tu však veľmi veľké percento tých, ktorí nechcú povedať, koho budú voliť. Tých je viac ako 20 percent, takže táto predpoveď sa môže ešte dramaticky zmeniť," informoval v stredu Marko Blagojevič z Centra pre slobodné voľby a demokraciu (CeSID), mimovládnej organizácie, ktorá okrem monitorovania volieb zabezpečuje aj prieskumy predvolebných preferencií a volebné odhady.
Presné čísla zo svojich prieskumov CeSID zverejniť nechce. Ďalšie dve agentúry, o ktorých prieskumoch informuje stredajšie vydanie denníka Press, zas nechcú zverejniť svoje názvy. Podľa jedného z týchto prieskumov má Tadič 51,3- a Nikolič 48,7-percentnú podporu. V druhom prieskume vyšli ešte tesnejšie výsledky - 50,4 percenta pre Tadiča a 49,6 pre Nikoliča. Agentúra AFP preto nedeľňajšie voľby označuje za "úplne najtesnejšie" v modernej srbskej histórii. Účasť na druhom kole prezidentských volieb by mala podľa prieskumov dosiahnuť asi 65 percent, čo by bolo najvyššie číslo od roku 2000, keď sa demokratickým silám podarilo poraziť dovtedajšieho prezidenta Slobodana Miloševiča.
V prvom kole srbských prezidentských volieb zvíťazil 20. januára Nikolič so ziskom 40 percent hlasov, Tadič získal 35,4 percenta. V druhom kole bude veľa závisieť od toho, ku komu sa priklonia voliči kandidátov, ktorí v prvom kole neuspeli. Tadič aj Nikolič si veľa sľubujú aj od predvolebného televízneho duelu, ktorý už v stredu večer odvysiela štátna televízia RTS.
Srbsko v stredu začína rokovať s Európskou úniou o uvoľnení vízovej povinnosti pri vstupe srbských občanov na územie krajín patriacich do schengenskej zóny voľného pohybu. Delegáciu EÚ, ktorá v Belehrade začína rokovania so srbskými predstaviteľmi, vedie Franco Frattini, podpredseda Európskej komisie zodpovedný za spravodlivosť, slobodu a bezpečnosť. Únia by chcela začatím rokovaní o tejto otázke podporiť súčasného prozápadného prezidenta Tadiča.
"Som poctený, že môžem otvoriť cestu, po ktorej musíme kráčať ruku v ruke smerom k spoločnému a zdieľanému cieľu - voľnému pohybu. Ten bude súčasťou našej spoločnej európskej budúcnosti," vyhlásil Frattini ešte pred začatím rokovaní. Uvoľnenie vízového režimu s krajinami schengenskej zóny by podľa neho prichádzalo do úvahy už na začiatku budúceho roka. Veľa bude záležať aj od toho, ako rýchlo sa Srbom podarí zaviesť nové pasy s biometrickými údajmi.
Srbská provincia Kosovo, obývaná prevažne kosovskými Albáncami, vyhlási svoju nezávislosť do niekoľkých dní po druhom kole srbských parlamentných volieb. Vyhlásenie kosovskej nezávislosti je už hotová vec a vôbec nesúvisí s výsledkom srbských volieb, vyhlásil v stredu kosovský premiér Thaci. "Vývoj v Srbsku nemá absolútne žiadny vplyv na Kosovo. Kosovo ide svojou vlastnou cestou. Kosovo sa stane nezávislým v priebehu nasledujúcich niekoľkých dní, a to bez ohľadu na to, či zvíťazí Tadič alebo Nikolič," povedal Thaci.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:53