Reuters
StoryEditor

Obchádza koronavírus Severnú Kóreu? Nula nakazených, chváli sa Kim, experti tušia možnú katastrofu

07.03.2020, 14:33
Autor:
ahaaha
Odborníci považujú kórejskú nulu za vysoko nepravdepodobnú.

Susedná Čína hlási vyše 80-tisíc nakazených koronavírusom, susedná Južná Kórea má viac ako 7-tisíc prípadov. No podľa oficiálnych vyhlásení severokórejského režimu krajinu koronavírus obchádza. 

Režim Kim Čong-una hlási nula prípadov. Popri tom sa chváli tvrdými opatreniami proti zavlečeniu nákazy.

Odborníci sa však obávajú, že choroba už v komunistickej ríši Kim Čong-una je a vzhľadom na úbohý stav tamojšieho zdravotníctva môže spôsobiť katastrofu.

Skutočné čísla sú podľa agentúry AP štátnym tajomstvom.

Odborníci považujú kórejskú nulu za vysoko nepravdepodobnú. Severná Kórea zdieľa s Čínou hranicu dlhú takmer 1500 kilometrov a dlhodobo sa vyznačuje katastrofálnym stavom zdravotníctva. 

Je to znepokojujúce

"Medzinárodné spoločenstvo bohužiaľ o šírení koronavírusu v KĽDR nevie vôbec nič," cituje agentúra AP odborníčku na východnú Ázii Jessicu Leeovú z washingtonského think tanku Quincy Institute for Responsible Statecraft.

"Skutočnosť, že o miere nákazy či úmrtia v KĽDR nič nevieme, je nesmierne znepokojujúca. Ak sa na tom nič nezmení, môže to mať vážne dôsledky na verejné zdravie," dodáva.

Severná Kórea sa chváli tým, že je pri koronavíruse extrémne ostražitá. Krajina zakázala zahraničným turistom vstup do krajiny, ruší vyučovanie, do karantény poslal stovky cudzincov aj tisíce Severokórejčanov, ktorí sa vrátili z cudziny.

Kimov režim môže byť pokojný

Podľa zahraničných odborníkov je zrejme na tieto opatrenia už neskoro.

Naznačuje to podľa nich rozhodnutie uzavrieť hranice s hlavným spojencom Čínou, kde pracovali desaťtisíce severokórejských gastarbeiterov.

OSN nariadilo, aby sa vrátili do svojej domovskej krajiny. Nie je však vôbec jasné, koľko z nich tak urobilo.

Zahraniční experti vyhlasujú, že sú si stopercentne istý, že v krajine už nakazení sú. Kimov režim však môže byť podľa expertov pokojný. Koronavírus zrejme žiadne politické zmeny nevyvolá.

"Nespokojnosť s Kim Čong-unom možno vzrastie, ale rozhodujúce ranu mu to nepostavia," predpovedá juhokórejský analytik Oh Gyeong-seob..

01 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 02 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 03 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety 04 - Modified: 2024-03-19 08:03:49 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na cvičenie delostreleckých jednotiek 05 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 15:38