StoryEditor

Ako sa Číne podarilo skrotiť koronavírus? Urobila historický krok, znie chvála zo sveta

10.03.2020, 14:17
Autor:
ČTKČTK
Podľa politológov sú čínski vodcovia schopní uchýliť sa k akýmkoľvek efektívnym metódam, aby mohli následne vyzdvihnúť režim.

Kým počet prípadov nákazy novým koronavírusom vo svete rastie, v Číne nových prípadov výrazne ubúda. Niektorí ľudia preto nabádajú, aby sa svet pekingským príkladom inšpiroval, píše denník The Guardian.

​Za necelé tri týždne počet novo nakazených v Číne klesol z takmer dvetisíc prípadov denne na menej ako sto prípadov. Podľa čínskych úradov v pondelok pribudlo štyridsať nakazených ľudí, čo je najmenej od januára, kedy sa počet infikovaných začal zaznamenávať s tým, ako epidémia postupovala.

Podľa oficiálnych čínskych zdrojov sa prírastok novonakazených mimo provincie Chu-pej, ktorá bola novým koronavírusom najviac zasiahnutá, takmer úplne zastavil.

Postup krajiny chvália aj odborníci

Čína na epidémiu koronavírusu reagovala prísnymi opatreniami zahŕňajúcimi viac ako mesiac dlhé uzavretie mesta Wu-chan a jeho okolia, rozsiahle kontroly ľudí a tiež prepracovaný systém trestov a odmien, ktoré mali k dodržiavaniu opatrení motivovať.

Postup čínskej vlády chváli Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Tá uviedla, že čínsky rezolútny prístup "zvrátil vývoj rýchlo sa šíriacej smrteľnej epidémie". V správe WHO sa ďalej píše, že "Čína podnikla v reakcii na rozšírenie dovtedy neznámeho vírusu možno najrýchlejšie, najdôraznejšie a najkomplexnejšie kroky v dejinách".

Odborníci si myslia, že najzásadnejšie prispelo k zamedzeniu šírenia vírusu rozsiahle zavádzanie karantén. Vo Wu-chane nechali úrady prestavať štadióny a ďalšie verejné budovy na veľkokapacitné karanténne centrá a postavili viac ako desiatku dočasných nemocníc pre pacientov s menej závažnými prejavmi choroby.

"Až do tohto roku boli odborníci k podobným opatreniam skeptickí a argumentovali tým, že tieto metódy majú mnoho negatívnych dopadov na spoločnosť a ekonomiku," uviedol zdravotný expert Nicholas Thomas z univerzity v Hongkongu.

"To, čoho sme boli svedkami v Číne, tento argument nevyvracia úplne, ale predsa len si žiada prehodnotenie nášho prístupu k epidémiám, ktorým budeme v budúcnosti čeliť," dodal Thomas.

​Podľa politológov sú čínski vodcovia schopní uchýliť sa k akýmkoľvek efektívnym metódam, aby mohli následne vyzdvihnúť režim, ktorého autoritársky duch za vlády súčasného prezidenta Si Ťin-pchinga ešte viac zosilnel.

Niektorí Číňania sú toho názoru, že úrady, ktoré presadili rozsiahle karantény a masový dohľad nad ľuďmi, nekonali správne najmä v prvých fázach epidémie, pretože zadržiavali informácie a neumožnili rýchlu reakciu na regionálnej úrovni.

Drastické opatrenia kritizujú

Kritické hlasy sa ozývajú na prehnané tresty ako priväzovanie ľudí bez rúška k stĺpu a ďalšie verejné zahanbovanie, ktoré možno vidieť aj vo videách šíriacich sa na internete. Odporcovia týchto opatrení uvádzajú, že by bolo možné sa im úplne vyhnúť, keby vláda reagovala rýchlejšie a zdieľala s ľuďmi informácie.

Pred napodobňovaním najdrastickejších krokov čínskej vlády varujú aj niektorí odborníci na verejné zdravie. Bruce Aylward, ktorý viedol minulý mesiac pre WHO v Číne prieskumnú misiu, vyjadril obavy z publikovania pochvalnej správy tejto organizácie o čínskych krokoch.

Podľa neho nie je väčšina štátov na prijatie podobných opatrení pripravená "z materiálnych dôvodov, ale tiež kvôli odlišnej mentalite".

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že medzi najefektívnejšie opatrenia zavedené v Číne patrí podrobný dohľad, ktorý umožnil jednotlivé prípady nákazy identifikovať, rozsiahle testovanie a okamžitá izolácia pacientov, starostlivé zaznamenávanie, umiestňovanie do karantény ľudí, ktorí boli s nakazenými v bližšom kontakte, a "veľmi vysoká miera porozumenia miestnej populácie pre zavedenie týchto opatrení a ich dodržiavanie ".

Niektorí odborníci však spochybňujú dôveryhodnosť oficiálnych dát, pretože čínska vláda v minulosti informácie o novom koronavíruse skrývala a trestala tých, ktorí sa pokúsili ostatných pred neznámym ochorením podobným chorobe SARS varovať už v decembri.

Úrady oproti tomu začali podnikať kroky pre zamedzenie epidémie až v druhej polovici januára, niekoľko týždňov potom, čo sa prvé prípady objavili.

Čínski predstavitelia si dávajú pozor, aby neoznámili víťazstvo nad novým koronavírusom predčasne, a to najmä teraz, keď sa ľudia vracajú do práce a jednotlivé provincie sa chystajú otvoriť školy. "Nesmieme sa nechať zaslepiť optimizmom a musíme zostať obozretní," uviedla v nedeľu špeciálnej vládnej komisie čínskej vlády pre boj s epidémiou.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:27