StoryEditor

Kremeľ dá pochovať Lenina

Otec takzvanej Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie stratil svoju dlhoročnú popularitu. Zabalzamované telo Vladimíra Iľjiča Lenina zrejme zmizne z Červeného námestia a povestné Leninovo mauzóleum úplne zrušia. Také sú plány Kremľa.
"Éra revolúcií a politických zvratov je uzavretá. Žijeme už normálne. A nie je normálne, aby námestie v centre bolo hrobkou," povedal Vladimir Kožin, poradca ruského prezidenta Vladimira Putina, v rozhovore pre denník Rossijskaja Gazeta.
Roky histórie
Lenin zomrel v roku 1924 a jeho zabalzamované telo uložili do mauzólea v tom istom roku. Odvtedy sa stalo doslova turistickou atrakciou nielen pre Rusov, ale aj pre tisíce zahraničných turistov. O jeho odstránení z Červeného námestia sa hovorilo už niekoľkokrát. Výraznejšie ohlasy sa začali v 90. rokoch, keď pochovanie Leninovho tela veľmi presadzoval Boris Jeľcin. V tom čase sa však obával kritiky z radov komunistov, ktorí napriek pádu režimu mali v spoločnosti stále silné slovo.
Výsledok akejkoľvek iniciatívy za pochovanie jeho tela však dopadol vždy rovnako. Ľudia to nechceli.
Ich názor nezmenila ani iniciatíva ústavu dejín ruskej akadémie vied, ktorá minulý rok navrhla mauzóleum zatvoriť. A dôvod? "Lenin uvrhol krajinu do slepej uličky v zmysle sociálnom, hospodárskom a duchovnom," argumentovala akadémia. Takisto názor popredných ruských osobností, že by pochovanie tela znamenalo nutné pretrhnutie väzieb so sovietskou minulosťou, zatiaľ v Rusku na úrodnú pôdu nepadol.
Mauzóleum nie je jedinou pamiatkou na veľkého vodcu. V meste Uljanovsk na strednom toku Volgy pripomína Lenina dokonca šesť múzeí. Tie sú v domoch, v ktorých kedysi žila jeho rodina. Ich atraktivita však postupne upadá a je o ne čoraz menší záujem. "
Bude referendum?
Tohtoročná iniciatíva však dospela do takého štádia, že by sa o Leninovom pochovaní alebo nepochovaní mohlo rozhodnúť v referende. Kožin k tomu dodal, že nie je proti referendu, no podľa neho je Kremeľ myšlienke odstránenia Leninovho tela veľmi naklonený.
Ruský prezident Vladimír Putin sa k tejto otázke zatiaľ nevyjadril. Je však známy tým, že v porovnaní s Jeľcinom sa proti komunistickému režimu, ktorý vládol v krajine v roku 1917 až do rozpadu Sovietskeho zväzu na začiatku 90. rokov, stavia menej kriticky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 23:30