Pracovník pohrebnej služby v Taliansku sa chráni rúškom pred koronavírusomReuters
StoryEditor

"Vírus spôsobil masaker." Márnice sú v talianskom ohnisku nákazy plné, krematóriá nestíhajú

19.03.2020, 14:42
Autor:
ahaaha
V Lombardii, bohatom regióne na severe Talianska, do tejto stredy koronavírusu podľahlo 1959 ľudí, nakazených je cez 18-tisíc.

Talianskym epicentrom súčasnej pandémie koronavírusu je Lombardia. Choroba si tu vyžiadala vyše 1 900 obetí. Pohrebné služby nestíhajú a v márniciach sa hromadia telá. "Mŕtvych je jednoducho príliš veľa," hovoria miestni duchovní. Zamestnanci pohrebných služieb sa sťažujú, že nemajú dostatok ochranných prostriedkov.

"Bohužiaľ, nevieme čo s nimi," zveril sa denníku The New York Times brat Marco v márnici kostola Všetkých svätých v Bergame. Márnice v miestnych nemocniciach sú preplnené a starosta mesta nechal nedávno pre verejnosť uzavrieť hlavný mestský cintorín. Stalo sa tak prvýkrát od druhej svetovej vojny.

​Práve do kostola v areáli cintorína sú teraz zvážané rakvy s obeťami choroby COVID-19. Krematórium však nestíha. "Kremácia nejaký čas trvá a mŕtvych je jednoducho príliš veľa," vysvetľuje pri pohľade na hromadiace sa rakvy duchovný.

Preplnené sú tiež pohrebné ústavy. Zistil to aj Luca di Palma, ktorého otec koronavírusu podľahol minulú stredu. Pohrebná služba si telo neodviezla, namiesto toho mu doručila rakvu, sviečky a chladiace zariadenie a poradila mu, aby otcove pozostatky uložil do obývacej izby. Pochovali ho až o štyri dni neskôr.

Každá rodina niekoho stratila

V Lombardii, bohatom regióne na severe Talianska, do tejto stredy koronavírusu podľahlo 1959 ľudí, nakazených je cez 18 000.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú stovky pacientov a miestne nemocnice hlásia, že už nemajú lôžka pre ľudí, ktorí potrebujú podporu dýchacích prístrojov. Chorých tak prevážajú do susedných regiónov.

Každý deň pribúdajú desiatky mŕtvych. Tradičná rozlúčka so zosnulými je za súčasnej situácie nemysliteľná. Vláda v rámci boja proti šíreniu nákazy zakázala akékoľvek civilné i náboženské ceremónie.

Pohreby sa odohrávajú v rýchlosti a je na nich len pár pozostalých. V dedine Zogno severne od Bergama sa miestny kňaz rozhodol, že umieráčik rozoznie len raz denne. Inak by zvonil celý deň.

"Vírus spôsobil v našom údolí masaker. Každá rodina stratila niekoho blízkeho," hovorí Alessandro Valoti z mestečka Cene, ktorému minulý piatok zomrel otec. V ten istý deň podľahlo novému koronavírusu v nemocnici v Bergame ďalších deväťdesiat pacientov. "V Bergame je toľko tiel, že nevedia, čo s nimi robiť," hovorí Alessandro.

Desať strán nekrológov

Jeho slová potvrdzuje pohľad do miestnych novín L'Eco di Bergamo. Predtým nekrológy zaberali jednu stránku, dnes plných desať.

"Sú to ľudia, ktorí zomreli osamelí a tiež boli osamote pochovaní. Nikto ich nedržal za ruku. Ich pohreby boli malé, kňaz predniesol len krátku modlitbu. Ich príbuzní sú často v karanténe," hovorí šéfredaktor denníka Alberto Ceresole.

Obyvatelia Brescie preto vyberajú peniaze na tablety, cez ktoré sa ľudia umierajúci v nemocničnej izolácii môžu rozlúčiť s blízkymi.

Agentúra Reuters upozorňuje, že obetí koronavírusu je zrejme ďaleko viac, než ukazuje oficiálna štatistika. V domovoch dôchodcov od začiatku marca zomreli desiatky klientov s horúčkou a respiračnými ťažkosťami, ktorým test na koronavírus nikto nerobí. Nie je na to kapacita.

Pracovníci pohrebných služieb sa sťažujú, že nemajú dostatok respirátorov a rukavíc. "K mŕtvym sa musíme správať ako k infekčným jedincom. Pokiaľ sa totiž o mŕtvych nepostaráme my, tak budú musieť zavolať armádu," vysvetľuje šéf Národnej federácie pohrebných služieb Alessandro Bosi.

01 - Modified: 2020-03-14 22:19:06 - Feat.: 0 - Title: Prečo sa stalo Taliansko európskou Čínou? Môže za to starnúca populácia aj turisti 02 - Modified: 2020-03-16 17:32:41 - Feat.: 0 - Title: Spoveď Slovenky v Taliansku: Všetko začalo naopak. Dnes majú ľudia v očiach bezmocnosť a naozaj sa boja 03 - Modified: 2020-03-17 13:32:23 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus v Taliansku: Odborníci odhadli, kedy príde vrchol epidémie
01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 03 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 04 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie 05 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:03