TASR/AP
StoryEditor

Výnimočný stav v Srbsku či kritika za ľahostajnosť vo Švédsku. Ako bojujú krajiny proti koronavírusu?

20.03.2020, 09:28
Autor:
ČTKČTK
Európske krajiny prijímajú proti šíreniu koroanvírusu prísne opatrenia.

Výber opatrení, ktorými európske krajiny reagujú na pandémiu:

ALBÁNSKO - Úrady už začiatkom minulého týždňa rozhodli uzavrieť školy a zrušiť verejné zhromaždenia. Zrušil tiež námorné a letecké spojenie medzi Albánskom a Talianskom.

BELGICKO - V krajine začala 18. marca platiť celoštátna karanténa. Ľudia majú zostať doma, výnimku predstavujú len cesty do práce, k lekárovi, za blízkymi či na nákup. Už od soboty sú uzavreté školy, kaviarne a reštaurácie, vláda tiež už skôr rozhodla o zrušení kultúrnych a športových verejných podujatí bez ohľadu na počet účastníkov.

BRITÁNIA - Škótsko, Wales a Severné Írsko rozhodli uzavrieť školy 18. marca. Premiér Boris Johnson ten istý deň oznámil, že sa školy v piatok zatvoria v celej krajine, teda aj v Anglicku. Na rozdiel od mnohých iných krajín Británia zatiaľ nepristúpila k drastickým opatreniam, ako je napríklad obmedzovanie pohybu. Vláda ľuďom odporúča, aby sa vyhýbali krčmám alebo davom, pracovali z domu a pri akýchkoľvek náznakoch chorobe COVID-19 zostávali 14 dní v domácej karanténe. Johnson nevylúčil, že by vláda mohla kvôli šíreniu koronavírusu uzavrieť celé mestá vrátane Londýna. Uvažuje, že vláda ľuďom nad 70 rokov nariadi štvormesačné izoláciu.

BULHARSKO - Už 13. marca schválilo stav núdze (do 13. apríla). Krajina uzavrela školy a zakázala cestovať z a do 14 rizikových krajín, 17. marca vstúpil do platnosti zákaz cestovania na dovolenku, a to do destinácií ako doma, tak v zahraničí. Zakázané sú návštevy kín, reštaurácií a obchodov s výnimkou potravín a lekární.

Česká republika - Od štvrtka 14.00 h a na 30 dní vyhlásila vláda núdzový stav, na dlhší čas by to musela urobiť Poslanecká snemovňa. Vláda tiež zakázala vstup do krajiny cudzincom z 15 rizikových krajín a cestu Čechom do nich, ako aj prítomnosť ľudí v zariadeniach stravovacích služieb od 20.00 do 06.00 h.
V Česku je dovolené chodiť von len s rúškami a od 10.00 do 12.00 h sú obchody vyhradené pre seniorov.

DÁNSKO - Už minulý týždeň uzavrelo školy, univerzity a zamestnanci štátneho sektoru, ktorí nie sú kľúčoví pre chod štátu, pracujú z domova. Kodaň tiež na mesiac zakázala vstup do krajiny väčšine cudzincov. Od soboty Dánsko uzavrelo svoje hranice s Nemeckom a Švédskom. Od 18. marca sa v Dánsku na jednom mieste nesmie zísť viac ako desať ľudí, zatvorené zatiaľ do 30. marca sú všetky reštaurácie, kaviarne a bary, posilňovne, kaderníctva, soláriá a tetovacie štúdiá.

FÍNSKO - Vláda 17. marca vyhlásila stav núdze. Od 19. marca výrazne obmedzila prevádzku na hraniciach, už od deň skôr bola prerušená osobná železničná doprava s Ruskom. Už skôr vláda odporučila zrušiť hromadné akcie nad 500 účastníkov (až do konca mája).

FRANCÚZSKO - Celá krajina je od poludnia 17. marca v karanténe. Už od polnoci 15. marca uzavrela reštaurácie, zábavné podniky a obchody, s výnimkou tých s potravinami, lekární alebo čerpacích staníc, od 16. marca školy a škôlky.

CHORVÁTSKO - V piatok 13. marca v rámci preventívnych opatrení rozhodlo o prerušení výučby vo všetkých školách. Od 19. marca sú na 30 dní zatvorené kiná, divadlá, reštaurácie a bary. Všetky obchody majú zákaz predaja s výnimkou lekární, obchodov s potravinami a čerpacích staníc.

ÍRSKO - Od 13. marca uzavrelo školy, univerzity a zariadenia pre starostlivosť o malé deti. Vláda iba odporučila, aby sa nekonali akcie s viac ako 100 účastníkmi v uzavretých priestoroch a s viac ako 500 osobami vonku. Premiér občanov vyzval, aby sa čo najviac vyhýbali kontaktu s ďalšími ľuďmi a vyhýbali sa všetkým cestám.

TALIANSKO - koronavírusom najviac zasiahnutá európska krajina, od 10. marca platí karanténa na celú krajinu. Už začiatkom marca vláda nariadila okrem iného uzavretie všetkých škôl v krajine. Neskôr zaviedla karanténu pre Lombardiu a 14 provincií v ďalších regiónoch. Vláda nariadila uzavretie všetkých obchodov s výnimkou potravín a lekární. Taliansko už 14. marca zrušilo väčšinu civilných letov.

MAĎARSKO - Od 11. marca vyhlásilo núdzový stav, Budapešť zakázala vstup do krajiny cestujúcim z krízových krajín. Uzavreté boli školy a zakázané verejné zhromaždenia. V utorok 17. marca Maďarsko uzavrelo hranice.

NEMECKO - Už od 16. marca Nemecko kontroluje svoje pozemné hranice s piatimi susedmi na západe a juhu, 18. marca rozšírilo hraničné kontroly na letiská a prístavy. Od začiatku týždňa väčšina spolkových krajín uzavrela školy a škôlky. Bavorsko a potom aj ďalšie krajiny zakázali všetky akcie pre viac ako 1000 ľudí. Včera bavorský premiér Markus Söder varoval, že ak ľudia nezačnú dobrovoľne dodržiavať preventívne opatrenia proti koronavírusu, vyhlási zákaz vychádzania.

HOLANDSKO - Už 12. marca vláda na zvyšok marca zakázala všetky verejné podujatia s účasťou nad 100 ľudí. Obyvateľom s dýchacími problémami odkázala, aby zostali v izolácii. Cez víkend krajina zavrela všetky reštaurácie, krčmy a kaviarne, ale aj športoviská, sauny, sex kluby a takzvané coffee-shopy, včera zakázala návštevy do domovov pre seniorov a opatrovateľských domov.

NÓRSKO - O pondelkového rána sú uzavreté všetky školy a škôlky, prístavy a letiská. Krajina odporučila svojim občanom, aby v nadchádzajúcom mesiaci necestovali do zahraničia. Vláda dokonca občanom zakázala jazdiť na svoje chaty, pretože na vidieku nemožno zaručiť lekársku pomoc.

POĽSKO - Vláda sa 13. marca rozhodla zaviesť "stav epidemiologického ohrozenia". Už v nedeľu 15. marca zakázalo Poľsko vstup cudzincom do krajiny. Od pondelka sa zavreli všetky školy. Cez víkend krajina zaviedla prísne kontroly na hraniciach, neskôr ich zmiernila.

PORTUGALSKO - Krajina 18. marca vyhlásila stav núdze. Znamená to zavedenie prísnych opatrení, napríklad obmedzenia pohybu osôb či zákaz zhromažďovania. Už skôr uzavrela školy, ale tiež diskotéky a "podobné podniky" a obmedzila prevádzku v reštauráciách.

RAKÚSKO - Vláda s účinnosťou od polnoci 15. marca do 24. marca zakázala voľný pohyb ľudí po celej krajine. Zákaz sa nevzťahuje na cesty do zamestnania, nevyhnutné cesty za rodinou, pre základné životné potreby alebo do zdravotníckych zariadení. Štát tiež zakázal až na výnimky, napríklad kamiónovú dopravu, prekračovanie hraníc. Už skôr sa v krajine zatvorili školy a reštaurácie a začal platiť zákaz vstupu na športoviská. Zakázané sú zhromaždenia s prítomnosťou viac ako piatich ľudí.

RUSKO - Vláda od 18. marca zakázala vstup do krajiny občanom iných štátov. Moskva a niekoľko ďalších miest obmedzili zhromažďovanie a uzavreli školy a kultúrne zariadenia.

GRÉCKO - Vláda nechala zavrieť školy, bary, kaviarne i nákupné strediská a obmedzila letecké spoje. Grécko tiež zakázalo návštevy v táboroch pre migrantov.

SLOVENSKO - Svoje opatrenia začalo sprísňovať od 13. marca, kedy oznámilo uzavretie škôl, letísk pre osobnú prepravu, lyžiarskych stredísk, zábavných parkov, kúpeľov, aquaparkov a nákupných centier s výnimkou predajní potravín, lekární a drogérií. Zrušené boli medzinárodné osobné vlakové spoje aj autobusové linky. Od štvrtka vláda rozšírila núdzový stav v zdravotníctve, ktorý vyhlásila 15. marca.

SLOVINSKO - V krajine dnes začala platiť celoštátna karanténa. Už 12. marca vláda vyhlásila v krajine stav epidémie a prijala určité preventívne opatrenia, napríklad sa zavreli školy a obmedzil pohyb na hraniciach.

SRBSKO - V krajine bol 15. marca vyhlásený výnimočný stav, ktorý okrem iného znamená prerušenie výučby na všetkých školách a zákaz vstupu cudzincov, až na výnimky, do krajiny. Tiež začal platiť zákaz nočného vychádzania a osoby staršie ako 65 rokov nesmú chodiť von vôbec. Od dnes sa uzatvárajú všetky hraničné prechody, cestné i železničné, umožnená cez ne bude len nákladná doprava.

ŠPANIELSKO - Po Taliansku druhá najviac zasiahnutá krajiny v Európe už 14. marca vyhlásila núdzový stav. Okrem uzatvorenia obchodov (s výnimkou predajní s tovarom bežnej potreby), reštaurácií, kaviarní a kín krajina od pondelka obmedzila pohyb obyvateľov na najnutnejšie minimum. Včera vláda nariadila uzavrieť všetky hotely a ubytovacie zariadenia v krajine s výnimkou ubytovní, v ktorých bývajú ľudia dlhodobo.

ŠVÉDSKO - Platí zákaz konania všetkých podujatí s účasťou viac ako 500 ľudí. Vláda čelí kritike kvôli údajne ľahostajnému prístupu k boju proti koronavírusom. V krajine zostávajú v prevádzke základné školy aj škôlky, obchody aj lyžiarske centrá. Občania EÚ môžu do Švédska naďalej voľne cestovať.

ŠVAJČIARSKO - V krajine platí mimoriadny stav. Sú uzavreté všetky obchody s výnimkou potravín a lekární a bola prerušená školská výučba. Krajina zaviedla kontroly na hraniciach, časť hraničných priechodov bola uzavretá. Vláda tiež napríklad zrušila referendum o obmedzení imigrácie chystané na máj.

UKRAJINA - Úrady 18. marca vyhlásili v Kyjeve a okolitej oblasti mimoriadny stav. Krajina už 17. marca zaviedla celoštátne obmedzenia na obchody, verejné stravovanie a dopravu.

01 - Modified: 2024-04-22 07:43:03 - Feat.: - Title: Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete, upozorňujú svetové meteorologické špičky 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 17:25