StoryEditor

Dinosaury mal zabiť hmyz

08.01.2008, 23:00

Dvojica amerických vedcov prišla s novým vysvetlením, prečo vyhynuli dinosaury. Podľa entomológov Georgea a Roberta Poinarovcov za to môže miniatúrny hmyz, ktorý na veľjaštery preniesol ťažké choroby a navyše ich pripravil o potravu, keď spôsobil zmeny životného prostredia.
Práve hmyz zaznamenal veľký rozmach druhov v poslednej etape vlády dinosaurov na Zemi. Svoju teóriu obaja odborníci na hmyz z Oregonskej univerzity predniesli na základe štúdie hmyzu, ktorý bol pred miliónmi rokov uväznený a dokonale zakonzervovaný v jantári.
Niektoré exempláre "jantárového hmyzu" majú v sebe krv dinosaurov a taktiež mikroorganizmy prenášané bodnutím, ktoré spôsobujú aj smrteľné choroby. Vedci napríklad našli patogén, ktorý vyvoláva leishmaniózu -- kožnú chorobu, ktorá teraz napáda človeka aj plazy a ktorá, ak sa nelieči, môže sa skončiť smrťou. Narazili tiež na parazit malárie, ktorý ohrozuje jašterice a vtáky.
Okrem toho v poslednom období kriedy (asi pred 80 miliónmi rokov), keď dinosaury začínali miznúť, planétu pokrývali tropické oblasti a bola plná hmyzu. Ten napomohol šírenie rastlín s kvetmi, a to na úkor nahosemenných rastlín či papradia, ktoré boli základnou potravou dinosaurov. Podľa vedcov sa veľjaštery zrejme nedokázali prispôsobiť novej rastlinnej potrave.
Choroby a nedostatok potravy sú teda podľa Poinarovcov dva faktory, ktoré skôr prispeli k pomalému vymieraniu gigantických jašterov ako jediná katastrofická udalosť. Za ňu vedci považujú pád obrovského meteoritu do oblasti dnešného polostrova Yucatan. Podľa Poinarovcov sa miznutie dinosaurov odohrávalo v horizonte státisícov alebo dokonca miliónov rokov. "Nemôžeme tvrdiť, že hmyz a šírenie chorôb boli jedinou príčinou vyhynutia, ale na základe našich výskumov sa domnievame, že na ňom mali veľký podiel," uviedol George Poinar.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:44