StoryEditor

Erdogan sľubuje: Ideme do Európy

24.07.2007, 00:00
Európa si môže vydýchnuť. S napätím očakávané voľby u nevyspytateľného suseda na juhovýchodných hraniciach nepriniesli žiadne nepríjemné prekvapenia.

V Turecku budú síce pri moci naďalej umiernení islamisti, nastúpená cesta reforiem a zbližovania sa s Európou však zostane nezmenená. "Chceme pokračovať v ekonomických a demokratických reformách, potrebných na vstup do Európskej únie. Budeme tiež rešpektovať svetskú podobu štátu," odkázal staronový premiér Recep Tayyip Erdogan svojim kritikom, ktorí ho obviňujú z postupnej islamizácie Turecka.
Azda jediným prekvapením volieb teda zostáva to, že do poslaneckých lavíc po 15 rokoch opäť zasadnú kurdskí poslanci. Krajina polmesiaca však jednohlasne odmieta, že by to mohlo vyhrotiť separatistické ambície Kurdov. "Turecko má kurdský problém. Kde inde by sa mal tento problém riešiť ak nie v parlamente?" povedala pre HN turecká analytička slovenského pôvodu Sylvia Tiryakiová.
Invázia do Iraku otvorená
Zdá sa teda, že v Ankare zostane všetko po starom. Erdoganova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) potvrdila absolútnu prevahu v poslaneckých laviciach. "Rezervovala" si 341 kresiel v 550-člennom parlamente, pri zostavovaní vlády sa teda nemusí spoliehať na podporu ďalších strán. Najväčší optimisti z radov Erdoganovho tábora však zrejme zostali sklamaní. Umiernení islamisti totiž nedosiahli dvojtretinovú väčšinu, ktorá by im umožnila priamo presadiť prípadné významné reformy či zmeny ústavy.
Napriek tomu, že vládna AKP stratí oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu 22 poslaneckých mandátov, výsledky volieb považuje za veľké víťazstvo. Erdogan ubezpečil, že chce bojovať proti terorizmu kurdských separatistov a spolu s ďalšími stranami sa bude usilovať o posilnenie národnej jednoty. Nemal by mať problém ani s vyslaním tureckých vojakov do severného Iraku, odkiaľ kurdskí povstalci podnikajú útoky na územie Turecka. Premiér už pred voľbami pohrozil vojenskou akciou na severe Iraku, ak sa bezpečnostná situácia v irackom Kurdistane nezlepší.
Opatrná Európa
Európska únia výsledky volieb privítala. Šéf Európskej komisie José Durao Barroso však krotí prílišný optimizmus tureckých euronadšencov. "Nie sme povinní Turecko prijať. Vyjednávanie je jedna vec, vstup niečo iné," pripomenul Barroso.
Pre európske ambície Turecka je však víťazstvo AKP jednoznačne dobrá správa. Práve Erdoganova vláda začala v októbri 2005 s EÚ vstupné rozhovory. Tie sa však stretávajú s veľkými problémami. V decembri únia odložila osem z 35 predvstupových kapitol ako reakciu na odmietanie Ankary normalizovať obchodné vzťahy s Cyprom. Vstupné rozhovory síce zastavené neboli, žiadna kapitola však nebude uzavretá, kým si Turecko nesplní svoje záväzky voči Cypru.

01 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Figeľ chce referendum o ústave EÚ 02 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SMK podporila vicepremiéra Csákyho
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 23:47