Reuters
StoryEditor

Trh s rúškami sa zmenil na Divoký západ. USA nás preplácajú, sťažuje sa svet

04.04.2020, 15:16
Autor:
ČTKČTKredred
Dopyt po ochranných rúškach výrazne prekonáva ponuku.

Spojené štáty preplácajú zvyšok sveta v snahe získať z Číny čo najviac tvárových rúšok a respirátorov. "Ani v časoch globálnej krízy by nikto nemal používať metódy ako na Divokom západe," hnevá sa berlínsky radný Andreas Geisel. Proti vystupovanis Američanov sa ohradili aj ďalší politici z Európy i z Južnej Ameriky.

Vo Francúzsku a Nemecku uviedli oficiálni činitelia, že Spojené štáty platí Číne ako najväčšiemu dodávateľovi na svete za masky oveľa viac, než je trhová cena.

Preplácajú Európu

Agentúra Reuters ďalej píše, že vďaka vyššej ponuke Američania získavajú aj dodávky, o ktorých boli európski kupci presvedčení, že podľa uzavretých dohôd mali patriť im. Podobný incident ohlásil aj brazílsky minister zdravotníctva.

"Na peniazoch im nezáleží. Zaplatia akúkoľvek cenu, pretože sú zúfalí, "povedal vysoko postavený činiteľ z nemeckej vládnej CDU/CSU.

Od konca minulého roka, kedy bol koronavírus v Číne prvýkrát zaznamenaný, sa pandémia choroby COVID-19, ktorú spôsobuje, rozšírila do celého sveta.

Vlády v Európe, na americkom kontinente aj v iných kútoch sveta sa zúfalo snažia získať zásoby pre lekárov, zamestnancov domovov dôchodcov aj pre verejnosť.

Moderné pirátstvo

Teraz, keď počet celosvetových prípadov prekročil milión a nákaza sa rýchlo šíri v Spojených štátoch, sa súperenie o drahocenné ochranné prostriedky ešte vyhrotilo.

V jednom prípade bola objednávka 200-tisíc respirátorov pre Nemecko putujúca z Číny od americkej nadnárodnej spoločnosti 3M "zabavená" v thajskom Bangkoku. Berlínsky radkyný pre oblasť vnútra Andreas Geisel to vo vyhlásení označil za "moderné pirátstvo".

"Ani v časoch globálnej krízy by nikto nemal používať metódy ako na Divokom západe," dodal s tým, že bola dodávka pravdepodobne zastavená v súvislosti so zákazom vývozu vyhláseným americkou vládou.

Americké ministerstvo zahraničia a odbory ministerstva vnútra koordinujúce americkú snahy nájsť a zabezpečiť ochranné vybavenie zatiaľ nereagovali na žiadosť o komentár.

Američania všetkých preplácajú

Nemenovaný činiteľ ministerstva vnútra USA však agentúre Reuters tento týždeň povedal, že americké spoločnosti a vláda platili a platia vyššiu ako trhovú cenu za väčšinu vybavenia zakúpeného v zámorí.

Podľa jeho slov Spojené štáty neprestanú nakupovať, "kým nebudú mať viac ako dostatok", a môžu zháňať ochranné pomôcky až do tohtoročného augusta.

V piatok oznámila spoločnosť 3M, že jej Biely dom nariadil zastaviť všetky dodávky v USA vyrábaných respirátorov do Kanady a Latinskej Ameriky, hoci to môže mať "značné humanitárne následky".

O pomôcky prišla aj Brazília

V Brazílii tento týždeň uviedol minister zdravotníctva Luiz Henrique Mandetta, že Čína zrušila časť brazílskych objednávok na vybavenie po tom, čo americká vláda do tejto krajiny poslala viac ako 20 nákladných lietadiel, aby nakúpilai rovnaké produkty.

"Mnoho z našich nákupov, o ktorých sme predpokladali, že boli uzavreté a budú dodané, zrušili," dodal minister.

Iný nemecký zdroj zo spoločnosti, ktorá pomáha vláde zabezpečiť objednávky ochranných masiek, uviedol, že bodom zlomu bol posledný marcový týždeň, čo spája so zvýšenou prítomnosťou USA na trhu.

Uzavreté kontrakty už nie sú zárukou dodania, povedal tento zdroj a dodal: "Dopyt je oveľa, oveľa vyšší ako ponuka."

A asi ešte viac stúpne. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorá dlhú dobu odmietala prínos nosenia rúšok pre osoby, ktoré nemajú žiadne symptómy nákazy, nakoniec odporučila všetkým Američanom, aby nosili rúška, keď vychádzajú von.

Rovnaké príbehy o preplatených dodávkach medzitým prichádzajú z Francúzska. Jean Rottner, starosta Mulohuseu, ktorý sa od začiatku prepuknutia epidémie snaží zabezpečiť dostatok ochranných prostriedkov, hovorí, že dodávky menia majiteľa v poslednej minúte.

"Na letiskovej ploche Američania vytiahnu peniaze a zaplatí trikrát alebo štyrikrát viac, než čo sme ponúkli my," povedal Rottner v stredu rozhlasovej stanici RTL France.

Francúzske ministerstvo zahraničia uviedlo, že tieto správy overuje. Ale jeden z činiteľov, ktorý si neželal byť menovaný, vyjadril pochybnosti, že podnikne nejaké kroky. "Všetko stojí a padá so silami trhu," povedal. "Ten, kto zaplatí najviac, to dostane."

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:16