očkovanieTASR
StoryEditor

Tajná zbraň v boji proti koronavírusu. Výhodu majú zrejme ľudia očkovaní proti tuberkulóze

04.04.2020, 18:00
S plošným očkovaním proti tuberkulóze prestala väčšina vyspelých štátov.

Vedci argumentujú niekoľkými štúdiami z nového tisícročia. Podľa nich má takzvaná BCG vakcína jeden vedľajší pozitívny efekt - celkovo posilní imunitný systém, takže je až o tridsať percent výkonnejší proti infekciám akýmkoľvek patogénom. Teda aj proti vírusom.

Podľa prezidentky Bulharskej spoločnosti pre dlhodobú starostlivosť a paliatívnu medicínu Lubimy Despotovej tomu napovedá ešte jedna vec: mapa krajín, kde sa plošne očkovalo proti tuberkulóze, kopíruje mapu štátov s miernejším priebehom súčasnej pandémie.

Príkladom môže byť Nemecko, kde je veľký rozdiel medzi západom a bývalou Nemeckou demokratickou republikou. Na východe patrila BCG vakcína k povinnému očkovaniu, koronavírusom je pritom zasiahnutý trikrát menej.

Významný vplyv na imunitu

"BCG vakcína sa napríklad stále využíva aj na liečbu protinádorovú, konkrétne pri liečbe rakoviny močového mechúra. Laicky povedané, aktivizuje nielen dôstojníkov imunitnej reakcie, ale aj bežných vojakov, takže z pohľadu všeobecného zvýšenia imunitnej odozvy na vírusové infekcie by to fungovať mohlo," povedal portálu Lidovky.cz alergológ a klinický imunológ Petr Víšek.

Dodáva ale, že Covid-19 je výnimočný aj kvôli takzvanej cytokinovej búrke, teda príliš silnej imunitnej reakciu.

Teória dáva zmysel aj šéfovi Ústavu organickej chémie a biochémie českej akadémie vied Zdenkovi Hostomskému. Ten však zároveň dodáva, že hlavný riešenie sa bude nachádzať skôr inde.

"Predpokladám, že budú ďaleko účinnejšie a špecifickejšie vakcíny ako táto. Ale určite to môže pomôcť," myslí si Hostomský.

Začnú s výskumom

V niekoľkých krajinách chcú teraz vykonať klinický výskum. V najbližšej dobe by s ním malo začať Holandsko. Tisícka zdravotníkov z ôsmich nemocníc dostane BCG vakcínu či placebo. Až potom sa uvidí, nakoľko je to účinná.

Okrem Nemecka môžu poslúžiť k porovnaniu susedia z Pyrenejského polostrova - Portugalsko a Španielsko. Prvá menovaná krajina mala ku piatku necelých desať tisíc prípadov koronavírusom, 246 ľudí zomrelo.

Portugalsko patrí k štátom, kde bolo očkovanie BCG vakcínou plošné. Susediace Španielsko, ktoré takúto povinnosť nemalo, v piatok evidovalo 117 710 nakazených a bezmála jedenásť tisíc mŕtvych. Treba podotknúť, že čo do počtu obyvateľov je Španielov zhruba štyrikrát viac.

Zaujímavé je, že proti samotnej tuberkulóze nefunguje vakcína stopercentne. V priemere zaberie u detí v šesťdesiatich percentách, líši sa to však štát od štátu.

Vedľajší - pozitívny - účinok vakcíny opísal pre Lidovky.cz virológ Ivan Hirsch z Prírodovedeckej fakulty Karlovej Univerzity.

"Pozdvihne bunkovú imunitu a s tým aj odpoveď proti čomukoľvek. Bunková imunita je v podstate taká prvá línia obrany, hľadá čokoľvek, čo je cudzie," hovorí.

Niektoré vedecké štúdie podľa neho udávajú, že vakcína BCG napomáha predchádzať asi tridsiatich percentám infekcií akýmikoľvek patogénmi vrátane vírusov.

Podobne hovorí aj Peter Kadleček z ordinácie integratívnej medicíny v Brne. "Proti novému koronavírusy by nám mohla pomôcť najmä aktivácia bunkovej imunity a interferónov, ktoré majú pozitívny vplyv na odolnosť buniek voči napadnutiu vírusmi," myslí si.

Pomoc môže byť aj inde

Na druhú stranu odborníci dodávajú, že podobné účinky, ako teraz vedci hľadajú u BCG vakcíny, má aj veľa ďalších vecí.

"Je to zhruba rovnaké , ako keď niekto hovorí, že máte chodiť von, brať si vitamín C a D, mať zdravú životosprávu a posilniť svoju imunitu. A ak niečo chytíte, budete to znášať lepšie," podotýka Hostomský z Akadémie vied.

Podľa imunológa Víška by sa podobne, ako sa teraz preveruje vakcína na tuberkulózu, mohli skúmať aj účinky vitamínu C alebo efekt výťažkov z medicinálnych húb.

Očkovať sa prestlo

"A veľmi by ma zaujímalo, ako by dopadla štúdie porovnávajúca skupinu seniorov, ktorí sedia zatvorení doma a sú masírovaní informáciami z médií o narastajúcich počtoch zomrelých, s tými, ktorí obozretne chodia na záhradky, prechádzky a vnímajú krásu prebúdzajúcej sa jari, čerstvého vzduchu a jarného slniečka," hovorí.

V Československu sa vakcína proti tuberkulóze užívala plošne od roku 1953. Prežila však aj pád komunistického režimu a rozpad krajiny - povinnosť platila u nás až do roku 2012.

Povinné očkovanie sa riadi pravidlami Svetovej zdravotníckej organizácie. Tá udáva, že ak je v krajine dvadsať pacientov na sto tisíc obyvateľov, má sa očkovať. 

Web Euractiv.com, ktorý na nadchádzajúci výskum upozornil, udáva, že vysvetlenie, prečo očkovaním krajiny registrujú ľahší priebeh pandémie, je samozrejme viac.

Napríklad to, že ľudia vo východnej Európe sú disciplinovanejší a viac nastavení dodržiavať nariadenie "domáceho väzenia". A keď už vyjdú do ulíc, majú na sebe rúško. Na západe to tak nie je.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 02 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 03 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 04 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu 05 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. apríl 2024 23:06