Reuters
StoryEditor

VIDEO: Dav zničil testovacie centrum. Báli sa, že tam chcú liečiť nakazených koronavírusom

09.04.2020, 17:30
Autor:
jhrjhr
Obyvatelia sa báli, že v stredisku sa budú liečiť nakazení pacienti, od ktorých sa nákaza rozšíri do mesta.

Viac ako stovka obyvateľov Abidjane, najväčšieho mesta Pobrežia Slonoviny, zaútočila na testovacie centrum na koronavírus. Musela ich rozohnať polícia.

Dav zaútočil na napoly postavené stredisko v nedeľu. Kým ho ničil holými rukami, postavil okolo neho barikády spálených pneumatík.

V pondelok do oblasti vtrhla polícia. Demonštranti na ňu hádzali kamene. Policajti ich rozohnali pomocou slzného plynu.

"Chcú nás zabiť. Nechceme tu toto centrum," vysvetlil jeden z protestujúcich Joel Blehli webu France24, prečo na centrum zaútočili.

Podľa nich sa v ňom mali liečiť ľudia nakazení chorobou Covid-19. Protestujúci sa báli, že nákaza z centra unikne a rozšíri sa ďalej. Umiestnenie strediska sa im zdalo až príliš blízko ich domovov.

Chyba komunikácie?

"Bola tu chýbajúca komunikácia. Je to skôr testovacie centrum pre obyvateľov," uviedol policajný hovorca Charlemagne Bleu. Vláda stavia ďalšie podobné strediska pre masívne testovanie na koronavírus.

Nikto z policajtov nebol zranený, štyria demonštranti boli zadržaní.

Stanica BBC upozorňuje, že násilná reakcia nie je v Afrike ojedinelá. Podobne niektorí obyvatelia západnej a strednej Afriky útočili na zdravotníkov počas epidémie eboly. Podozrievali ich, že namiesto liekov prinášajú nákazu.

Podľa France24 je akcia prvou známkou odporu obyvateľov proti opatreniam, ktoré vláda Pobrežia Slonoviny zaviedla, aby zabránila šíreniu koronavírusu.

V krajine platia rôzne obmedzenia

Abidjan sa nachádza v karanténe a je oddelený od zvyšku krajiny, kde však tiež platia nová epidemiologická pravidlá.

Školy, náboženské budovy a väčšina obchodov sú zatvorené. Obyvatelia nesmú večer chodiť z domu. Ministerstvo zdravotníctva je vyzvalo, nech nosí rúška.

Krajina má zatiaľ 384 prípadov nákazy koronavírusu. Na chorobu Covid-19 zomreli traja ľudia.

Nákaza sa v Afrike šíri pomalšie

Afrika zatiaľ eviduje pomerne malé počty nákazy v porovnaní s Európou a USA. Podľa niektorých expertov je možné, že koronavírus sa tu šíri pomalšie vďaka teplému počasiu a všeobecne mladšej populácii Afriky.

Odborníci však zároveň upozorňujú, že vzhľadom na nedostatok testov môže byť číslo vyššie. Varujú, že slabé zdravotnícke systémy mnohých afrických štátov nebudú schopné sa s nákazou vysporiadať.

Zvlášť zraniteľné sú preplnené africké slumy, kde aj v dôsledku nedostatku vody pre nevyhnutnú hygienu sa vírus môže dramaticky šíriť.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:07