Reprofoto/Twitter:Panic! at the costco
StoryEditor

Estónska polícia chytila lídra medzinárodnej neonacistickej skupiny. Ukázalo sa, že išlo o 13-ročného chlapca

11.04.2020, 14:13
Mladík sa na internete nazýval "komandér", na starosti mal nábor a zaučenie nováčikov v "divízii".

Estónska interná bezpečnostná služba (KAPO) zatkla vodcu krajne pravicovej teroristickej organizácie, ktorá má prezývku Feuerkrieg Division (FKD), v slovenčine plamenná vojnová divízia.

Prekvapivo ide o 13-ročného chlapca, ktorý okrem iného na internete zdieľal návod na tvorbu bomby či vyzýval k teroristickému útoku v Londýne. Prokurátori nemôžu mladistvého kvôli jeho nízkemu veku stíhať.

Feuerkrieg Division je menšia medzinárodná neonacistická skupina so zhruba 70 ľuďmi, ktorí pôsobia v 15 krajinách sveta, vrátane napríklad Nemecka.

Sústredí sa takmer výhradne na online aktivity, aj keď sa už objavila aj snaha o tvorbu propagandistických letákov. Skupina vzýva rasovú nenávisť a zastáva niektoré z najextrémnejších názorov ideológie nadvlády bielych (white Supremacy). O prípade informovala nemecká verejnoprávna rozhlasová a televízna spoločnosť Deutsche Welle.

"Komandér" zaúčal nováčikov

Vyšetrovatelia odhalili, že hlava skupiny mala 13 rokov, uviedol nemecký týždenník Der Spiegel s odvolaním sa na obľúbený estónsky magazín Eesti Ekspress.

Mladík sa na internete nazýval "komandér", na starosti mal nábor a zaučenie nováčikov v "divízii". Na internete zdieľal návody na výrobu bomby, hovoril o plánovaní útoku na Londýn a vo februári 2020 navrhol usporiadať vojenský výcvikový tábor k pripomienke stého výročia od založenia neslávne preslávenej Národno socialistickej nemeckej robotníckej strany (NSDAP), ktorú viedol Adolf Hitler.

Vzhľadom na nízky vek podozrivého ho nemôžu estónske úrady začať stíhať, napísal Der Spiegel. Namiesto toho budú hľadať iné legálne cesty, ako delikventa uchrániť od seba samého a zaistiť taktiež bezpečie ostatným.

História "Plamennej divízie"

V októbri 2019 si pravicoví extrémisti spísali zoznam svojich zásad, okrem iného napríklad: "Nebojíme sa zomrieť a zabijeme každého, kto sa nám postaví do cesty." V januári 2020 po sérii policajného zatýkania členov a rastu paranoji v rámci skupiny oznámila FKD na Twitteri "na neurčito dlhú dobu prerušujeme prijímanie nových členov ", o mesiac neskôr vo februári nakoniec neonacisti vyhlásili úplné rozpustenie, hoci polícia tvrdí, že došlo iba k zmene názvu a nelegálne virtuálne konverzácie naďalej pokračujú.

Zoskupenie vzniklo v októbri roku 2018. Založili ho už spomínaný Estónec s prezývkou komandér a Holanďan s prezývkou "Wolfram". Všeobecne sa súdi, že títo dvaja ľudia sa v skutočnosti nikdy osobne nestretli, uvádza organizácia Antifa.

FKD je silne ovplyvnená neonacistickou skupinou Atomwaffen Division (Divízia jadrových zbraní), ktorá vznikla v roku 2015 v Spojených štátoch, kde je tiež spájaná s piatimi vykonanými vraždami, uvádza internetový portál americkej organizácie Anti-Defamation League (Liga proti hanobeniu), ktorá sa snaží medzinárodne potierať nenávistné správanie. Vytvorila ju v roku 1913 židovská komunita.

Prehliadaná radikalizácia na internete

Vo februári 2020 bol v Bavorsku zatknutý líder nemeckej vetvy organizácie, ktorý si hovoril "Heydrich". Išlo o 22 ročného muža, ktorý nemal doteraz žiadny trestný záznam a ani žiadne kontakty na lokálne neonacistickú scénu. Radikalizoval sa vlastným úsilím skrz krajne pravicové skupinové chaty na internete. Der Spiegel uvádza, že tento spôsob extremizácie je bezpečnostnými zložkami dlhodobo podceňovaný.

Polícia u "Heydricha" našla fotografie, na ktorých pózuje s kuklou, vlastnoručne skonštruovanou zbraňou a reedíciou Hitlerovej knihy Mein Kampf (Môj boj). Der Spiegel uvádza, že ďalšími členmi nemeckej časti medzinárodnej extrémistickej organizácie bolo päť ľudí, ktorí sa prezývali "Teuton", "Dekkit", "Napola88", "Wolfskampf" a "Jus-ad-bellum".

Nie je to prvýkrát, čo bol zatknutý neplnoletý člen FKD. V septembri 2019 bol v Británii zadržaný 16-ročný mladík, ktorý bol obvinený z prípravy masovej streľby do ľudí a podpaľačstva.

Armádny kadet sa netajil obdivom napríklad k Jamesovi Masonovi. V novembri toho istého roku bol uznaný vinným z prípravy teroristického útoku a čaká na oznámenie výšky trestu vo väzbe. Najčastejšie motto skupiny FKD znie: "sme princovia teroru", "sme bojovníci svetla obklopení temnotou" alebo "nech sa z ošípaných urobí slanina".

01 - Modified: 2024-03-21 13:31:02 - Feat.: - Title: Estónska premiérka podporuje vytvorenie postu komisára EÚ pre obranný priemysel 02 - Modified: 2024-03-19 20:04:44 - Feat.: - Title: Kým nie je neskoro. Estónska premiérka vyzýva spojencov na zvýšenie výdavkov na obranu 03 - Modified: 2024-03-19 14:02:26 - Feat.: - Title: Estónsko vyhostilo ruského diplomata ako nežiaducu osobu 04 - Modified: 2024-02-29 13:22:49 - Feat.: - Title: Estónska premiérka o možnom vyslaní vojakov: Otvorené sú všetky možnosti 05 - Modified: 2024-02-22 13:24:01 - Feat.: - Title: OBRAZOM: Tallinn v troskách. Takto by vyzeralo hlavné mesto Estónska po útoku Rusov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:07