StoryEditor

Nový Zéland poráža koronavírus. Na dosiahnutie dobrých výsledkov stačilo desať dní karantény

12.04.2020, 08:20
Novému Zélandu sa boj s Covid-19 až neuveriteľne darí.

"Už sú to viac ako dva týždne, čo Nový Zéland zaviedol opatrenia v boji proti koronavírusu, ktoré sú tak prísne, že je zakázané aj kúpanie na pláži či lovenie v buši.

Nejde totiž o nevyhnutne nutné aktivity a všetkým nám povedali, aby sme nerobili nič, čo by mohlo zaťažiť záchrannú službu," napísala pre denník Washington Post novinárka Anna Fifieldová.

Obyvatelia ostrovného štátu sa môžu prechádzať alebo jazdiť na bicykloch len vo svojom susedstve. Ľudia majú medzi sebou dodržiavať odstup najmenej 1,8 metra a to aj keď idú na nákup.

Tvrdý prístup funguje

Do obchodov smie naraz vojsť len presne špecifikovaný počet ľudí, a tak zostávajúci zákazníci čakajú v rade vonku. Jeden von, jeden dovnútra. Zatvorené sú aj školy a Novozélanďania tak svoje ratolesti musia učiť doma.

"Už počas desiatich dní sa však začalo ukazovať, že tento prístup funguje," píše Fifieldová. Počet nových prípadov nákazy koronavírusom klesá už niekoľko dní v kuse, napriek vysokému počtu testovaných.

Od utorka dokonca počet vyliečených počas posledných 24 hodín prekračuje počet nových prípadov. Vo štvrtok Nový Zéland hlásil na 23 novo nakazených a 35 vyliečených ľudí.

Krajina s necelými piatimi miliónmi obyvateľov k sobote evidovala len štyroch mŕtvych a celkom 1312 nakazených, z ktorých sa 422 vyliečilo.

Celé to ma trvať štyri týždne

"Je to sľubné," uviedla v utorok pre médiá šéf úradu ministerstva zdravotníctva Ashley Bloomfield. Rýchle zlepšenie situácie tak medzi obyvateľmi vyvolalo túžbu po uvoľnení striktných opatrení.

Premiérka Jacinda Ardernová však také návrhy odmieta. Chce dokončiť kompletnú štvortýždňovú karanténu celej krajiny - teda dvojnásobok inkubačnej doby Covid-19.

V posledných dňoch však upokojila novozélandskej deti, že veľkonočné zajačik je vládou považovaný za "nevyhnutnú pracovnú silu" a že ich počas Veľkej noci určite navštívi.

V čom spočíva úspech Nového Zélandu? Vláda reagovala veľmi rýchlo a ostro. Krajina, ktorú každý rok navštívi viac turistov, než má obyvateľov, 19. marca uzavrela cudzincom.

Dva dni potom mala Ardernová veľký prejav zo svojej kancelárie. Niečo také nezažil Nový Zéland od roku 1982.

Premiérka oznámila, že jej vláda pripravila plán, podľa ktorého sa krajina bude musieť odobrať do karantény. O pár dní neskôr potom premiérka dala občanom 48 hodín, aby sa pripravili na karanténu.

Karanténa bola nevyhnutná

"Všetci sme sa báli, že skončíme ako Taliansko alebo Španielsko," uviedol pre Washington Post zakladateľ spoločnosti Warehouse Stephen Tindall. "Keby sme všetko nezatvorili rýchlo, trvalo by to oveľa dlhšie. Navyše karanténa bola nevyhnutná. Tak sme to radšej vyriešili ostro a rýchlo."

Od stredy 25. marca museli všetci ľudia, ktorí nie sú považovaní za "nevyhnutnú pracovnú silu", zostať vo svojich domovoch.

"Krátko pred polnocou môj telefón zaznel ako siréna s upozornením na textovú správu: Správajte sa, ako by ste mali Covid-19. Zachráni to životy," opísala novinárka Fifieldová, podľa ktorej bola celá reakcia na koronavírus prekvapivo apolitická. Opozícia sa snaží skôr vláde pomôcť, než jej podkopávať nohy.

V prípade Nového Zélandu pomohlo niekoľko faktorov. Bolo jednoduché uzavrieť hranice - je to predsa len ostrovný štát. Vláda teraz ale stojí pred rozhodnutím, kedy a za akých okolností hranice otvorí.

"Voľný vstup do krajiny nebude možný dokiaľ bude vírus na svete, alebo kým nebude vyvinutá vakcína," konštatuje denník The Washington Post.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 08:34