Reuters
StoryEditor

Komisia chce, aby krajiny zrušili stavy núdze. Majú sa zamerať na cielené opatrenia

14.04.2020, 11:35
Autor:
ČTKČTK
Jedným z krokov by malo byť postupné otváranie vnútorných hraníc Európskej únie.

Európska komisia chce v stredu zverejniť plán na koordinované uvoľňovanie koronavírusových obmedzení, návrh už predložila členským krajinám.

Po kritike od niektorých štátov obávajúcich sa tlaku na príliš rýchle rušenie reštrikcií prišla komisia so stratégiou, ktorá odporúča postupný prechod od stavov núdze k cieleným opatreniam, bez toho by však zmieňovala konkrétny časový harmonogram.

Brusel chce podľa doteraz pracovného textu, ktorý má ČTK k dispozícii, najprv koordinovať otvorenie vnútorných hraníc medzi jednotlivými členskými štátmi, na ktoré by malo nadviazať otvorenie vonkajších hraníc EÚ.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová pôvodne plánovala, že komisári "cestovnú mapu" pre ústup od obmedzení spojených s pandémiou schvália už minulý týždeň. Niektoré z najzasiahnutejších krajín však dali komisii najavo, že nechcú, aby odporúčania vytvárali na vlády tlak k predčasnému uvoľňovaniu krokov, ku ktorému sa zatiaľ nechystajú.

Neurčitý plán

Komisia preto na druhý pokus prišla s textom, podľa ktorého bude zásadným kritériom pre rušenie reštrikcií podmienka, aby sa "šírenie choroby sa na dlhšiu dobu spomalilo", teda napríklad dlhodobejší pokles počtu nových ochorení či hospitalizovaných ľudí. Zásadná bude tiež dostatočná voľná kapacita nemocníc a možnosti monitorovania priebehu nákazy.

Európska exekutíva v texte zdôrazňuje, že rozhodnutie ustúpiť od obmedzení, ktoré je na jednotlivých krajinách, musí "vyvážiť prínos pre verejné zdravie a ostatné sociálne a ekonomické dopady".

Komisia sa stavala kriticky k postupnému zatváraniu hraníc členskými krajinami a zdôrazňovala, že obmedzenie nesmie narušiť fungovanie jednotného trhu EÚ.

Chcú sa vyhnúť konfliktu

Brusel chce teraz predísť opakovaniu podobne nekoordinovaného postupu, ktorý by mal "negatívny dopad na všetky členské štáty a zrejme viedol k nárastu politických treníc medzi členskými štátmi".

Celospoločenské obmedzenia spojené s núdzovými stavmi vyhlásenými väčšinou krajín by podľa komisie mali postupne nahradiť série cielených krokov. Medzi ne by okrem čo najširšieho testovania mal patriť aj monitoring pohybu nakazených ľudí pomocou mobilných aplikácií. Tie by však mali fungovať len po dobu koronaírusovej krízy a byť striktne anonymné, zdôrazňuje EK.

"Najprv by sa mali začať rušiť obmedzenia, ktoré majú lokálny dopad a postupne by sa malo uvoľňovanie rozširovať aj na kroky, ktoré majú širší geografický zásah, s prihliadnutím k národným špecifikám," odporúča komisia v návrhu, ktorý by mali komisári schvaľovať v stredu.

Členské krajiny by podľa komisie mali byť ohľadom postupného otvárania vnútorných hraníc EÚ v úzkom kontakte. Najprv by sa malo týkať regiónov s "porovnateľne nízkym rizikom".

Až po otvorení hraníc medzi členskými štátmi by malo dôjsť na zrušenie zákazu ciest cudzincov cez vonkajšie hranice EÚ. Ten chce komisia zatiaľ predĺžiť do 15. mája.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 04 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:11