StoryEditor

Sicília sa zbavuje nebezpečných mafiánov

13.11.2007, 23:00

Sicíliu, s mafiou spájaný taliansky ostrov, pomaly čistia od domácej mafie. Po minulotýždňovom "smrteľnom údere" mafiánskej organizácii Cosa nostra, ktorej zatkli dlho hľadaného vodcu Salvatora Lo Piccola, prišlo na rad ďalších 70 mafiánov. Týmto bohatým úlovkom sa skončila rozsiahla policajná operácia proti kriminálnym živlom na juhovýchode obľúbeného ostrova v oblasti Sirakúz. Pre HN to potvrdil aj šéf sirakúzskej polície Salvatore La Rosa a tlačové oddelenie talianskeho ministerstva vnútra. "Samozrejme, že ide o veľký úspech," povedal HN La Rosa.
Talianske ministerstvo vnútra nám potvrdilo, že išlo o spoločnú operáciu troch talianskych policajných zložiek.
Nebezpečný klan
Všetci zadržaní patrili ku klanu Bottaro-Attanasio. "Bol to veľmi nebezpečný klan, ktorý operoval v okolí Sirakúz, ale nie po celej Sicílii," reagoval La Rosa. Podľa neho už väčšina z vodcov klanu bola vo väzení. "Dnes (včera pozn. red.) sme zatkli jej ďalších členov aj niektorých z vedenia. Sú obvinení z vydierania, úžery, pašovania drog, nelegálneho držania a použitia zbrane, aj z pokusu o vraždu. Vyberali výpalné od obchodníkov v okolí Sirakúz," vysvetlil hlavný vyšetrovateľ. Polícia zadržala aj 200 kilogramov drog.
Podľa sicílskeho prokurátora Uga Rossiho, ktorý stojí v čele boja proti mafii, sa týmto zásahom polície podarilo zničiť vedenie sicílskych gangstrov.
Po barónovi aj sluhovia
Talianska polícia zasiahla v noci na utorok aj proti ďalšiemu známemu sicílskemu mafiánskemu klanu v oblasti Palerma, kde pred týždňom dolapili mozog Cosa nostry Salvatoreho Lo Piccola, ktorého medzi mafiánmi prezývali Barón. K jeho dolapeniu pomohli informácie, ktoré policajtom prezradil človek z jeho najbližšieho okolia. Za mrežami tentoraz skončilo desať osôb obvinených z práce pre tohto "kmotra". Išlo o jeho najbližších ľudí, ktorí plnili tie najzložitejšie úlohy -- vymáhali výpalné a pašovali drogy.
Lo Piccolo sa skrýval 24 rokov a najvyššiu funkciu v organizácií prevzal len minulý rok po zatknutí Bernarda Provenzana. Chytili ho spolu so synom v jeho dedinskom sídle pri hlavnom meste Palermo. "Po zatknutí Provenzana prišiel čas zamerať sa na Lo Piccola. Pátrali sme po týchto bossoch dlho, a toto je skvelý výsledok," komentoval šéf palermskej polície Giuseppe Caruso.
Obchodníci proti výpalníkom
Samotní sicílski obchodníci už mali úžery dosť a postavili sa na protest proti mafii. Svoj odpor voči nej vyjadrili nálepkami na dverách svojich obchodov, na ktorých sa objavili logá so sloganom "Výpalné, dovidenia." Na Sicílii odovzdáva "všimné" mafiánom až osem z desiatich podnikateľov.
Talianska asociácia obchodníkov tvrdí, že domáca firma, ktorá vykazuje najväčší obrat v krajine a ročne si zarobí až 120 miliárd amerických dolárov, sa volá mafia. Organizovaný zločin vyprodukuje 7 percent talianskeho hrubého domáceho produktu.
Salvatore Lo Piccolo sa vyhýbal spravodlivosti už viac ako 20 rokov. Hlavný prokurátor pre boj proti organizovanému zločinu Piero Grasso dolapenie Lo Piccolovcov považuje za veľký krok v boji proti mafii. "Lo Piccolo bol jediný, kto mohol nahradiť Provenzana. Už stál na čele mafie v Palerme a snažil sa dostať na vrchol celej organizácie." Cosa nostra sa v uplynulých desaťročiach zmenila na mimoriadne dobre fungujúcu podnikateľskú sieť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. máj 2024 02:44