Reuters
StoryEditor

Von der Leyenová odporučila štátom rušiť koronavírusové opatrenia koordinovane

15.04.2020, 12:07
Autor:
ČTKČTK
Komisia nestanovila žiadny časový plán a zdôraznila, že rušenie obmedzení je podmienené tým, že sa šírenie choroby na dlhšiu dobu spomalí.

Krajiny Európskej únie by mali začať postupne uvoľňovať koronavírusové obmedzenia, až to vývoj nákazy dovolí.

Štáty by pritom mali vychádzať zo svojej špecifické situácie a zároveň svoje kroky koordinovať s ostatnými.

​Vyhlásila to dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá predstavila spoločný rámec stratégie Únie na postupný návrat k bežnému životu.

Komisia nestanovila žiadny časový plán a zdôraznila, že rušenie obmedzení je podmienené tým, že sa šírenie choroby na dlhšiu dobu spomalí. Ďalšími zásadnými kritériami bude tiež dostatočná voľná kapacita nemocníc a možnosti monitorovania priebehu nákazy.

Nahrádzanie núdzových stavov

Štáty potom môžu začať reštrikcie uvoľňovať, medzi jednotlivými krokmi by pritom podľa EK mali nechať dostatočne dlhý čas, aby bolo možné vyhodnotiť dopad uvoľnenia.

Podľa Bruselu by krajiny mali postupne nahrádzať núdzové stavy, ktoré momentálne platia vo väčšine štátov, cielenými opatreniami. Medzi ne by vedľa čo najširšieho testovania mal patriť aj monitoring pohybu nakazených ľudí pomocou mobilných aplikácií.

Komisia sa pred mesiacom stavala kriticky k postupnému zatváraniu hraníc krajinami EÚ a zdôrazňovala, že obmedzenie nesmie narušiť fungovanie jednotného trhu EÚ.

Komisia chce predísť nekoordinovanému postupu

Exekutíva Únie chce teraz predísť opakovaniu podobne nekoordinovaného postupu, ktorý by podľa nej mohol mať "negatívny dopad na všetky členské krajiny" a "vytvoriť politické napätie".

"Je nesmierne dôležité, aby (krajiny) rušenie reštrikcií oznámili komisii a iným štátom, aby to neviedlo k nezamýšľaným dôsledkom," vyhlásila von der Leyenová. Koordinácia má podľa nej predísť napríklad tomu, aby sa ľudia z jednej krajiny vydávali nakupovať do susedného štátu, ktorý predtým otvorí určitý typ obchodov.

Ďalšou podmienkou návratu k bežnému životu bude podľa komisie intenzívny snaha o vývoj Koronavirové vakcíny. EK podľa von der Leyenovej usporiada 4. mája darcovskú videokonferenciu, ktorej cieľom bude získať financie na vývoj tejto vakcíny.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 04 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 05 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:47