Reuters
StoryEditor

Prečo je v severnej Afrike menej nakazených koronavírusom? WHO uviedla jeden z možných dôvodov

18.04.2020, 09:02
Autor:
TASRTASR
WHO vyzýva Blízky východ a severnú Afriku na opatrenia proti COVID-19, kým je počet prípadov v regióne relatívne nízky.

Svetová zdravotnícka organizácia nalieha na vlády Blízkeho východu a severnej Afriky, aby "využili príležitosť" na boj proti koronavírusu, kým je počet prípadov v regióne ešte stále relatívne nízky. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

"Musíme využiť príležitosť konať, keďže nárast prípadov v regióne nie je taký rýchly," povedal Yvan Hutin, riaditeľ sekcie infekčných chorôb v pobočke WHO pre východné Stredomorie, ktorá sídli v Káhire.

Vo východnom Stredomorí, ktoré podľa definície WHO siaha až po Afganistan, bolo zaznamenaných približne 111-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom a viac ako 5500 úmrtí, uviedla AFP.

Ide však pritom o malý podiel z viac ako dvoch miliónov prípadov pozitívne testovaných a vyše 140-tisíc úmrtí, ktoré boli od vypuknutia pandémie zaznamenané celosvetovo.

Výnimkou je Irán

Dokonca aj v krajinách zasiahnutých vojenským konfliktom alebo v "mimoriadnej situácii" - ako sú Líbya, Sýria a Jemen -, bol zaznamenaný nízky počet nakazených.

AFP pripomína, že výnimkou v danom regióne je Irán, kde je 78-tisíc nakazených a päťtisíc úmrtí.

Hutin uviedol, že je ťažké určiť konkrétny dôvod, prečo je vo východnom Stredomorí, na severe Afriky a v časti Ázie menej nakazených. Pripustil, že svoju rolu môžu zohrávať "demografické faktory, pretože ide o mladú populáciu". U starších ľudí totiž možno celosvetovo pozorovať vyššiu mieru smrtnosti na COVID-19.

Epidemiológ však upozorňuje, že "ak sme sa prvýkrát vyhli zložitej situácii, neznamená to, že to tak zostane". Uviedol, že v Egypte, kde viedol inšpekčný tím, "je zrejmé, že máme viac prenosov (nákazy) ako pred niekoľkými týždňami. Stále však nákaza nešíri exponenciálne".

Prijatie opatrení

Aby sa predišlo situácii porovnateľnej s Európou alebo Spojenými štátmi americkými s desaťtisícami úmrtí, Hutin navrhol prijímať niekoľko vzájomne súvisiacich reakcií. Medzi ne patrí "zapojenie komunity, mobilizácia celých zdravotníckych systémov a príprava nemocníc na prijímanie závažných prípadov".

"To, čo sa dá urobiť, nemusí byť nevyhnutne príliš komplikované," povedal a vysvetlil, že ide napríklad o izolovanie pacientov s miernymi príznakmi "v hoteloch, školách alebo vojenských kasárňach". Dodal, že v závažných prípadoch "existuje veľa možností, ako je transformácia konvenčných nemocničných postelí na lôžka intenzívnej starostlivosti". Ako ďalšie opatrenie uviedol zvýšenie testovacej kapacity.

Vzhľadom na krehkosť zdravotníckeho systému v regióne Hutin zdôraznil "potenciálnu závažnosť a schopnosť tohto vírusu dostať systém zdravotnej starostlivosti na kolená", ak sa nebude konať včas. Vlády Blízkeho východu a severnej Afriky sa podľa neho musia pripraviť "na možnosť, že sa niečo pokazí".

V súvislosti s moslimským pôstnym mesiacom ramadán, počas ktorého sa ľudia na záver denného pôstu zvyknúť schádzať na spoločnej večernej a nočnej hostine, WHO zverejnila rad odporúčaní zdôrazňujúcich nutnosť zachovania sociálneho odstupu.

01 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 02 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 03 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 04 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:02