MAFRA/Jan Zátorský
StoryEditor

V Prahe ju odstránili. Čarnogurský by chcel sochu ruského maršála Koneva previezť na Slovensko

18.04.2020, 12:25
Autor:
ČTKČTK
Radnica Prahy 6 sochu maršála Ivana Koneva nechala odstrániť začiatkom apríla a chce ju umiestniť do múzea.

Za pokus revidovať výsledky druhej svetovej vojny označil bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský odstránenie sochy maršala Ivana Koneva v šiestom pražskom obvode.

O jeho prejave na online konferencii ruského Valdajského diskusného klubu informovali ruské médiá.

Čarnogurský povedal, že Slovensko by chcelo sochu od Čechov prevziať. Vyjadrenie priamo Čarnogurského sa ČTK nepodarilo získať.

"Ak Česi chcú pomník maršala Koneva odstrániť, chceli by sme ho previezť na Slovensko. Bude slúžiť ako pamätník, nielen ako muzeálny exponát," konštatoval politik, bývalý disident a na začiatku 90. rokov podpredseda československej vlády.

Čarnogurský informoval aj zástupcov Prahy 6

Odstránenie pamätníka je "prejavom boja za zmenu geopolitických výsledkov druhej svetovej vojny," povedal Čarnogurský.

Podľa ruského denníka Komsomolskaja pravda prehovoril na virtuálnej schôdzi diskusného Valdajského klubu ako expert.

Čarnogurský, ktorý je predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti, o zámere tejto mimovládnej organizácie odkúpiť sochu Koneva už skôr informoval predstaviteľov Prahy 6.

"Pomník by sme chceli umiestniť na súkromnom/čiastočne súkromnom pozemku z dôvodu, aby sa nemohla opakovať situácia ako v Prahe 6. Všetky kroky budeme uskutočňovať po konzultácii s veľvyslanectvom Ruskej federácie v Prahe, žiadny krok neuskutočníme proti stanovisku veľvyslanectva," napísal Čarnogurský v marci zástupcovi primátora Prahy 6 Janovi Lacinovi v liste, ktorého text expremiér zverejnil na webe.

Lacina predtým v reakcii na iný list Čarnogurského napísal, že pôvodný zámer Slovensko-ruskej spoločnosti premiestniť spomínanú sochu na Slovensko by nenaplnilo úplne zámer, ktorý zastupiteľstvo stanovilo ohľadom budúceho umiestnenia sochy.

Záujem je hlavne v Rusku

Záujem prevziať maršálovu sochu je podľa ruských médií však hlavne v Rusku. Podľa dnešnej správy spravodajského portálu Vesti o Koneva stojí napríklad mesto Tver, ležiace asi 160 kilometrov severozápadne od Moskvy.

Miestne zastupiteľstvo vyjadrilo záujem sochu prevziať a rozhodnutie podporili podpisovou akciou tverskí občania. "Chceme navrhnúť Prahe 6, aby nám ho (Konevov pamätník) dobrovoľne vydala do nášho mesta, keď o neho nestojí," povedal portálu Vesti aktivista Maxim Kormuškin.

Portál Vesti okrem toho informuje, že v Prahe vzbudzuje odstránenie pamätníka rastúce rozhorčenie, a píše, že miestni politici starostu šiestej mestskej časti Ondreja Kolářa obvinili zo zámerného vyvolávania konfliktu s Moskvou. "Kolář kašle na obyvateľov mesta," napísal portál.

Negatívne reakcie v Rusku

Kauzu okolo Konevovej sochy negatívne vníma maršalova dcéra Natalija Konevova. "Existujú ľudia, ktorí sa nikdy nezmierili s rolou Červenej armády pri oslobodzovaní ohromného množstva štátov od fašizmu. Ako dcéry sa ma to dotýka veľmi silno," povedala ruským novinárom.

Odstránenie sochy ruského vojvodcu vyvolalo v ruských médiách krajne negatívne reakcie a mnohé komentáre sa nevyhýbajú urážkam a zosmiešňujúcim poznámkam na Kolářovu adresu.

Prokremeľský ukrajinsko-ruský portál Politagitator ho označil za "úbohého ničomníka", zastupiteľstvo šiesteho pražského obvodu je podľa portálu "svinské". Starosta Kolář je vraj len nastrčená figúra kryjúca "politické machinácie vyššieho vedenia".

Politagitator píše, že prípadu poskytla krytie americká právna kancelária Squire Patton Boggs, s ktorou podľa portálu spolupracuje "tatko obvodného darebáka" Petr Kolář, bývalý český veľvyslanec v USA aj v Rusku. Politagitator sa pritom odvoláva na poznatky ruského veľvyslanca vo Washingtone Anatolija Antonova, ktorý sa vraj kauzou zaoberá.

Radnica Prahy 6 sochu Koneva, ktorý sa podieľal na oslobodení Prahy od nacistov, ale aj na krvavom potlačení protikomunistického povstania v Maďarsku, nechala odstrániť začiatkom apríla a chce ju umiestniť do múzea.

01 - Modified: 2024-04-26 06:35:32 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú tanky Abrams. Sú zraniteľné pri nasadení dronov 02 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 03 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:49