StoryEditor

Rumunská delegácia vystúpila z Parlamentného zhromaždenia

28.06.2007, 18:06
Autor:
SITASITA

Rumunskí poslanci na protest proti kritickej správe Dicka Martyho o tajných väzniciach CIA v Rumunsku odmietajú účasť na činnosti Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (RE), kým švajčiarsky vyšetrovateľ nenavštívi Rumunsko a nedokáže svoje obvinenia. Senátor Dick Marty, ktorý v rámci ľudskoprávnej organizácie vedie vyšetrovanie prípadu tajných väzníc CIA, v správe začiatkom júna uviedol, že v Poľsku a Rumunsku sa s vedomím viacerých miestnych politikov nachádzali tajné väzenia, určené na vypočúvanie hlavných podozrivých z teroristických útokov 11. septembra.
Správu v stredu schválilo Parlamentné zhromaždenie RE, orgán pozostávajúci z poslancov národných parlamentov 47 členských krajín ľudskoprávnej organizácie, ktorý sa schádza štyrikrát do roka, aby prediskutoval otázky dodržiavania ľudských práv a spoločensko-politické trendy v Európe.
Rumunskí a poľskí poslanci Martyho správu v stredajšej diskusii ostro odsúdili s tvrdením, že nepriniesla žiadne hmatateľné dôkazy a je z veľkej časti založená na informáciách, ktoré vyšetrovateľ získal od nemenovaných zdrojov z radov agentov CIA.
"Parlamentná delegácia Rumunska sa rozhodla ďalej sa nezúčastňovať na aktivitách Parlamentného zhromaždenia RE, kým Dick Marty osobne nenavštívi Rumunsko, neoverí údajné informácie a nepredloží dôkazy, z ktorých vychádza jeho správa, obviňujúca krajinu, že umožnila americkej tajnej službe CIA spravovať na území Rumunska tajné väznice pre príslušníkov medzinárodného džihádu," uvádza sa vo vyhlásení 10-člennej rumunskej delegácie. Poslanci uviedli, že boli šokovaní Martyho neochotou prijať opakované pozvania na návštevu Rumunska a osobne preskúmať miesta, na ktorých sa údajne tajná väznica nachádzala. Marty navštívil Bukurešť na začiatku vyšetrovania v roku 2005, no ďalšie pozvania odmietol s tvrdením, že sa chce vyhnúť manipulácii zo strany rumunských predstaviteľov. Členka rumunskej delegácie pri Parlamentom zhromaždení RE Mihaela Draghičiová informovala, že jeho asistent navštívil Rumunsko dvakrát.
Podľa správy Dicka Martyho, ktorú predložil 8. júna, poľskí a rumunskí bezpečnostní predstavitelia priznali, že ich krajiny mali na svojom území tajné väznice CIA. V správe sa píše, "že existuje dostatok dôkazov o tom, že tajné väznice prevádzkované CIA existovali v období 2003-2005 v Európe, predovšetkým v Poľsku a v Rumunsku". Marty taktiež uviedol informácie o tom, že "najvyšší štátni predstavitelia vedeli o ilegálnych aktivitách CIA na ich území", a upozorňuje, že takéto dohody mohli byť podľa Európskeho dohovoru o ľudských právach ilegálne. Prvá správa, uverejnená pred rokom, obvinila 14 členských krajín Rady Európy z uzatvárania tajných dohôd s americkými tajnými službami. Existenciu tajných väzníc americký prezident George W. Bush pripustil v septembri 2006.
Protest rumunských poslancov je iba symbolickým gestom, keďže Parlamentné zhromaždenie RE nemá žiadne výkonné právomoci.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:21