StoryEditor

Obamove tajné služby hľadajú tisícku agentov

06.01.2009, 23:00
Autor:
mbmb

V čase vrcholiacej finančnej krízy, keď americká ekonomika bojuje s historickou nezamestnanosťou, plánuje federálny úrad pre vyšetrovanie -- FBI -- jeden z najväčších náborov vo svojej histórii. Počas novej funkcie Baracka Obamu rozšíri jej rady takmer tisícka agentov a veľké zmeny čakajú tiež spravodajskú službu CIA. "Obamovým cieľom bude pokračovať v reštrukturalizácii tajných služieb. Americké spravodajské služby kritizovali najmä za nedostatočnú komunikáciu počas teroristických útokov z 11. septembra," povedal pre HN český bezpečnostný analytik Pavel Přikryl.

Hľadajú sa agenti
Okrem stoviek špeciálnych agentov hľadá FBI urgentne aj množstvo ďalších profesií. "Hľadáme tiež profesionálov zo širokého spektra odborov, ktorí cítia potrebu pomôcť chrániť náš národ pred teroristami, špiónmi a všetkými, ktorí nám chcú ublížiť," povedal zástupca riaditeľa pre ľudské zdroje v FBI John Raucci. Na zozname ponúkaných miest sú napríklad finančníci, účtovníci, učitelia či inžinieri. Podľa FBI je dôvodom masívneho náboru nového personálu prirodzený odchod dosluhujúcich agentov do dôchodku.
Zmeny čakajú aj tajnú službu CIA. Za jej nového šéfa vymenoval Obama Leona Panettu, ktorý v minulosti pôsobil ako šéf úradu Bieleho domu počas prezidentskej funkcie Billa Clintona. "Nový šéf CIA je pomerne neznáma osoba, nepôsobil predtým v tajných službách. Ide len o politickú nomináciu," povedal Přikryl. Podľa neho to však nemusí byť zlá voľba, keďže úlohou šéfa CIA je napríklad aj zaobstarať peniaze v Kongrese. Nie všetci však s takýmto názorom súhlasia. "Moja pozícia bola vždy taká, že CIA bude najlepšie viesť spravodajský profesionál," povedala Dianne Feinsteinová, ktorá je predsedníčkou Senátnej spravodajskej komisie.

Akcie u nás nebudú
Podľa analytikov sa Obama snaží centralizovať tok informácií do svojich rúk. Tajné služby budú aj naďalej vykonávať operácie v oblastiach, kam nesiaha priama vojenská moc USA, teda najmä v Pakistane či v Iráne. Podľa Přikryla sa však Obama zrejme vyvaruje operáciám vo východnej Európe, ako bola napríklad kauza s tajnými väznicami CIA vo východnej Európe, keďže jeho snahou bude napraviť pošramotené transatlantické vzťahy.
Americké tajné služby sa v minulosti preslávili viacerými škandálmi, ktoré otriasli svetovými politickými špičkami. CIA má na svedomí zvrhnutie viacerých zahraničných režimov po celom svete. Azda najznámejším nevydareným pokusom bola invázia na Kube v Zátoke svíň v roku 1961. V domácej politike bola zase tajná služba namočená do škandálu Watergate, ktorý donútil Richarda Nixona rezignovať ako jediného amerického prezidenta v histórii.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:15