Reuters
StoryEditor

Spojené štáty povolili používanie lieku remdesivir. Pacienti nakazení koronavírusom sa uzdravia o štyri dni skôr

01.05.2020, 23:37
Autor:
ČTKČTK
Pri podaní remdesiviru sa doba uzdravovania u hospitalizovaných pacientov skráti o 31 percent.

Úrady v Spojených štátoch dnes povolili núdzové a obmedzené používanie lieku remdesivir, po ktorom sa niektorí pacienti s covidom-19 rýchlejšie uzdravili.

O rozhodnutí Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) informoval prezident Donald Trump. Remdesivir vyvinul tím pod vedením Čecha Tomáša Cihlářa a agentúra AP pripomína, že ide o prvý liek, ktorý zrejme pomáha ľuďom nakazeným koronavírusom. Stále však ešte podľa AP potrebuje formálne schválenie.

"Rýchlosťou svetla"

Riaditeľ FDA Stephen Hahn povedal, že jeho úrad mimoriadne povolenie vydal "rýchlosťou svetla". Stalo sa tak potom, čo predbežné výsledky štúdie zaštítené vládnym Národným ústavom pre alergiu a infekčné choroby (NIAID) ukázali, že pri podaní remdesiviru sa doba uzdravovania u hospitalizovaných pacientov skráti o 31 percent, teda asi o štyri dni.

​Štúdie sa zúčastnilo 1063 pacientov. Bola medzi nimi aj porovnávacia skupina, ktorá dostávala bežné lieky.

Pacienti, ktorí remdesivir dostávali, mohli byť z nemocnice prepustení v priemere po jedenástich dňoch, kým tí, ktorí ho nemali, boli hospitalizovaní o štyri dni dlhšie.

Nie je vylúčené, že liek tiež môže prispieť k zníženiu počtov úmrtí, však AP k tomu poznamenáva, že to na základe doterajších výsledkov nie je isté.

Nová štandardná liečba

Popredný americký epidemiológ Anthony Fauci povedal, že remdesivir sa stane novou štandardnou súčasťou liečby o pacientov s ťažkým priebehom covidu-19, ako boli tí, ktorí sa zúčastnili štúdie.

Prípravok nebol testovaný na ľuďoch s ľahším priebehom infekcie a v súčasnosti je podávaný vnútrožilovo pacientom v nemocniciach. Preparát zabraňuje množeniu vírusu a pôvodne mal slúžiť ako liek proti Ebole.

Riaditeľ spoločnosti Gilead Daniel O'Day povedal, že firma 1,5 milióna dávok remdesiviru, ktoré má teraz k dispozícii, rozdá.

Takéto množstvo vystačí na desaťdňovú liečbu pre 140-tisíc ľudí. Chce navýšiť jeho produkciu a za týmto účelom plánuje s medzinárodnými partnermi vytvoriť globálne konzorcium farmaceutických a chemických firiem. Produkciu antivirotika navýšil Gilead už v januári.

Koronavírus a COVID - 19

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:09