StoryEditor

Ekvádorský "Wu-chan" pripomína peklo, nemocnice hromadia telá v kúpeľniach

02.05.2020, 20:20
Autor:
dttdtt
Nemocnice v Guayaquile musia kvôli preplneným márniciam skladovať telá v kúpeľniach, pretože potrebujú na postele umiestniť ďalšie chorých pacientov.

Situácia v ekvádorskom meste Guayaquil, ktorého zdravotný systém sa pod ťarchou koronavírusu zrútil, pripomína podľa zdravotníkov horor.

Nemocnice musia kvôli preplneným márniciam skladovať telá v kúpeľniach, pretože potrebujú na postele umiestniť ďalšie chorých pacientov.

"Latinskoamerický Wu-chan"

Ľudia začali Guayaquil prezývať "latinskoamerický Wu-chan" s odkazom na čínske mesto, odkiaľ sa infekcia v decembri rozšírila.

Ľudí po celom svete pred mesiacom šokovali mŕtve telá na uliciach Guayaquilu, ktorý sa stal dôkazom toho, ako ľahko dokáže koronavírus zapríčiniť zrútenie systému zdravotnej starostlivosti, najmä v rozvojových krajinách.

Tridsaťpäťročný zdravotný brat jednej z miestnych nemocníc pod podmienkou anonymity opísal, ako starostlivosť o infikovaných zasiahla do jeho profesionálneho i súkromného života.

Než tu prepukla nákaza, mala podľa neho každá sestra na starosť pätnásť pacientov. Zo dňa na deň sa ale počet zvýšil na tridsať.

"Prichádzalo toľko ľudí, že nám v podstate umierali v rukách," uviedol ošetrovateľ s tým, že existujúci pacienti museli kvôli pandémii zamieriť domov alebo do iných zariadení, aby uvoľnili miesto ľuďom s koronavírusom.

"Z operačných sál sme odobrali anesteziologické stroje a nahradili ich ventilátormi," povedal zdravotný brat.

"Ľudia sú sami, sú smutní, liečba ovplyvňuje ich zažívací trakt, niektorí nestihnú dôjsť na záchod," opísal situáciu.

"Pacientom je veľmi zle a boja sa, že sa tak budú cítiť už navždy. Stáva sa, že sa pacient na lôžku vedľa nich začne dusiť, takže nás volajú na pomoc, aby sme ich napojili na kyslík," dodáva ošetrovateľ.

Preplnené nemocnice aj márnice

Preplnené tam nie sú len nemocnice, ale aj márnice. "Ich zamestnanci už neprijímajú žiadne ďalšie telá. Musíme ich zabaliť do plachty a uložiť do kúpeľní v nemocnici," hovorí ošetrovateľ.

"Prišli pre nich, až keď sme ich už nemali kam dávať. Je to hygienická katastrofa," opisuje pre denník South China Morning Post.

Keď ide po dvadsiatich štyroch hodinách v nemocnici s boľavými nohami domov, teší sa na odpočinok, ale príde len ďalšia nočná mora.

Aj jeho 26-ročná kolegyňa opísala súčasnú situáciu v nemocnici ako chaotickú.

"Mŕtvi ležali v kúpeľniach, na chodbách, alebo v kreslách," povedala.

Mŕtvych bude mnohonásobne viac, vláda zahmlieva

28-ročný lekár z ďalšej guayaquilskej nemocnice opísal, že telá ležali na chodbách pohotovosti, pretože v márniciach už nebolo miesto.

"Stále čakáme na odvoz asi dvadsaťpäť mŕtvol," uviedol s tým, že zdravotníci musia telá odpratávať na stranu, aby mohli vydezinfikovať posteľ a uložiť do nej ďalšieho pacienta.

Zdravotníci sa zhodujú, že miestny zdravotný systém sa pod tlakom koronavírusu zrútil a zdá sa, že pandémia bude mať katastrofické následky.

Ekvádorská provincia Guayas, ktorej je Guayaquil hlavným mestom, zaznamenala v prvej polovici apríla 6 700 úmrtí, čo je viac ako trojnásobok bežného mesačného priemeru.

Rozdiel naznačuje, že počet obetí covidu-19 bude oveľa väčší ako oficiálne nahlásených 883 mŕtvych.

Nakazených je v krajine momentálne 26 336 ľudí. Ekvádorský prezident Lenin Moreno priznal, že reálne čísla môžu byť v skutočnosti iné.

"Čísla sú oveľa vyššie, než to, čo chce vláda uznať," hovorí ekvádorský matematik Juan Jose Illingworth, ktorý skúmal dáta z cintorínov.

Podľa neho v Guayaquile v súvislosti s koronavírusom od 21. marca do 21. apríla zomrelo asi 6 948 ľudí, alebo viac ako 217 denne. Za normálnych okolností pritom vo viac než dvojmiliónovom meste zomrie denne okolo 38 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 02 - Modified: 2024-04-21 21:47:51 - Feat.: - Title: V Ekvádore zastrelili šéfa väznice v deň referenda o opatreniach voči zločinu 03 - Modified: 2024-04-21 15:01:28 - Feat.: - Title: V Ekvádore sa koná referendum o návrhoch, ktoré majú zlepšiť bezpečnosť v krajine 04 - Modified: 2024-04-19 20:54:11 - Feat.: - Title: V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu, už piateho od začiatku roka 05 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:49