Reuters
StoryEditor

Ruské sanitky kvôli covidu nemá kto obsluhovať. Zdravotníci už neveria ani Putinovým sľubom

05.05.2020, 10:26
Autor:
ČTKČTK
Zamestnanci zdravotnej záchrannej služby v Moskovskej oblasti tvrdia, že si sami kúpili ochranné obleky pre stavebných robotníkov.

Na konci 24-hodinovej zmeny si Ruzanna Kirakosjanová uvedomila, že má vysokú horúčku. Preto sa táto 47-ročná zdravotnícka záchranárka z mesta Možajsk v Moskovskej oblasti rozhodla, že je čas zostať doma. Predtým o tomto kroku nemohla rozhodnúť, pretože nikto z jej stanice záchrannej služby nebol ani raz testovaný na prítomnosť koronavírusu, napísal spravodajský portál The Moscow Times.

Pri plnom počte zamestnancov má jej stanica sedem záchranárskych brigád. Na konci minulého týždňa však mali len dve a pol brigády. "Máme vodičov sanitiek, ale neostali žiadni záchranári, ktorí by v nich mohli jazdiť," dodala Kirakosjanová.

​Počet nakazených aj obetí v Rusku každým dňom stúpa a zdravotný systém v najľudnatejších oblastiach je zaťažený na maximum. A možno najviac to platí práve pre záchrannú službu a sanitky.

Počas uplynulého týždňa sa posádky sanitiek objavovali opakovane v ruských médiách, ktoré ich opisujú ako "stoických hrdinov bojujúcich proti pandémii". Poďakovania sa dočkali aj od prezidenta Vladimira Putina. A jeden zo záchranárov v rozhovore pre tlačovú agentúru RIA Novosti vyhlásil: "Potrebujeme len trochu trpezlivosti a všetko bude zase v poriadku."

Avšak záchranári a zdravotníci z posádok sanitiek z Moskovskej oblasti, s ktorými hovorili novinári denníka The Moscow Times, hovorili o silnejúcej malomyseľnosti a pocite bezmocnosti vo svojich radoch. Podľa neoficiálnych lekárskych údajov už na nákazu koronavírusom v Rusku zomrelo deväť zamestnancov záchrannej služby.

Sľubovali pomoc

"Veľmi sa bojím," priznal 49-ročný vodič sanitky Dimitrij z mesta Krasnogorsk, ktorý si neželal uviesť svoje priezvisko. "Práve dnes ráno museli pripojiť na pľúcny ventilátor jedného z našich vodičov."

Záchranári sa tiež sťažujú, že ich oficiálni činitelia nechali napospas osudu napriek sľubom, že im pomôžu. Minulý mesiac Putin sľúbil desať miliárd rubľov (viac ako 121 miliónov eur) v podobe mesačných bonusov pre zdravotníkov. Valná väčšina tých, s ktorými hovoril denník The Moscow Times, ale nevidela ani rubeľ.

"Nikto sa o nás nestará," povedala Kirakosjanová. "Úprimne povedané, nečakáme na peniaze. Nasľubovali nám toho veľa - vrátane toho, že budeme raz týždenne všetci testovaní na koronavírus."

Zamestnanci zdravotnej záchrannej služby v Moskovskej oblasti uvádzajú, že nedostatok ochranných prostriedkov môže za to, že sa veľa z nich nakazilo koronavírusom. Väčšina z nich dodáva, že si sami kúpili ochranné obleky pre stavebných robotníkov v reťazci obchodov s potrebami pre stavbu a domácnosť Leroy Merlin, ktoré po zmene dezinfikujú bielidlom a sušia priamo na záchranných staniciach.

Kritiku vystrihli

Štátna televízna stanica Moskva 24 však ponúka úplne iný obrázok. V jej vysielaní sa minulý týždeň objavili traja záchranári v dokonalom ochrannom obleku.

"Problém je, že takých máme len pár v celej oblasti," povedala Jevgenija Bogatyrjová, 33-ročná zdravotná záchranárka z mesta Koroľov v Moskovskej oblasti, ktorá sa na nakrúcaní podieľala. "Povedala som im to, ale samozrejme to vystrihli," dodala.

Bogatyrjová, ktorá je zástupkyňou miestnej nezávislej odborovej organizácie zamestnancov zdravotnej záchrannej služby Dejstvije (Akcia), uviedla, že každý deň prijíma telefonáty od chorých zamestnancov. Hlásia jej symptómy horúčky a dýchacie problémy, kvôli ktorým nemôžu pracovať. S neustále nižším počtom ľudí, ktorí môžu nastúpiť na zmeny, je práca čím ďalej tým ťažšia pre tých zvyšných.

"Ešte ani nie sme na vrchole (nákazy) a každá brigáda rieši v najlepšom prípade 25 prípadov za 24 hodín. Žartujeme, že ak nás nezabije vírus, zabije nás vyčerpanie," povedala Bogatyrjová.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-04-25 08:32:10 - Feat.: 0 - Title: "Vláda pomáha iným krajinám a necháva umrieť vlastných ľudí." Ruskí lekári sa búria, už nechcú mlčať 02 - Modified: 2020-04-27 09:50:16 - Feat.: 0 - Title: Rusko prekonalo Čínu v počte nakazených. Koronavírus sa šíri aj v armáde 03 - Modified: 2020-04-30 17:32:23 - Feat.: 0 - Title: Ruský premiér Mišustin bol pozitívne testovaný na koronavírus 04 - Modified: 2020-05-03 09:52:13 - Feat.: 0 - Title: V Rusku pribudlo rekordných 10-tisíc prípadov Covid-19, polovica ľudí nemala žiadne symptómy
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:03