StoryEditor

Čína mala šancu vystriedať USA v role svetového lídra. Miesto toho sa proti nej dvíha vlna odporu a nedôvery

05.05.2020, 18:23
Šíriace sa požiadavky na vyšetrenie začiatku pandémie či dokonca odškodnenie za ekonomické dopady krízy dohnali Peking do kúta.

Minulý týždeň začal austrálsky premiér Scott Morrison diplomatickú roztržku. Vyslovil sa totiž, že by jeho vláda rada podporila nezávislé vyšetrovanie začiatku pandémie, ktorá už na svete zahubila vyše 247-tisíc ľudí. A Peking okamžite a ostro reagoval.

Podľa čínskej vlády vzťahy medzi krajinami dosiahli hranicu, kedy už nebude možné návratu k normálu a čínske štátne médiá prirovnali Austráliu k "žuvačke prilepenej na topánke Číny".

​Čínska ambasáda následne v snahe uškodiť austrálskej vláde zverejnila detaily hovoru medzi veľvyslancom a ministrom zahraničia. Podľa premiéra sa ambasádor Ťing-jie Čcheng dokonca vláde vyhrážal ekonomickými sankciami.

Austrália však pritom neurobila nič, čo by v posledných dňoch nepovedal napríklad americký prezident Donald Trump. Jeho vláda dokonca oznámila, že už vyšetrovanie začala a Trump cez víkend tlačil spravodajské služby, aby potvrdili jeho domnienku, že vírus pochádzal z vojenského laboratória.

V nedeľu potom pred kamery vystúpil minister zahraničia Mike Pompeo a uviedol, že má "enormné množstvo" dôkazov, že choroba Covid-19 bola vytvorená vedcami. O chvíľu neskôr však Pompeo pripustil, že verí správe amerických spravodajských služieb, podľa ktorej je vírus prírodného pôvodu - teda že nevznikol v laboratóriu.

Zistenie spravodajcov však nezastavilo vlády niektorých amerických štátov, ktoré chcú Peking za pandémiu zažalovať a požadujú odškodnenie.

Odpor bujnie aj v Európe

Ani v Afrike či Európe sa Čína v posledných týždňoch neteší popularite. Vlády Francúzska, Kazachstanu, Nigérie, Kene, Ugandy či Ghany si v posledných týždňoch predvolali čínskych diplomatov na koberček a objavujú sa aj špekulácie, že Nemecko aj Veľká Británia sa po novom zdráhajú prizvať k budovaniu komunikačnej infraštruktúry čínsky gigant Huawei.

Všetky tieto udalosti sú podľa analytikov denníka The New York Times príznakom zmeny. Svetové vlády odmietajú búchať Peking po chrbte za zvládnutie krízy a ďakovať za pomoc. Proti Číne sa dvíha vlna odporu. A tá by mohla zastaviť aj snahu komunistického režimu nahradiť USA v úlohe svetovej veľmoci.

Ešte pred začiatkom pandémie bola Čína známa svojím špecifickým štýlom diplomacie. K vzostupu do pozície globálneho hráča jej pomohla obria iniciatíva Pás a chodník, v rámci ktorej Peking investoval v mnohých ázijských i európskych krajinách.

​Tú podporovala diplomatická ofenzíva nazvaná "Vlčí bojovník" po vzore dvoch ultrapatriotických čínskych filmov, ktorých zápletkou bolo zastavenie amerických žoldnierov. Silnú pomoc potom zabezpečovalo aj oddelenie propagandy a mladá generácia diplomatov, ktorí sa nebáli vysielať výhražné nóty krajinám, v ktorých pôsobili.

"Zdá sa, ako by niektorí títo diplomati súperili medzi sebou, kto bude radikálnejší a kto viac urazí krajinu, do ktorej bol vyslaný. Do sporov sa dostali s mnohými severoeurópskymi krajinami," uviedol pre denník The New York Times François Godement z parížskeho Institut Montaingne.

Premárnená šanca

Od začiatku pandémie potom čínska diplomacia len pritvrdila. Minulý týždeň Peking napríklad pohrozil Holandsku, že zdrží zdravotnícku pomoc, pretože sa zmenil názov zastúpenia Amsterdamu na Taiwane.

​Z Číny sa zároveň v posledných týždňoch začal šíriť aj nový naratív, podľa ktorého Covid-19 údajne vôbec nemal počiatok vo Wu-chane. Podľa hovorcu čínskeho ministerstva zahraničia Čao Li-ťiena totiž za pandémiou stojí americká armáda. Dôkazy k tomuto tvrdeniu však neposkytol.

Podľa odborníčky z 21st Century China Center Susan Shirkovej bolo vyhlásenie Li-ťiena dôležité pre zvyšok diplomacie. "Naznačil, že toto je oficiálna linka čínskej vlády a čínski diplomati môžu byť viac bojovní," vysvetlila Shirková s tým, že Peking mal šancu začať novú diplomatickú ofenzívu založenú na zdravotníckej pomoci, ale Oddelenie propagandy ju prakticky v posledných týždňoch sabotovalo.

Či už požadovaním pochvalných listov a prejavov v Nemecku a Poľsku, ostrým postupom voči Austrálii a Holandsku či nedávnym tvrdením, že Francúzsko dobrovoľne nechalo zomrieť svojich seniorov v domovoch dôchodcov.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:08