Reuters
StoryEditor

Izrael podnikol v Sýrii sériu náletov. Ich cieľ bol jasný

09.05.2020, 15:52
Séria leteckých útokov na ciele v Sýrii má zjavný cieľ ukončiť angažmán Iránu v tamojšej občianskej vojne.

Kým pozornosť svetových politikov sa plne koncentruje na koronavírusovú krízu, v dlhotrvajúci sýrskej občianskej vojne sa možno schyľuje k dôležitej zmene.

Hlavným aktérom je pritom štát, ktorého ozbrojené sily sa v konflikte trvalou prítomnosťou neangažujú: Izrael.

Iránske ciele

V minulých dňoch sa totiž strategické ciele v Sýrii stali terčom série náletov, ktorých jasným cieľom bolo zlikvidovať personál a infraštruktúru operovanú buď priamo iránskymi ozbrojenými silami, alebo ich spojencami.

Irán je v sýrskom konflikte významným spojencom prezidenta Baššára Asada a súčasne úhlavným nepriateľom židovského štátu.

Teherán vyslal od začiatku vojny do Sýrie tisícky vojenských špecialistov a masívne podporuje Asada a jeho ďalších spojencov, ako je libanonské hnutie Hizballáh, peniazmi, výcvikom i logistikou. Iránske ozbrojené sily a ich spojenci majú v Sýrii najmenej tridsať väčších vojenských základní.

Izraelské nálety

Izraelská armáda svoje akcie v zahraničí zásadne nekomentuje a nie je tomu inak ani v týchto dňoch, z reakcií tamojších politikov je však zjavné, že útoky v Sýrii vykonal práve Izrael.

Nejde síce o prvú takúto akciu - od počiatku sýrskej vojny v roku 2011 došlo až k niekoľkým stovkám izolovaných náletov izraelských stíhačiek -, doteraz však nikdy neboli útoky tak rozsiahle a koordinované.

Podľa medzinárodného práva ide o agresiu na území cudzieho štátu, bez vyhlásenia vojny. Izrael svoje vojenské akcie v zahraničí bežne ospravedlňuje sebaobranou nutnou na zaistenie bezpečnosti krajiny.

Izraelské útoky síce sotva zásadne zvrátia pomer síl na sýrskom bojisku (vládne vojská ovládajú úplnú väčšinu sýrskeho územia s výnimkou malej oblasti na severozápade krajiny okolo Idlibu), môžu však výrazne obmedziť, či dokonca ukončiť iránsku prítomnosť v Sýrii.

"Nepovedal by som, že sa to pre Irán vyvíja zrovna dobre," poznamenal na konci minulého týždňa so zjavným uspokojením izraelský minister obrany Naftali Bennett a dodal.

"Iránski vojaci, ktorí prichádzajú do Sýrie, by mali vedieť, že riskujú svoje životy. Nikdy nedovolíme, aby sa Irán v Sýrii pevne usadil (...) V úsilí dostať ho preč nepoľavíme."

"Výskumné centrum" aj kasárne

Aktuálna vlna izraelských náletov zasiahla široké spektrum cieľov po celom území Sýrie. Zrejme najvýznamnejšie bolo bombardovanie vedeckého a výskumného centra v najľudnatejším sýrskom meste Aleppe.

Podľa niektorých západných spravodajských služieb ide o miesto, kde Asadov režim vyvíja a testuje chemické zbrane.

Sýrska armáda mala tieto zakázané zbrane v minulosti už niekoľkokrát použiť v bojoch s protivládnymi rebelmi aj proti civilistom; režim však nasadenie chemických zbraní vždy poprel. Podľa zdrojov televízie al-Arabíja bola lokalita v Aleppe "úplne zničená".

Velenie iránskych síl v Aleppe sa stiahlo do bezpečnejšej oblasti a zrejme nezostalo len pri tom. Vysoký dôstojník iránskej armády, ktorý si neželal byť menovaný, začiatkom týždňa pripustil, že "je to prvýkrát od začiatku vojny, kedy väčšia časť našich (iránskych - pozn. red.) Jednotiek musí odísť".

Ďalší izraelský útok bol vedený na opačnom konci krajiny blízko hranice s Irakom. Očití svedkovia z mesta al-Búkamál, kde sa okrem iného nachádzajú kasárne sýrskych a iránskych jednotiek, hovoria o "mohutných explóziách".

Podľa exilového Sýrskeho observatória pre ľudské práva (SOHR) zabili rakety v tejto oblasti najmenej 14 ľudí.

Letectvo židovského štátu útočilo aj na juhu Sýrie, v blízkosti hraníc Izraela. Cieľom boli iránske vojenské posty okolo mesta Kunejtra v sýrskej časti Golanských výšin, na dohľad od súčasnej línie prímeria medzi oboma štátmi.

01 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 04 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 05 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:52