StoryEditor

Väznené deti sú už spolu

30.04.2008, 00:00

Prípad rakúskeho otca -- únoscu a sexuálneho násilníka -- dostáva nové dimenzie. Testy DNA včera potvrdili, že Josef Fritzl, ktorý 24 rokov v rakúskom Amstettene väznil a zneužíval svoju dcéru Elisabeth, je otcom všetkých jej siedmich detí. Včera svoje konanie ospravedlňoval tým, že chcel uchrániť svoje deti pred drogami. "Áno, zatvoril som Elisabeth v pivnici, ale len preto, aby som ju uchránil pred drogami," povedal otec vo svojej výpovedi. Navyše priznal, že mal s vlastnou dcérou pohlavný styk veľmi často. Poprel však, že by ju celé mesiace pripútaval k múru pivnice, ako vypovedala 42-ročná Elisabeth. Na otázku, prečo zo šiestich žijúcich detí dovolil vyjsť na denné svetlo len trom z nich, pokrčil ramenami. Keď ich vraj bolo v pivnici veľa, boli veľmi hlučné, zdôvodnil svoje konanie Fritzl. Preto tri z nich postupne položil pred prah domu s písomnou žiadosťou o "adopciu" od matky, ktorá však musela zostať v pivnici.

Zdravie detí ohrozené
Deti, ktoré Fritzl splodil s vlastnou dcérou, sú teraz spolu v starostlivosti lekárov na miestnej nervovej klinike. Jedno dieťa je stále na jednotke intenzívnej starostlivosti. Samotný Fritzl je vo vyšetrovacej väzbe. Do starostlivosti si ho vzali psychológovia a psychiatri. Zneužívaná dcéra -- matka a jej matka sú v rovnakej časti nemocnice ako deti.
Samotní lekári sa pozastavujú na tým, že zdravotný stav detí z pivnice je až obdivuhodne dobrý. Odborníci však varujú, že dlhodobé väznenie v malom uzatvorenom priestore bez prístupu slnečného svetla môže na duševnom i telesnom vývoji detí zanechať nevyliečiteľné stopy, ktoré sa ukážu až neskôr.

Otáznik nad postupom úradov
Tieto "adoptované" detí sa údajne správali veľmi dobre, v škole boli vždy dobré a medzi spolužiakmi obľúbené. U jedného z adoptovaných dievčatiek našli lekári už vtedy ťažkú chybu na srdci, ktorú sa im však podarilo odstrániť. Až rok po operácii dal úrad pre mládež súhlas s adopciou. Od "nájdenia" detí do adopcie navštívili sociálni pracovníci rodinu trikrát, nezistili nič podozrivé. Rakúske médiá aj verejnosť sa však zhodujú, že šlo o úplné zlyhanie štátnych orgánov, ako sa to nedávno stalo aj v prípade Nataschi Kampushovej. Tá bola nezvestná osem rokov. V marci 1998 ju Wolfgang Priklopil uniesol a držal v pivnici svojho rodinného domu. Takisto ju pritom pohlavne zneužíval. Nataschi sa podarilo ujsť v auguste pred rokom 2006. Po jej úteku spáchal Priklopil samovraždu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:32