Reuters
StoryEditor

Špionáž v Bruseli. Čína má odpočúvať európske inštitúcie z ambasády Malty, ktorú pomohla opraviť

16.05.2020, 18:56
Autor:
tohtoh
Podľa zistení denníka Le Monde Čína európske inštitúcie špehuje už niekoľko rokov.

Čína odpočúva Európsku komisiu cez maltskú ambasádu, ktorá stojí priamo oproti európskej inštitúcii, napísal francúzsky denník Le Monde.

Za kúpu a prestavbu ultramodernej budovy mala Čína Malte zaplatiť 21 miliónov eur. Belgicko na čínsku špionáž údajne upozornili britské tajné služby, podľa zistení Le Monde Čína európske inštitúcie špehuje už niekoľko rokov.

Dar Malta, ako sa budova ambasády nazýva, stoja v bruselskej ulici Rue Archimede, priamo oproti budove Európskej komisie a neďaleko od Rady EÚ.

Malta, ktorá sa stala členským štátom Únie v roku 2003, si deväťposchodovú budovu kúpila a zrenovovala do dnešnej modernej podoby o štyri roky neskôr.

Čínu obviňujú zo špionáže už niekoľko rokov

Diplomatickú komunitu údajne zaskočilo, že si tak malý štát kúpil celú budovu v drahej lokalite namiesto toho, aby si úradné priestory len prenajal.

Vláde Malty finančne pomohla Čína, s ktorou krajina uzavrela v rokoch 2006-2007 dohodu umožňujúcu renováciu Dar Malty, uviedlo maltskej ministerstvo pre európske záležitosti pre Le Monde.

Na renováciu sa podieľala firma CIT Blaton, ktorá tiež stavia Čínsko-belgické technologické centrum neďaleko Bruselu.

Čína mala do budovy umiestniť špionážne zariadenie, aby mohla sledovať priľahlé európske inštitúcie.

Podľa Le Monde belgické tajnej služby obviňujú Čínu zo špionáže na ambasáde už niekoľko rokov.

Denník napísal, že belgické ministerstvo zahraničia o čínskej špionáži informoval vtedajší šéf belgickej tajnej služby Alain Winants a na odpočúvanie mali Belgicko upozorniť aj britské spravodajské služby.

Informovaní mali byť aj Američania

Zdroj z amerického veľvyslanectva v Bruseli pre Le Monde potvrdil, že Američania boli o prebiehajúcej čínskej špionáži tiež informovaní. Denník však uvádza, že samotná Európska komisia od tajných služieb nedostala o odpočúvaní z maltskej ambasády žiadnu informáciu.

"Čínske výzvedne služby sa snažia mať informácie o projektoch EÚ. Chcú vedieť o každom obchodnom rozhodnutí, ktoré by mohlo ohroziť čínske investície a robia všetko pre presadenie svojich záujmov v Európe," cituje Le Monde zdroj z belgických tajných služieb.

Komunistická krajina sa údajne pokúša svoj vplyv uplatniť cez niektoré členské štáty ako Malta, s ktorou úzko spolupracuje najmä v oblasti energetiky, telekomunikácií či turizmu.

Podobná stratégia aj v strednej Európe?

Štáty spolu napríklad podpísali dohodu, ktorá čínskej firme Huawei umožní na Malte testovať technológiu 5G sietí. Podobnú stratégiu presadzovania vplyvu cez ekonomickú spoluprácu má Čína podnikať aj v strednej Európe, píše denník.

Čínska ambasáda v Bruseli obvinenia odmieta. "Čínska špionáž v Belgicku je výmysel. Čínsko-európske vzťahy sú založené na vzájomnom rešpekte, rovnosti a vzájomnej prosperite. Čína Európu vníma ako svojho hlavného partnera," uviedla. O renováciách na ambasáde údajne nemá žiadne informácie.

Odmietavo sa k odhaleniam francúzskeho denníka stavia aj maltská vláda. Vo svojom vyjadrení napísala, že za renováciu ambasády zaplatila maltská vláda a Čína mala do budovy dodať len nábytok.

Jeho inštalácia prebehla v súlade s bezpečnostným opatreniam a navyše 80 percent nábytku už bolo vymeneného za nový.

Budova bola údajne niekoľkokrát podrobená internej kontrole a jej bezpečnostné systémy sa niekoľkokrát renovovali. Ambasáda je podľa vlády úplne v poriadku a ku špionáži v nej nemôže dochádzať.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 04 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 05 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:08