Americký prezident Donald Trump by mal v polovici januára podpísať obchodnú dohodu s Čínou, čo by malo zmierniť napätie na svetových trhoch.Reuters
StoryEditor

Čína obviňuje Američanov, že zasahujú do ich vnútorných záležitostí

21.05.2020, 08:15
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident Donald Trump už vlani v novembri podpísal zákon schválený v Kongrese, ktorý vyjadruje podporu prodemokratickým demonštrantom v Hongkongu.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo vydiera hongkongskú vládu a nedávne vyhlásenia zo strany Washingtonu sú jasným zásahom do vnútorných záležitostí Číny. Podľa agentúry Reuters to uviedli čínske úrady.

​Reagovali na slová Pompea, ktorý v stredu vyhlásil, že kvôli nedávnemu zaobchádzaniu s hongkongskými prodemokratickým aktivistami je pre USA ťažšie posúdiť, či územie má stále rozsiahlu autonómiu vo vzťahu k Číne.

"Pozorne sledujeme, čo sa tam deje," povedal šéf americkej diplomacie na tlačovej konferencii.

"Pred súdom stáli prední hongkonskí aktivisti Martin Lee a Jimmy Lai. Kvôli podobným krokom je pre nás ťažšie posúdiť, či Hongkong stále požíva vysoké autonómie vo vzťahu k pevninskej Číne," dodal Pompeo.

Hovorca Sie Fenga, najvyššieho predstaviteľa Číny v Hongkongu, vo vyhlásení uviedol, že Pompeove kroky čínsky ľud nevystrašia a že Peking bude ďalej chrániť svoju zvrchovanosť, bezpečnosť a záujmy.

Hongkong má podľa amerického práva špeciálne postavenie. Americký prezident Donald Trump už vlani v novembri podpísal zákon schválený v Kongrese, ktorý vyjadruje podporu prodemokratickým demonštrantom v Hongkongu.

Zákon okrem iného ukladá ministerstvu zahraničných vecí USA, aby aspoň raz ročne podávalo správu o stave hongkongskej autonómie.

Trump vtedy tiež podpísal nariadenie, ktoré zakazuje predávať hongkonskej polícii zbrane a munície, ktoré sa používajú na reguláciu demonštrácií.

Protesty v Hongkongu začali vlani v júni pôvodne proti návrhu zákona, ktorý mal umožňovať vydávanie ľudí podozrivých z trestných činov pevninskej Číne, pod ktorej správu sa bývalá britská kolónia Hongkong v roku 1997 vrátila.

Postupne ale účastníci požiadavky rozšírili na všeobecnejšie demokratické reformy, vrátane slobodných volieb. Opatrenia prijaté v Hongkongu, rovnako ako v ďalších krajinách sveta, v snahe zastaviť postup choroby covid-19 v posledných týždňoch utlmili protivládne protesty.

Nedávne zatknutie niektorých významných prodemokratických aktivistov a nové obavy z posilňovania nadvlády Pekingu nad Hongkongom ale prodemokratické hnutie oživili.

Veľká protestná akcia je plánovaná na 1. júla, čo je výročie odovzdania Hongkongu späť Číne.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-24 08:48:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Jozef Kabaň dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 03 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 10:49