Twitter/Nick Krieger
StoryEditor

Zakážte americkým policajtom nosiť logo komiksového vraha, prosia fanúšikovia firmu Disney

06.06.2020, 20:58
Americkí policajti si prišívajú na uniformy svietiacu lebku.

Fanúšikom komiksov prekáža, že americkí policajti si na uniformy prišívajú znak spojovaný s komiksovým hrdinom (či skôr antihrdinom) Punisherom.

​Ten berie spravodlivosť do vlastných rúk a zbabelcov rovno strieľa. Na vlne protestov v Amerike ľudia žiadajú, aby proti tomu spoločnosti Disney a Marvel zasiahli.

Marvelovský pomstiteľ Punisher (vlastným menom Frank Castle) je bývalý veterán vojny vo Vietname.

Kým hrdinovia ako Spider-Man alebo Captain America zbabelcov spacifikujú a odovzdajú polícii, Punisher volí trochu trvalejšie riešenie problému. Jeho doménou sú výbušniny a zbrane všetkého druhu.

Nezatýka, ale rovno zabíja

Jeho špičkový výcvik mu umožňuje prestrieľať sa takmer z akejkoľvek situácie. Na svoju nepriestrelnú vestu si namaľoval svietivo bielu lebku.

Práve túto lebku si ako symbol prišívajú na uniformy americkí policajti. Praktika, ktorú bezpečnostné zložky prevádzkujú už dlhšiu dobu, sa však na súčasnej protestnej vlne znovu dostala do hľadáčikov médií i obyčajných ľudí.

Na sociálnych sieťach sa objavujú fotky policajtov s Punisherovou nášivkou. Nášivkou človeka, ktorý nezatýká, ale rovno zabíja.

Talk na Disney a Marvel

Niektorí ľudia na sociálnych sieťach začali tlačiť na spoločnosti Disney a jej dcérsku spoločnosť Marvel, aby proti tomuto neoprávnenému využívaniu duševného vlastníctva zakročili.

"Keby to nechali plávať, znamenalo by to, že na to dávajú tiché dovolenie," píše na Twitteri užívateľka Jennifer Unkleová.

Punsihera vytvorili v roku 1974 pre komiksové nakladateľstvo Marvel John Romita a Gerry Conway.

Celosvetovo ho preslávil však až írsky komiksový scenárista Garth Ennis samostatnou sériou v roku 2004.

Punsiher sa dočkal hneď troch filmových spracovaní a zakaždým ho hral iný herec. V tej najstaršej verzii z roku 1989 si ho zahrala akčná legenda Dolph Lundgren.

Širšiemu publiku obľúbenú komiksovú postavu predstavil až rovnomenný seriál z produkcie Netflix. V ňom sa zbraňou chopil herec Jon Bernthal (Le Mans '66, Zúčtovanie).

Kritika od spolutvorcu

Práve Punisherov spolutvorca Gerry Conway už skôr odsúdil policajné využívanie Punisherovho loga.

"Každý policajt, ​​ktorý to logo použije, stotožňuje policajnú službu s komiksovým vyhnancom," napísal Conway vlani v októbri.

"Títo policajti sú potom hanbou pre tých strážnikov, ktorí svoje povolanie berú vážne. Vykazujú absolútnu nezodpovednosť a mali by byť na mieste vyhodení z práce," dodal.

V novej Punisherovej sérii sa zabijak stretne práve s policajtom, ktorý v ňom vidí svojho hrdinu. "Poviem to len raz. Nie sme rovnakí. Zložil si sľub, že budeš konať v medziach zákona. Pomáhaš ľuďom. To som ja už dávno vzdal. Nerobíš to, čo robím ja. To nerobí nikto," vysvetľuje Punisher strážnikovi.

"Potrebujete vy chlapci od polície nejaký vzor? Jeho meno je Captain America a bude rád, že vás má," dodáva.

Spoločnosť Marvel nikdy oficiálne povolenie užívania Punisherovho loga nedala. Podľa právnika Justina Jacobsona, ktorý hovoril s portálom Business Insider, majú Disney s Marvel zviazané ruky. "Ak si niečo kúpite a nosíte to, máte na to právo," vysvetlil Jacobson. Problém by nastal až vo chvíli, keď by strážnici nášivky vyrábali či predávali.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:11