Demonštrácie v USATASR/AP
StoryEditor

"Stop policajnej brutalite." Vo svete demonštrovali proti smrti Georga Floyda desaťtisícové davy

07.06.2020, 07:45
Autor:
TASRTASR
Dav mal skandovať Floydovo meno a niektorí účastníci protestu držali transparenty s nápismi "Stop policajnej brutalite" alebo "Nemôžem dýchať".

Desiatky tisíc ľudí po celom svete sa v sobotu zišli na uliciach a námestiach, aby vyjadrili svoj hnev nad smrťou Afroameričana Georga Floyda, píše agentúra AP.

V nemeckej metrople Berlín sa podľa miestnej polície zúčastnilo na proteste, ktorý sa konal na námestí Alexanderplatz, približne 15-tisíc ľudí.

Dav mal skandovať Floydovo meno a niektorí účastníci protestu držali transparenty s nápismi "Stop policajnej brutalite" alebo "Nemôžem dýchať".

Podobné protesty v Nemecku sa konali aj v Mníchove, Frankfurte či Kolíne nad Rýnom.

V Paríži sa napriek tomu, že polícia zakázala plánované demonštrácie z dôvodu hrozby narušenia verejného poriadku i ohrozenia zdravia na veľkých zhromaždeniach počas koronavírusovej pandémie, zišlo pred budovou americkej ambasády niekoľko tisíc Francúzov. Tých od ambasády oddeľovali bariéry aj poriadková polícia.

V centre Londýna sa zhromaždil dav o veľkosti desiatok tisíc ľudí. Pripomenuli si pamiatku Floyda, ako aj ľudí, ktorí v Británii zomreli pri zásahoch polície alebo v dôsledku ľahostajnosti.

Niektorí protestujúci, ktorých neodradil ani hustnúci dážď, sa následne presunuli pred americkú ambasádu v metropole. Mnohí z nich si pokľakli na koleno a vztýčili zaťatú päsť, pričom vykrikovali heslá ako "Ticho je násilie" a "Farba (pleti) nie je zločin".

Obdobnému protestu v Manchestri sa zúčastnilo približne 15-tisíc ľudí, zatiaľ čo vo waleskej metropole Cardiff ich prišlo zhruba 2000.

V Austrálii sa protesty niesli aj v duchu aborigénov, ktorí zomreli vo väzení. V Austrálii má domorodá mládež často problémy so zákonom.

Podľa vládnej správy z minulého mesiaca majú mladí aborigéni 22-násobne vyššiu pravdepodobnosť, že budú zadržaní alebo skončia v nápravnom systéme, než iné skupiny mladistvých v krajine.
Demonštrácie sa konali aj v Talianksu, Južnej Kórei, Japonsku, Senegale či Izraeli.

George Floyd zomrel 25. mája v americkom meste Minneapolise pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku.

Zatknutý sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré prerástli do násilností.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 03 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-22 04:40:10 - Feat.: - Title: Globálne vojenské výdavky boli vlani rekordné, na armádu najviac minuli Spojené štáty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:09