StoryEditor

Pohľadnica HN: Utekajme do Ameriky, máme predsa na viac

19.10.2007, 00:00

Ste múdri, šikovní, nadaní a talentovaní? Potom by ste teoreticky nemali mať žiadny problém. Prakticky ho však máte. Španielsko má veľa talentovaných ľudí. Potvrdzuje to aj rebríček Indexu globálneho talentu, ktorý zostavila poradenská firma Heidrick & Struggles a Economist Intelligence Unit.
Španielske mozgy obsadili v celosvetovej konkurencii 11. miesto, čo je úspech. Aj Španielske kráľovstvo sa však zaraďuje medzi krajiny, ktoré nedokážu zúročiť talent a nadanie svojich ľudí. Tí najšikovnejší majú 25 až 35 rokov, odchádzajú do Spojených štátov amerických. Úspech zaznamenávajú aj manažéri na riadiacich funkciách vo veku 30 až 50 rokov. Azda najkritickejšou zónou je výskumná oblasť, v ktorej sa do Španielska vráti len jeden z 1 200 výskumníkov.
Problém je (opäť) v peniazoch. Výskumní pracovníci potvrdzujú, že v Španielsku nemajú dostatok finančných prostriedkov a ani možnosti na zrealizovanie výskumov. Mnohí preto odchádzajú za výskumom do zahraničia a veľa z nich tam aj zostane, čo viditeľne pociťuje táto oblasť. Podľa Federácie mladých výskumníkov potrebuje Španielsko až 60-tisíc výskumníkov, pričom v súčasnosti ich má okolo 20-tisíc. Španielska vláda si uvedomuje túto skutočnosť, chce preto prilákať svoje talenty späť.
V rokoch 2008 až 2011 mieni dvojnásobne zvýšiť rozpočet na výskumy, z terajších 24 miliónov eur na 48 miliónov, a v pláne má aj nové výskumné programy. Problém je však vždy niekde uprostred. Mnohí mladí ľudia sa cítia na svojej rodnej hrudi nedocenení. Iní by sa aj radi vrátili, ale ten "správny čas" už údajne prepásli. S týmto názorom však nesúhlasia skúsenejší výskumníci, z ktorých mnohí odovzdávajú svoje získané vedomosti dvom štátom. Talentované mozgy sú vraj na rodnej hrude vždy vítané.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:28