AP/TASR
StoryEditor

Tatko Vladko, nech nie je vojna, vyzýva generácia Z Putina. Je medzi nimi aj Slovenka Hanka

15.02.2022, 15:12
Autor:
ČTKČTK
Mnohí mladí ľudia, ktorí na sociálnych sieťach zverejňujú príspevky o napätí na Ukrajine, riskujú svoju budúcnosť.

Násťroční, dospievajúci a dospelí z generácie Z zverejňujú na sociálnych sieťach TikTok a Instagram príspevky o napätí medzi Ruskom a Ukrajinou a niektorí apelujú na ruského vodcu Vladimira Putina, ktorého oslovujú "Vladdy Daddy" (Tatko Vladko), aby nerozpútal vojnu.

Aplikácia TikTok sa tiež stala zdrojom pre výskumníkov, ktorí sledujú sústredenie viac ako 100-tisíc ruských vojakov blízko hraníc s Ukrajinou. Moskva popiera obvinenia Západu, že plánuje útok na svojho suseda, upozornila agentúra Reuters.

Užívatelia sociálnych sietí zanechali v posledných týždňoch tisíce komentárov pri príspevkoch na neoficiálnych účtoch ruského prezidenta Putina na instagrame. Spoločnosť Meta Platforms si nie je vedomá toho, že by Putin bol nejako oficiálne zastúpený na facebooku a instagrame.

Prezývka „Vladdy Daddy“, ktorá môže mať aj sexuálne konotácie, sa stala populárnou na internete okolo roku 2016, aspoň podľa databázy memov Know Your Meme.

Generácia Z, ako vedci označujú ľudí narodených od konca 90. rokov zhruba do roku 2012, zahŕňa aj Hanku, 12-ročné dievča zo Slovenska, ktoré sa o meme dozvedelo a na tiktoku napísala: "Vladdy Daddy, prosím, žiadnu vojnu...“

"Ja a moji priatelia sme hrali vadí nevadí a dali mi za úlohu to napísať," povedala v telefonickom rozhovore Hanka, ktorá požiadala, aby bola predstavená len krstným menom.

Explozívny rast

Šestnásťročná Lena, ktorá žije v Poľsku, meme na twitteri kritizovala. "Ľudia, ktorí žijú ďaleko a vidia to len ako meme alebo vtip, by si z toho nemali robiť srandu, pretože situácia je vážna," povedala Lena, ktorá v telefonáte tiež žiadala o identifikáciu len podľa svojho krstného mena.

TikTok nereagoval na žiadosť o komentár k tomu, či existujú nejaké dôkazy o koordinovanom správaní s cieľom uviesť ľudí do omylu, poznamenal Reuters a dodal, že pri mnohých správach a videách nie je uvedené, odkiaľ sú zverejňované.

TikTok je podľa výskumnej spoločnosti MediaScope jednou z najpopulárnejších platforiem sociálnych médií v Rusku s mesačným dosahom na viac ako 40 miliónov ľudí.

TikTok zaznamenal v posledných rokoch explozívny rast. Kým aplikácia vlastnená čínskou technologickou spoločnosťou ByteDance sa preslávila vo svojich začiatkoch virálmi pre mladistvých a tanečnými trendmi, postupne v nej pribúda politický obsah.

"Je zaujímavé, že TikTok svojím spôsobom prepája mladé publikum s politikou a svetovými udalosťami," povedala výskumníčka Nina Jankowiczová, ktorá spolupracuje s britským Centrom pre informačnú odolnosť na overovanie obsahu open source o kríze. "Žiadna iná platforma to skutočne nedokázala v rovnakej miere," dodala.

Prostredníctvom aplikácií vysvetľujú rusko-ukrajinskú krízu

Domnieva sa však, že online angažovanie pravdepodobne nevyvolá off-line kroky, akoby boli napríklad rozsiahle protesty.

V aplikácii sa šíria videá vysvetľujúce rusko-ukrajinskú krízu, niektoré sú zo Západu a ďalšie pochádzajúce zrejme z Ruska.

Myca Hintonová, 21-ročná študentka Fordhamskej univerzity v New Yorku, ktorá na tiktoku zverejňuje správy a videá s komentármi, získala tisíce zhliadnutí svojich videí o kríze. Dúfa, že pomôžu stredoškolákom lepšie pochopiť to, čo sa učia, a poskytnú informácie kolegom, ktorí sa možno nepozerajú na televíziu alebo nečítajú noviny.

Hintonová uviedla, že jazyk príspevkov prispôsobuje mladšiemu publiku, pridáva slovné hračky a ľahko zrozumiteľné výrazy.

"TikTok rozhodne zohral obrovskú úlohu v tom, odkiaľ získavame informácie alebo kde formujeme svoje názory, a to len preto, že to je aplikácia, ktorú práve teraz všetci používajú," povedal Hintonová, ktorá publikuje pod užívateľským menom @mycahinton. V aplikácii nechýbajú videá vysvetľujúce krízu v ruštine či ukazujúce presuny vojenskej techniky.

Riskujú svoju budúcnosť

Jeden z užívateľov, Maxim, ktorého sleduje 29-tisíc fanúšikov a ktorý používa meno @novosileckij, nazbieral takmer jeden milión zhliadnutí za vysvetľujúce video vyjadrujúce pochybnosti, že Rusko naozaj napadne Ukrajinu.

Pre výskumníkov videá, zverejnené na tiktoku užívateľmi v regióne, poslúžili na sledovanie vojenského vybavenia. Michael Sheldon z Digital Forensic Research Lab pri Atlantickej rade hovorí, že prostredníctvom tiktoku sledoval vojenské vybavenie z Ruska.

Podľa Sheldona išlo o jednu z prvých koncentrácií vojenských síl, pri ktorej sa aplikácia stala hlavným zdrojom pre jeho výskum.

"TikTok je jedným z hlavných zdrojov, pokiaľ ide o zhromažďovanie vizuálnych informácií o sústredení ruských síl," povedal Sheldon a dodal, že asi 80 percent jeho otvorených zdrojov pre analýzy koncentrácie ruských jednotiek pochádzalo z tiktoku.

Ministerstvo zahraničia USA sa odmietlo vyjadriť, či na sledovanie sústredenia ruských síl použilo videá užívateľov siete TikTok.

Mladí Rusi riskujú svoju budúcnosť, keď zverejňujú príspevky na sociálnych sieťach, povedala Jankowiczová s odvolaním sa na prípady zatknutia kvôli príspevkom na facebooku a instagrame.

Rusko vyvinulo tlak na veľké internetové spoločnosti ukladaním pokút a spomalením prevádzky, aby ich prinútilo odstrániť obsah, ktorý ruské úrady označujú za zakázaný.

Najnovšia správa o transparentnosti spoločnosti TikTok uvádza, že Rusko bolo jediným najväčším zdrojom oficiálnych žiadostí o odstránenie obsahu v prvom polroku minulého roka.

01 - Modified: 2022-02-11 09:26:54 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina sa pripravuje na útok, rozmiestňuje raketové systémy neďaleko kontaktnej línie, tvrdí Basurin 02 - Modified: 2022-02-11 14:45:32 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina dala Rusku 48-hodinové ultimátum. Toto sa bude diať, ak Putin neprezradí, o čo mu ide 03 - Modified: 2022-02-11 15:21:35 - Feat.: 0 - Title: Kyjev žiada podrobnosti o ruských vojenských aktivitách. Moskve dal 48 hodín na vysvetlenie 04 - Modified: 2022-02-12 09:57:11 - Feat.: 0 - Title: Zachovajte pokoj. Ukrajina vyzvala svojich občanov, aby nepodliehali panike 05 - Modified: 2022-02-13 15:50:10 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina varuje: Nad Čiernym morom radšej neleťte. Rusi tam nacvičujú vojenské manévre 06 - Modified: 2022-02-13 17:43:43 - Feat.: 0 - Title: Kyjev bije na poplach. Do dvoch dní sa chce stretnúť s Ruskom a signatármi Viedenského dokumentu 07 - Modified: 2022-02-13 19:53:28 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina vyčlenila viac ako 500 miliónov eur na chod leteckej prevádzky a bezpečnosť letov 08 - Modified: 2022-02-14 09:34:54 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina by sa mohla zriecť členstva v NATO, povedal veľvyslanec a vyvolal búrku 09 - Modified: 2022-02-14 12:55:49 - Feat.: 0 - Title: Ak sa Ukrajina vzdá ambícií v NATO, pomôže to, znie z Kremľa 10 - Modified: 2022-02-15 12:37:31 - Feat.: 0 - Title: Duma požiadala Putina o uznanie donbaských "republík". Ukrajina hovorí o odstúpení od minských dohôd
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 03 - Modified: 2024-04-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Toxickí ľudia na Instagrame dostanú stopku. Sociálna sieť ide do boja proti vydieraniu prostredníctvom intímnych fotografií 04 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Influencer Boris Hrivňák: Slováci majú tendenciu haniť svoju krajinu, v tomto sú Česi pred nami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 10:32