StoryEditor

Žiť so Srbmi nie je pre nás ľahké, ale musíme sa to naučiť

10.12.2007, 23:00

Padajú nové dátumy o vyhlásení nezávislosti Kosova. Kedy to teda bude?
Zatiaľ nemáme špeciálny dátum. Dnes (včera, pozn. red.) vypršala lehota dlhých vyjednávaní, ktoré trvali viac ako dva roky. Inštitúcie Kosova teraz rýchlo rozhodnú, kedy ju vyhlásia, a potom požiadame o uznanie jednotlivými krajinami. To sa stane už veľmi skoro.
Budete čakať na rozhodnutie v Bezpečnostnej rade OSN? Do akej miery je pre vás dôležité?
Samozrejme, chceme všetko urobiť v tesnej spolupráci a koordinácii s našimi kľúčovými spojencami vo svete, na prvom mieste s Washingtonom a Bruselom.
Kosovo tvrdí, že neurobí tento dôležitý krok bez podpory EÚ. Tá sa zdráha, lebo niektoré jej krajiny sú proti. Ako budete teda postupovať?
Hovoríme stále o koordinácii, nemusí to byť práve súhlas každej jednej európskej krajiny. Nevieme, kedy príde a nemôžeme si dovoliť nechať Kosovo ako rukojemníka jednej krajiny alebo dvoch krajín. Je veľmi dôležité pre ľudí v Kosove, aby sme im ujasnili budúcnosť provincie. Chceme vidieť európsku dohodu v tejto veci, ideálne všetkých 27 krajín EÚ.
Viete aj o postoji Slovenska, ktoré nesúhlasí s pripravovaným jednostranným krokom?
Váš minister zahraničných vecí tu nedávno bol. Rozprávali sme sa o ďalšom postupe. Vieme o ňom a dúfame, že Slovensko sa pridá k hlavným európskym krajinám, ktoré začnú uznávať Kosovo.
Časť dôvodu, prečo Slovensko aj iné krajiny protestujú proti jednostrannému kroku, je obava, že by aj ostatné menšiny v rámci krajín mohli nasledovať tento krok. Ako vážne beriete tento argument?
To nie je argument. Bavíme sa o bývalej Juhoslávii, ktorá sa rozpadla. A Kosovo bolo súčasťou tejto krajiny. Preto OSN viedla tento prípad ako takzvaný unikátny prípad, ktorý nemôže byť porovnaný so žiadnym iným prípadom na svete. Kosovo bolo jednou zo súčastí bývalej Juhoslávie s právom veta na federálnej úrovni. Neexistujú podobné prípady v Európe.
Súhlasili by ste s iným riešením, ktoré by vyhovovalo aj Srbom? Boli už vyčerpané všetky možnosti dohody?
Každý kameň sme otočili dvakrát, nie jedenkrát. Belehrad neurobil ani krok na tejto ceste a Priština urobila všetky ústupky až k Dohode o priateľstve a spolupráci so Srbskom. Nebolo pre nás ľahké navrhnúť toto priateľstvo -- s krajinou, ktorá zmasakrovala tisícky kosovských Albáncov. Ale našli sme silu urobiť to. Srbsko neurobilo nič. Ich nezaujíma obyvateľstvo Kosova, ale teritórium.
Tvrdia, že Kosovo je kolíska ich civilizácie ...
O historických koreňoch radšej nehovorme. Kosovskí Albánci tu boli storočia pred príchodom Srbov. Ale my už chceme dať bokom minulosť. Nemôžeme zabudnúť, čo sa stalo v roku 1999 a na 15-tisíc mŕtvych Srbov. Ale my sa už chceme pozerať do budúcnosti. Chceme dobré vzťahy so Srbskom a Srbmi. Je nám súdené žiť jeden vedľa druhého.
Veríte, že nezávislosť pomôže prekonať súčasnú nenávisť medzi dvoma národmi?
Absolútne. Budeme musieť žiť ďalej spolu, lebo nakoniec sa stretneme v EÚ.
Ako chcete ochraňovať Srbov, ktorí zostanú v Kosove?
Medzinárodné sily KFOR sa postarajú o vonkajšiu bezpečnosť Srbov. Dúfam, že pochopia, že toto je aj ich krajina, kde majú svoje práva. Podľa plánu OSN majú mať také práva, ktoré žiadna iná krajina svojej komunite nedáva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 15:20