StoryEditor

Sociálne siete odstránili Trumpovo video s "rasistickým dieťaťom." Ide o satiru, reaguje Biely dom

20.06.2020, 20:55
Autor:
tohtoh
Na Twitteri medzitým video nazbieralo vyše 20 miliónov zhliadnutí. Zábery ukazujú dvoch približne dvojročných chlapcov bielej a tmavej pleti.

Vojna amerického prezidenta so sociálnymi sieťami pokračuje. Twitter a Facebook zmazali Trumpom zdieľané video s dvoma batoľatami po tom, čo sa ozval jeden z rodičov detí a prezidenta obvinil z porušenia autorských práv.

Na Twitteri medzitým video nazbieralo vyše 20 miliónov zhliadnutí. Zábery ukazujú dvoch približne dvojročných chlapcov bielej a tmavej pleti.

Tweet Donalda Trumpa Tweet Donalda Trumpa Twitter Donalda Trumpa

Prvý z nich uteká za druhým a túto scénu rámuje titulok z CNN: "Vydesené batoľa uteká pred rasistickým dieťaťom." Nasleduje strih, po ktorom sa obe deti objímajú a nasleduje nápis "Amerika nie je ten problém. Fake news sú."

CNN túto správu ale nikdy nevydala a v titulku je navyše hrubka - v slove toddler (batoľa) chýba jedno d.

Ide o výstrižok z virálneho videa z minulého roku, na ktorom k sebe chlapci najprv nadšenie bežia, objímu sa a potom sa rozbehnú po ulici.

Twitter video na prezidentovom účte označil najprv za manipulatívne. Úplne odstránené bolo na základe porušenia autorských práv, na ktoré upozornil Michael Cisneros, rodič jedného z detí.

Ten originálne video zverejnil v septembri minulého roka, pretože podľa neho ukazuje krásny a úprimný moment, ktorý stojí za zdieľanie v čase rasizmu a nenávisti vo svete.

Rozhorčený otec na sociálnych sieťach napísal, že nedovolí, aby Trump video použil k šíreniu nenávisti a požiadal Twitter, aby prezidentovo video stiahol.

"Prezident Trump nedostal povolenie video zverejniť a po našom preskúmaní veríme, že ide o jasný príklad porušenia autorských práv," napísala firma Jukin Media, reprezentujúca Cisnerosa ako vlastníka videa. Twitter vzápätí Trumpov príspevok odstránil a rovnako tak urobil aj Facebook.

Kanál CNN, ktorý Trump niekoľkokrát označil za "fake news médium", sa proti jeho tweetu ostro ohradil. "CNN skutočne o tomto príbehu písala - ale presne tak, ako sa skutočne stal. Rovnako tak ako sme písali o vašich výsledkoch v predvolebných prieskumoch. Budeme naďalej pracovať s faktami a vyzývame vás, aby ste tak tiež činil, miesto tweetovania falošných videí, ktoré zneužívajú nevinné deti. Buďte lepší," napísal hovorca stanice CNN na Twitteri.

Tlačová hovorkyňa Bieleho domu Kayleigh McEnanyová novinárom oznámila, že video považuje za vtipné. Prezident podľa nej využíva satiru a robí si žarty z CNN, ktorá podľa jej slov často o Trumpovi píše bez kontextu.

Twitter počas minulého mesiaca už niekoľkokrát označil Trumpove príspevky za nepresné. Jeho tweet o strieľaní ako oprávnenej reakcii na rabovanie potom sociálna sieť označila za glorifikáciu násilia.

Facebook zase vo štvrtok odstránil platenú reklamu Trumpovej kampane, ktorá útočila na organizáciu Antifa.

"Nebezpečné davy krajne ľavicových skupín pobehujú našimi ulicami a spôsobujú úplný chaos," písalo sa v reklame, sprevádzanej obrázkom obráteného červeného trojuholníka.

Ten ale nápadne pripomína nacistický identifikačný symbol, ktorý museli nosiť politickí väzni v koncentračných táboroch, upozornila americká organizácia proti antisemitizmu Anti-Defamation League.

Trump tvrdí, že samotní antifašistickí aktivisti emotikon trojuholníka používajú, Facebook však obsah reklamy označil za porušenie pravidla proti organizovanej nenávisti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:18