StoryEditor

Rusi krstili v ľadovej vode

20.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Pravoslávni veriaci po celom Rusku včera podstupovali jeden z najvýznamnejších obradov svojej viery -- krst. Trojnásobným ponorením do ľadovej vody si pripomínajú pokrstenie Ježia Krista pred takmer 2000 rokmi v rieke Jordán. Podľa juliánskeho kalendára je to zároveň sviatok Troch kráľov.
Pravoslávni kňazi vodu najskôr vysväcujú. Krstiť sa potom môže aj v riekach, rybníkoch alebo umelých nádržiach. Podľa tradície sa treba do vody ponoriť až trikrát.
Ti, ktorí nemajú odvahu ponoriť sa do ľadovej vody, si vodu zvyčajne odnášajú domov v nádobách. Veria, že ak ju budú piť ráno nalačno, bude mať pre nich liečivé účinky a pomôže im aj pri duševných problémoch.
Drevený bazén bol včera k dispozícií aj v Moskve na centrálnom Námestí revolúcie. Kúpanie tam začalo už v piatok a "najsvätejší" moment prišiel krátko po polnoci. Počasie údajne otužilcom v Moskve prialo, pretože teplota klesla len pod mínus šesť stupňov Celzia. Horšie to mali v sibírskom Jakutsku, kde ortuť teplomera klesla až pod mínus 45 stupňov. Na niektorých miestach preto hliadkovali v neoprénoch záchranári a pripravené boli aj sanitky.
Pre Rusov bol sobotný sviatok Troch kráľov jedným z najposvätnejších sviatkov vôbec.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 01:32