Eskalácia násilia a nestabilita v Afganistane v dôsledku pokračujúceho odporu Talibanu a potenciálneho pádu vlády.Reuters
StoryEditor

Rusi sa mali spriahnuť s Talibanom. Teroristom mali platiť za zabitých vojakov

27.06.2020, 11:03
Autor:
ČTKČTK
S uvedenými spravodajskými informáciami bol oboznámený prezident Donald Trump.

Pracovníci americkej spravodajskej služby dospeli k záveru, že ruská vojenská tajná služba ponúkla odmeny povstalcom spojeným s hnutím Taliban za zabitie vojakov koaličných síl v Afganistane, vrátane amerických.

Stalo sa tak v čase, keď prebiehali mierové rozhovory o ukončení dlhodobej vojny v krajine. Napísal to denník The New York Times (NYT) s odvolaním na činiteľov, ktorí o tom boli informovaní.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa NYT povedal, že Kremeľ si nie je uvedených obvinení vedomý. "Ak ho niekto vznesie, budeme reagovať," povedal.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid správu o ruských platbách za zabíjanie koaličných vojakov označil za pokus povstalcov očierniť. Dôrazne pritom poprel, že by bojovníci mali "akékoľvek vzťahy s akoukoľvek spravodajskou službou".

Spojené štáty podľa NYT dospeli pred mesiacmi k presvedčeniu, že jednotka ruskej vojenskej tajnej služby, ktorá bola spojená s pokusmi o atentát a s inými tajnými operáciami v Európe, ktorých cieľom bolo destabilizovať Západ alebo sa pomstiť prebehlíkom, vlani skryto ponúkla odmeny za úspešné útoky.

Podľa zdrojov denníka sa predpokladá, že islamskí bojovníci alebo ozbrojené zločinecké skupiny, ktoré na nich majú tesné väzby, získali za odmenu peniaze.

Denník k tomu poznamenal, že v roku 2019 bolo v Afganistane zabitých dvadsať Američanov, ale nie je jasné, ktoré zabitia mohli s týmto podozrením súvisieť.

S uvedenými spravodajskými informáciami bol oboznámený prezident Donald Trump a o probléme koncom marca diskutovala Národná bezpečnostná rada Bieleho domu pri medzirezortnom zasadnutí, uviedli spravodajskí činitelia.

Podľa nich boli navrhnuté rôzne možnosti reakcie - počnúc diplomatickou sťažnosťou Moskve a požiadavkou toto počínanie zastaviť, spolu so stupňujúcimi sa sankciami a ďalšími možným krokmi. Akýkoľvek postup však musí Biely dom ešte schváliť.

Americkí činitelia oboznámení so záležitosťou nevysvetlili, prečo Biely dom váha s rozhodnutím, ako na túto spravodajskú vec týkajúcu sa Ruska reagovať.

Zatiaľ čo niektorí prezidentovi blízki spolupracovníci, ako je minister zahraničia Mike Pompeo, radili tvrdší postup, Trump zvolil voči Moskve miernejší postoj.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:20