REUTERS/Francois Lenoir
StoryEditor

Zbraň pri posteli, zásuvka so zlatom. Snímky odhalili súkromie bulharského premiéra

27.06.2020, 16:30
Autor:
khkhČTKČTK
Gangstera z béčkových filmov teraz v očiach mnohých Bulharov pripomína ich premiér Bojko Borisov.

Fotografie fialovo vymaľovanej spálne s pozláteným svietnikom na stene zaujmú predovšetkým kompozíciou nočného stolíka. Vedľa lampičky, pár krémov a ovládačov leží pištol Glock kalibru 9 mm.

Pootvorená zásuvka zase odhaľuje kôpku ružových bankoviek, zrejme päťstoeurových, a niekoľko zlatých tehál.

Na jednej fotografii je zachytený aj spiaci premiér. Snímky niekto anonymne poslal bulharským novinárom, ktorí o nich začali písať minulý týždeň.

Nahneval sa, že ho fotia

Podľa denníka The Independent fotky čoby autentické vyhodnotili aj oslovení experti. Okamžite sa vynorili dohady, ako bulharský premiér žije a prečo má hneď vedľa vankúša pištoľ.

Borisov uznal pravosť snímky, na ktorej spí. "Áno, som znepokojený. V spánku som bezbranný. Mám vôbec zostať v tejto rezidencii? Každý potrebuje svoj osobný priestor. Ako to, že ma fotia, keď spím? Čo keď chrápem? Je toto sloboda, demokracia?" kritizuje premiér.

K ostatným fotkám poznamenal, že môžu byť zmanipulované a že si počká na koniec vyšetrovania. Rovno však prišiel s menom toho, kto si ich objednal. Tvrdí, že ho dronom necháva sledovať samotný bulharský prezident Rumen Radev.

"Prekročil hranicu. Dovolil si vyslať dron a zaobstarať moje fotografie," tvrdí predseda vlády, ktorý je s prezidentom dlhé roky na nože. Radev sa však jeho obvineniam vysmial. Bývalý veliteľ bulharského letectva a armádny pilot síce potvrdil, že má dron, ale Borisovovu teóriu nazval "fantáziou a paranojou".

Rovnako ako premiér však žiada nezávislé vyšetrenie pravosti snímok, ktoré sú podľa neho "nebezpečným vniknutím do premiérovho súkromia". Mimochodom, sám žije neďaleko premiérskej vily pri metropole Sofia. Borisov za sledovacou akciou navyše okrem prezidenta vidí ešte niekoľko politikov vrátane dvoch bývalých spolustraníkov.

Problém s nahrávkou aj praním peňazí v Španielsku

Radev chce však prešetriť tiež únik audionahrávky, na ktorej niekto hlasom podobným Borisovmu preberá domácu politiku s tým, že je ochotný obetovať ministra financií Alexandera Manoleva, ktorý je podozrivý zo sprenevery únijných peňazí, ak "dokáže upáliť Elenu Jončevovú".

Tá je teraz bulharskou europoslankyňou. Ako novinárka však v minulosti písala práve o korupčných škandáloch Borisovovej vlády. "Bojím sa. Keď počujete premiéra hovoriť, že vás upáli, samozrejme sa bojíte," uviedla podľa denníka The Guardian.

Na nahrávke, ktorú už počul viac než milión Bulharov, si predseda vlády údajne robí tiež žarty z predsedov vlád niektorých európskych krajín. Sedminutový výsek konverzácie by mal pochádzať z apríla 2018, napísal Euractiv. The Guardian naopak uvádza tohtoročný apríl.

Premiér nahrávku okomentoval niekoľkými protichodnými výrokmi. "Najskôr povedal, že je to jeho hlas, potom že je to imitátor a potom že je to zostrihané," upozornila europoslankyňa.

Už vo februári sa zase riešila kauza, ktorá siahala až do Španielska. Tamojší vyšetrovatelia protikorupčného odboru v Katalánsku preverovali prípad, v ktorom bývalá bulharská modelka Borislava Jovčevová, jej otec a ďalší dvaja ľudia dostali 5 miliónov eur.

Tie podľa niektorých podozrení mali byť spojené s nepriznaným majetkom "vysoko postavených členov bulharskej vlády". Borisov pritom v Španielsku už pritom podľa päť rokov starých správ kúpil nehnuteľnosť svojej priateľke. Premiér to však poprel, píše Rádio Slobodná Európa.

"Poviem to už po stý raz. Nemám tam dom, nemám tam žiadny majetok. Naposledy som bol v Barcelone pred pätnástimi rokmi ako starosta Sofie," vyhlásil s tým, že za obvineniam stojí Rusko a jeden bulharský politik - áno, prezident Radev. Na to, že vietor veje z Moskvy by si vraj Borisov "stavil pár rubľov".

Tvrdý šéf polície oslnil bojom s mafiou

Súčasný premiér pritom v Bulharsku preslávil už ako tvrdý šéf polície, ktorý nekompromisne bojuje proti zločincom a mafiánom.

Po páde komunizmu v krajine si založil bezpečnostnú agentúru, ktorá sa okrem iného venovala ochrane známych osobností. K jej klientom sa postupne zaradili napríklad bývalý komunistický vládca Bulharska Todor Živkov alebo bývalý bulharský cár Simeon Sakskoburggotski.

Ako policajný veliteľ potom osobne viedol zásahy proti pašerákom drog a zločineckým gangom, ktoré prepadávali autá na cestách, okrádali ich posádky a autá kradli.

Ostro tiež kritizoval škandály okolo spojenia politikov a sudcov s organizovaným zločinom a niekoľkokrát chcel zo svojej funkcie odstúpiť kvôli pomalým súdom a nedostatočnej legislatíve.

Charizmatický milovník bojových umení - pred rokmi bol krátko trénerom bulharskej reprezentácie v karate - sa postupne stal starostom Sofie, lídrom novej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) a nakoniec aj víťazom volieb.

Konkrétne tých do Európskeho parlamentu. Borisov ovládol hneď prvé, ktoré sa v Bulharsku konali, a potom aj druhé. A následne aj voľby do bulharského parlamentu, kedy ľuďom sľuboval, že zatočí s kriminalitou a korupciou, zariadi nové pracovné miesta a podporí poľnohospodárstvo.

Chcel bojovať proti organizovanému zločinu

Premiérom sa stal prvýkrát v roku 2009 a od tej doby prečkal už niekoľko hlasovaní o nedôvere. V roku 2011 potom čelil afére s tajnou nahrávkou, ktorá mala premiéra údajne usvedčiť z toho, že ovplyvňoval boj proti organizovanému zločinu. Podľa vedeckých analýz však bola v zázname nájdený rad nezrovnalostí a jeho pravosť bola spochybnená.

Vo februári 2013 so svojou vládou podal demisiu kvôli masovým protestom proti vysokým cenám elektriny, za ktoré podľa demonštrantov mohli zahraničné distribučné spoločnosti vrátane českej firmy ČEZ.

Protesty verejnosti si vyžiadali mŕtvych i zranených. Úradnícka vláda následne doviedla krajinu k májovým predčasným voľbám, v ktorých opäť zvíťazila GERB. Bulharsko je podľa Transparency International najskorumpovanejšou krajinou Európskej únie a zároveň aj najchudobnejším členským štátom.

Teraz Borisov hovorí, že má špiónska akcia podkopať autoritu jeho vlády pred dôležitými geopolitickými rozhodnutiami, ktoré chce čoskoro urobiť. Trebárs dovedenie Bulharska do eurozóny. "Nedonútia ma k rezignácii," uviedol podľa agentúry DPA. "Od teraz už spím s pištoľou," dodal. Vyjadril sa tiež k podobe operácie.

"Učebnice KGB uvádzajú, že keď na niekoho vyrábate kompromitujúci materiál, musí vyvolávať znechutenie. Jediné, čo tam chýbalo, bol malý chlapec ležiaci vedľa mňa," komentoval.

01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni 03 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia 04 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny 05 - Modified: 2024-03-28 15:09:19 - Feat.: - Title: Bulharsko mieri k predčasným voľbám, zlyhal aj tretí pokus o zostavenie novej vlády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:53