StoryEditor

Rusi chcú vojakov v Česku

05.12.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom sa opäť zostrujú. Dôvod? Prítomnosť ruských dôstojníkov na základniach -- radarovej v Česku a raketovej v Poľsku, ktoré chce Amerika vybudovať. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov totiž Amerike vyčítal, že svoj pôvodný návrh na spoluprácu v tomto zmysle výrazne zmenila. Washington podľa neho stiahol ponuku stálej ruskej inšpekcie v Česku a Poľsku, kde má byť umiestnený radar a protiraketové strely. "Už sa nehovorí o stálej prítomnosti ruských dôstojníkov na základniach v Česku a Poľsku. Už to majú byť len návštevy," zdôraznil Lavrov. Podľa ministra ide o vážny krok vzad oproti tomu, čo skôr Američania povedali. "Sme úprimne rozčarovaní," vyhlásil Lavrov a poukázal na to, že sa v návrhoch neobjavilo vôbec nič nové oproti doterajšej situácii.
Český vládny koordinátor pre radar Tomáš Klvaňa upozornil, že prípadné dohodnutie monitorovacích návštev Rusov v Česku je bilaterálna záležitosť oboch štátov. Zároveň doplnil, že monitorovacia misia by mala byť obojstranná. Podľa neho je totiž cieľom nielen českej politiky, aby systém protiraketovej obrany podporovali Spojené štáty, NATO i Rusko.
Ruský minister zahraničia už predtým kritizoval fakt, že formálne návrhy USA z minulého mesiaca predstavujú značný odklon od toho, čo potvrdil Biely dom v Moskve začiatkom októbra, keď na schôdzke rokovali ministri obrany a zahraničných vecí oboch krajín. O konkrétnych výhradách sa však zmienil až teraz.
Rusko dlhodobo odmieta americké plány vybudovať v Poľsku nosiče s protiraketovými strelami a radar v Českej republike. Americkému ubezpečovaniu, že systém nie je namierený proti Rusku, ale proti eventuálnym hrozbám z krajín, ako je Irán, Moskva neverí. Naopak, tvrdí, že protiraketová obrana je hrozbou pre ruskú bezpečnosť a porušuje strategickú rovnováhu v Európe.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:25